Erdoğan: Cenevre'de Ortaya Çıkan Sonuçta Türkiye'nin Tezleri Kabul Görmüştür

Erdoğan: Cenevre'de Ortaya Çıkan Sonuçta Türkiye'nin Tezleri Kabul Görmüştür

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran ile P5+1 ülkeleri arasında Cenevre'de varılan nükleer enerji konusundaki anlaşmayı, "Türkiye'nin tezleri kabul görmüştür" şeklinde değerlendirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran ile P5+1 ülkeleri arasında Cenevre'de varılan nükleer enerji konusundaki anlaşmayı, "Türkiye'nin tezleri kabul görmüştür" şeklinde değerlendirdi.

AK Parti Grup Toplantısı'nda konuşan Erdoğan, tarafların yapıcı yaklaşımlarıyla sürecin daha iyiye götürülmesini, müzakerenin sürdürülmesini başından beri savunduklarını kaydetti. İran'a yaptırım uygulanması kararına Tahran Deklarasyonu kapsamında Brezilya'yla birlikte karşı çıktıklarını hatırlatan Erdoğan, "Bu, içeride muhalefet tarafından eleştiri konusu yapıldı. 'Türkiye İran'la aynı fotoğrafta yer alıyor' dediler. Cenevre'de ortaya çıkan sonuçta Türkiye'nin tezleri kabul görmüştür. 5+1 bir araya geldiler, kucaklaştılar, işte bunlar geleceği okumaktır." dedi.

Başbakan Erdoğan, TBMM'deki AK Parti Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada dış politikaya ilişkin konulara da değindi. İlk olarak Mısır hakkında konuşan Erdoğan, Mısır'da 3 Temmuz'da yapılan darbenin, arkasında enkaz bırakarak ilerlemeye devam ettiğini dile getirdi. Erdoğan, "Mısır'da 4 bine yakın kardeşimiz şehit edildi, on binlercesi yaralandı, binlercesi tutuklandı." diye belirtti. Mısırlı kardeşlerine sahip çıkmalarının darbecileri ciddi şekilde rahatsız ettiğini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: "Cumartesi günü Mısır'daki büyükelçimizi istenmeyen adam ilan ettiler. Biz de ardından ilan ettik. 'Mısır'daki darbe yönetimi rahatsız oluyor' diye Mısır halkının yanında durmaktan vazgeçmeyeceğiz. Biz dilsiz şeytan olanlardan olmayacağız. Bizim Mısır'la, Mısır halkıyla ilişkimiz öyle birkaç yıllık değil bin yıllık bir ilişkidir. Bedeli ne olursa olsun Mısır halkının yanında durmaya, Mısır'daki askeri darbeyi dünyaya anlatmaya devam edeceğiz. Bir taraftan demokrasi diyecek öbür taraftan darbe yöneticileriyle iş tutacak. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak hangisiyle karşı karşıya geldiğimizde hepsine 'dik durmuyorsunuz' diye söyledik. Eğer demokrasi diyorsanız o zaman bu darbe yönetimlerine hep birlikte siyasi iktidarlar olarak ders vermemiz lazım. Basit menfaat ilişkileri sebebiyle darbe yönetimiyle iş tutmaya kalkarsa o zaman gelecek nesiller 'bize nasıl bir dünya bıraktınız' diye talan ederler. Birbirimize karşı olan kalplerimizle irtibatlı haldeyiz."

Ardından "Pazar günü bir İran'la ilgili önemli bir gelişmeye şahit olduk" diyerek nükleer anlaşmaya değinen Erdoğan, "Cenevre'de İran'ın nükleer müzakerelerinde 3 turun ardından olumlu sonuçlar alınmaya başlandı. Cenevre'de sadece bir ilk adım atıldı, ancak başlı başına bu bile umut verici bir gelişme. Tarafların yapıcı yaklaşımlarıyla sürecin daha iyiye götürülmesini, müzakerenin sürdürülmesini başından beri savunmuştuk. İran'a yaptırım uygulanması kararına Tahran Deklarasyonu kapsamında Brezilya'yla birlikte biz karşı çıkmıştık. Bu, içeride muhalefet tarafından eleştiri konusu yapıldı. Türkiye İran'la aynı fotoğrafta yer alıyor dediler. Cenevre'de ortaya çıkan sonuçta Türkiye'nin tezleri kabul görmüştür. P5+1 bir araya geldiler, kucaklaştılar, işte bunlar geleceği okumaktır. Ama bizde ne ana muhalefetin ne de yavrusunun geleceği okumak gibi bir şeyi yoktur. Suriye'de Mısır'da nasıl başkalarına göre değil ilkelerimize göre karar aldıysak İran konusunda da başkalarına göre değil akla göre yer aldık. İran konusunda olduğu gibi Suriye ve Mısır konusunda da haklılığımız görülecektir." şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.