Erdoğan: İslam Dünyası Hz. Yusuf’u Kuyuya Atan Kardeşlerden Farksız Durumda

Erdoğan: İslam Dünyası Hz. Yusuf’u Kuyuya Atan Kardeşlerden Farksız Durumda

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Batı, Mısır’daki darbe karşısında iyi bir sınav verememiştir.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Batı, Mısır’daki darbe karşısında iyi bir sınav verememiştir. İslam dünyası Mısır’daki facia karşısında iyi bir sınav verememiştir. Şu anda İslam dünyası adeta Hz. Yusuf’u kuyuya atan kardeşlerden farksız durumdadır." dedi.

        Başbakan Erdoğan, Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada Mısır’daki gelişmeleri değerlendirdi. Mısır’da son yaşanan hadiselerin on yıllardır Türkiye’de yaşanan hadiseler ışığında değerlendirmenin son derece isabetli olacağını kaydeden Erdoğan; Mursi’nin yüzde 52 oyla iş başına geldiğini ardından yüzde 65 oyla anayasa kabulü olduğunu hatırlattı.

        Erdoğan, "Batı, '1 yıllık süreç içinde halkını kucaklamadı' diyor. Ne yazık ki İslam ülkelerinin bir çoğunda da bir ifadeleri kullananlar var. Buradan bir şey sormak istiyorum. Bir yıl içinde bu nasıl kucaklanmamak ki, mevcut kabinen yani Mübarek kabinesinin üçte ikisi Sayın Mursi’nin hala kabinesini oluşturuyordu. Üçte birini değiştirmişti. Kendisine bu darbeyi yapan Sisi, Genelkurmay Başkanlığı'na Sayın Mursi’nin getirdiği bir kişiydi. Arkasından da Milli Savunma Bakanı yaptı. Şu anda cumhurbaşkanlığı görevine gelen kişi, aslında o da Sisi’nin şu anda yönettiği bir kişidir. Onu da Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na Sayın Mursi getirdi. Bu nasıl bir şey ki Sayın Mursi’nin atadığı bu insanlar arkadan kendisini vuruyor ve hala utanmadan sıkılmadan Batık kalkıp buna darbe diyemiyor, sen kucaklamadın diyor. Bu şekilde kendisine fatura kesmeye çalışıyor. Bunun yenilir yutulur yanı yok. Bu siyasi literatürde dört dörtlük bir darbedir." diye konuştu. Erdoğan, darbecilerin kutsal mekanlara da saygısının kalmadığını aktardı.

        "ARAP DÜNYASI İÇİNDE ZENGİNLERİN OLDUĞUNU BİLİYORUZ AMA İSLAM DÜNYASININ İÇİNDE ZEKATA MUHTAÇ OLANLAR IN OLDUĞUNU DA BİLİYORUZ"

        "Batı nerede? Hani insan haklarına saygı?" diye soran Erdoğan, şöyle devam etti: "Eğer Batı, Mısır’a yardımı keserse, Arap Dünyası, 'biz zenginiz biz yardım ederiz' diyen bir zihniyet var. Arap dünyasının içinde zenginlerin olduğunu biliyoruz. Ama biz İslam dünyasının içinde zekata muhtaç olanların olduğunu da biliyoruz. Acaba kaç tanesine elinizi uzattınız? Afrika'daki halkı Müslüman olan ülkelerin hali ortadadır. Hangisine elinizi uzattınız? Hangisinin yanına gittiniz? Doğru, bir kaymak takım da var. Ama o kaymak takımın altında sefaleti yaşayanlar da var. Diyordu ya bunlar 'Victor Hugo’nun sefilleri değil, bizim sefillerimiz' diyordu ya. Şimdi bunlar bizim sefillerimiz. Ama bizim sefillerimize bunların sahip çıktığı falan yok. Bunlar diktatörlere sahip çıkıyorlar."

        "MISIR ORDUSUNUN İNANÇLI İNSANLARINA SESLENİYORUM"

        Mısır ordusunun inançlı insanlarına da seslendiğini söyleyen Erdoğan, "Siz o Müslüman kardeşlerinize nasıl silah doğrultuyorsunuz? Nasıl onlara bomba yağdırıyorsunuz? Sizin zerre kadar inancınızda, imanınızda bir titreme yok mu? Hiçbir zaman hukuka uygun olmayan talimata uyulmaz. Burada size böyle bir talimat veriliyorsa ve bu hukuksuzsa kalkıp bunun karşısında insanları öldüremezsiniz. Bunun bedelini tarihte biz de çok ağır ödedik." dedi.

        Türkiye’nin darbeye en sert tepkiyi gösterdiğini dile getiren Erdoğan, "Çünkü biz ilkelerle hareket eden bir hareketiz." ifadesini kullandı.

        "SAYIN BAHÇELİ, SİZ DARBEYİ KABULLENEBİLDİNİZ Mİ?"

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, "Başbakan, Mısır’daki darbeyi kabullenemiyor." dediğini aktaran Erdoğan, "Sayın Bahçeli, siz Mısır’daki darbeyi kabullenebildiniz mi? Bu darbe sizin içinize sindi mi? Bu darbeyi siz hazmedebildiniz mi?" diye sordu.

        Mısır'daki darbeyi kabullenemediklerini ve kabullenmeyeceklerini kaydeden Erdoğan, "Mısır’daki darbeye sessiz kalırsak yarın aynı felaket başka ülkede olduğunda sesimizi çıkarma hakkımız olmaz. Bugün susarsak, bugün onaylarsak yarın aynı tuzağı bize kurduklarında sesimizi çıkarmaya hakkımız olmaz. İşte Batı, Mısır’daki darbe karşısında iyi bir sınav verememiştir. İslam dünyası Mısır’daki facia karşısında iyi bir sınav verememiştir. Şu anda İslam dünyası adeta Hz. Yusuf’u kuyuya atan kardeşlerden farksız durumdadır. Ama Rabbim nasıl ki o Yusuf’u kuyudan çıkartıp, Mısır’a sultan etti ise nasıl ki o kardeşleri Yusuf’a muhtaç, Yusuf karşısında mahcup etti ise bugün de kardeşlerinin ihanetine rağmen Mısır halkının Mısır’ı idare etmesinin önüne kimse geçemeyecektir. Sayın Bahçeli, sen öncelikle imanının sesini duy ve oradaki mazlumların yanında yerini al. Biz çocuklarımıza şerefli bir ülke, onurlu bir tarih, onurlu bir miras bırakacağız. Dünyanın neresinde olursa olsun, kime karşı olursa olsun milli iradeye, demokrasiye, hakka ve hukuka karşı saldırılarda dimdik durmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.