Erdoğan: Mehmet Akif'in Babası İçin Yaptırılan Camiyi Bulduk Restore Ediyoruz

Erdoğan: Mehmet Akif'in Babası İçin Yaptırılan Camiyi Bulduk Restore Ediyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif'in, babasının imamlık yapması için yaptırılan camiyi bulduklarını ve tamir ettirdiklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif'in, babasının imamlık yapması için yaptırılan camiyi bulduklarını ve tamir ettirdiklerini söyledi. Erdoğan, "İşte şimdi biz o camiyi bulduk gerekli hazırlıkları yaptık. Akif'in dedesinin köyündeki o tarihi camiyi yeniden ayağa kaldırıyor yeniden inşa ediyoruz. Böylece hem Akif'e hem onun babası ve dedesine hem de Kosova’ya birkez daha vefa borcumuzu ödüyoruz." dedi.

Başbakan Erdoğan, Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nın başında önceki gün gerçekleştirdiği Kosova ziyaretinden bahsetti. Kosova halkının selamlarını ileten Erdoğan, "Prizren’de gerçekleştirdiğimiz mitingin burada gerçekleştirdiğimiz mitinglerden bir farkı yoktu." dedi. Türk hükümetinin Kosova’da biten ve devam eden bazı restorasyon, yenileme ve düzenleme çalışmalarından örnekler verdi.

"BİZİ BİRBİRİMİZE BAĞLAYAN BAĞ BAŞKA"

Irkçılıkla ilgili tartışmalara değinen Erdoğan, "Son zamanlarda bu etnik mesele çok gündeme geliyor. Zaman zaman Yok Türklüktü yok Kürtlüktü yok şuydu yok buydu bunlar çok konuşuluyor. Bundan dolayı bizim üzerimize farklı bir şekilde saldırıya geçiyorlar. Bütün bunlara tek cevap var aslında, o da şu: İstiklal Marşı’mızın şairi merhum Mehmet Akif bir Arnavuttu. Ama Arnavut Mehmet Akif’in gönül dünyasından onun gönül süzgecinden geçen kelimeyi cümleleri mısraları kıtaları başka hiçbir insan bulamamıştı ve saatlerde o zamanki Meclis’te İstiklala Marşı’mız ayakta alkışlanarak kabul edilmişti. Demek ki bizi birbirimize bağlayan bağ başka. Bunu hala kavrayamayan anlayamayana zavallılar var. Mehmet Akif’in dedesi Kosovalıydı. Kosova’nın İpek kasabasının Şuşitsa köyünde yaşıyordu. Mehmet Akif’in dedesi oğlu Mehmet Tahir’i İstanbul'a eğitim için göndermişti. İstanbul'da okumasını imam olarak köye dönmesini istemişti. Hatta köye döndüğünde imamlık yapması için bir de cami inşa ettirmişti. Ancak Mehmet Tahir İstanbul'daki eğitiminde büyük başarı gösterip müderrislik makamına yükselince köyüne dönemedi. Mehmet Akif de İstanbul’da dünyaya geldi. Akif’in dedesini köyündeki caminin imamlığını bir süre Akif’in amcaları yaptılar. 19 ve 20 yüzyılın zor dönemlerinde bu cami bakımsız kaldı. Adeta harabeye döndü. 1999 yılında da bu cami savaş nedeniyle tamamen yıkıldı. İşte şimdi biz o camiyi bulduk gerekli hazırlıkları yaptık Akif'in dedesinin köyündeki o tarihi camiyi yeniden ayağa kaldırıyor yeniden inşa ediyoruz. Böylece hem Akif'e hem onun babası ve dedesine hem de Kosova’ya birkez daha vefa borcumuzu ödüyoruz. Kimmiş ecdada sahip çıkan? Kimmiş tarihine sahip çıkan. Bu lafla olmaz bu uygulama ile olur. İşte bunu yapan biziz. Orta Asya’ya git orada AK Parti iktidarını görürsün Balkanlara git orada AK Parti iktidarını görürsün Ortadoğu'ya git AK Partiyi görürsün dünyanın değişik yerlerine git orada AK Partiyi görürsün. Çünkü AK Parti artık 780 bin kilometre kareye sığan bir irade değildir. Dünyada gündemi olan bir iradedir. Ben bu vesileyle Akif'i rahmetle minnetle yad ediyorum. Özelikle millet şuurunu bizlere bu insanlar verdiler. Gerçek milliyet şuurunu en güzel şekliyle onlar verdi. Bize istiklal marşımızı bir miras olarak bıraktıkları için kendilerine tekrar şükranlarımı ifade ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.