Erbakan Hoca Fabrikayı alıp Türkiyeye getirecekti

Erbakan Hoca Fabrikayı alıp Türkiyeye getirecekti

Hem yeni hem yerli uçaklar üretilecek. Türkiye 35 yıllık hurda yığınlarına mahkûm olmayacaktı.

Son günlerde peş peşe düşen F-4 savaş uçakları ile ilgili tarihi bir gerçek ortaya çıktı. Türkiye’de ilk kez yerli Gümüş Motor ve Devrim Otomobilini 1960’larda üreten Refah-Yol Hükümeti Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan, F-4’ün şirketi McDonnell Douglas satın alıp, yenilerini Türkiye’de üretecekti. Ancak uluslararası komplo ve yerli işbirlikçileri 28 Şubat Postmodern Darbesi ile buna müsaade etmedi.

5 yıl içerisinde türk kadro yetiştirilecekti

Bütün paraları, her şeyini vereceğiz. Komple bütün mühendisinden çaycısına kadar, gelecekler bizim Türkiye’de gösterdiğimiz yere, fabrikayı oradan söküp buraya takacaklar. 5 yıl içerisinde adım adım, oradaki çalışan Amerikalılar ayrılacak, onların yerine sırayla yetişmiş olan Türkler girecek. 5 sene sonra o fabrikayı geliştiren, uçak üreten bir kadro yetişmiş olacak.

35 yılda 13 uçak düştü

Boeing’in Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişkisi McDonnell Douglas’ın ilk F–4 Phantom savaş uçağının teslimatını gerçekleştirdiği 1970’li yıllara dayanıyor. Bugün Türkiye’nin envanterinde halen kullanmakta olduğu 157 adet F–4 savaş uçağı bulunuyor. 1980’li yıllarda Türk ordusu ilk McDonnell Douglas Harpoon gemi savar füzelerini teslim almış ve sonrasında da ek Harpoon füzesi ve destek sistemleri alımlarını ve yenilemelerini sürdürdü. İstatistiklere göre, Suriye’nin düşürdüğü uçak dâhil son 35 yılda çeşitli nedenlerle toplam 13 adet F-4 tipi uçak düştü.

28 şubat çıktı, fırsat kaçtı

O günlerdeki çalışmaları titizlikle yürüten Başbakan Erbakan’ın Teknoloji Başdanışmanı Doç. Dr. Sedat Çelikdoğan şöyle anlattı: “McDonnell Douglas firmasına, milli sivil uçak üretmek için teklif verdik. Çok önemli bir fırsattı ama kaçtı. Biz F4, F5 modernizasyonunu Türkiye yapar diye ortaya çıktık. Kendi milli takımımızı kurduk. Havelsan, Aselsan, TAİ gibi ekiplerle Bakanların da bulunduğu yüksek bir komitenin karşısında bütün üyelerimiz biz bunu yaparız dediler. Bugün Türkiye’nin yapmak istediği sivil uçağı Refah-Yol döneminde yapmak istedik. Off-Set anlaşmalarını yaptık. Çok ilerledik, imza noktasına geldik. 28 Şubat çıktı. Kaldı. Fırsat kaçtı.”

Son iki hafta içinde Malatya ve Konya’da düşen ve 6 şehidi kurban verdiğimiz savaş uçakları F-4 ile ilgili bir bilgiyi ilk Milli Gazete gündeme taşıyor. Refahyol Hükümeti’nin devrilmesine sebep olabilecek kadar büyük olan savunma sanayimizle ilgili bilgiye göre, Erbakan ekonomik kriz yaşayıp batmak üzere olan F-4 Phantom’un da üreticisi olan McDonall Douglas firması Türkiye tarafından satın alınıp fabrikası, bütün ekipmanları ile Türkiye’ye kurulacaktı. Ancak milletin önünü kesen hain komplo buna da müsaade etmedi.

Süreç Şöyle İşledi

Refahyol Hükümeti iktidara geldiği 1996 Haziran’ından sonra Başbakan Erbakan yerli savunma sanayi ve sivil uçak üretimi için güvendiği bürokratları görevlendirdi. O sıralarda Amerika’da ekonomik kriz yaşayan ve F-4’lerin de üreticisi olan ve MD 90 geniş gövdeli sivil yolcu uçaklarını da üreten McDonall firmasının bu durumu Erbakan’ın dikkatini çekti.

Başbakan Erbakan, güvendiği bürokratları Başdanışmanı Doç. Dr. Mete Gündoğan ve Başbakanlık Stratejik Araştırmalar ve Teknoloji Geliştirme (SATEK) Başmüşaviri Doç. Dr. Sedat Çelikdoğan’ı bu iş için görevlendirdi. Şirketle ilgili ön fizibilite ve alt yapı çalışmalarını yürüten ekip, daha sonra McDonall Douglas firmasının sahibi ile bir dizi gizli görüşmeler gerçekleştirdi.

Erbakan’ın talimatları doğrultusunda hareket eden bürokratlar, sivil uçak fabrikasının tamamıyla satın alınarak Türkiye’ye taşınması ve zamana yayarak 5 yıl içinde çalışan Amerikalılar yerine Türk mühendis ve işçileri görevlendirilecekti. Sivil havacılıkta geniş gövdeli yolcu uçağı MD 90 üretiminden sonra ise, fabrikası Türkiye’ye getirilerek deneyim kazandıktan sonra savunma sanayine ağırlık verilecekti.

Uçak Fabrikasını Türkiye’ye Taşıyacaktı

Başbakan Erbakan’ın büyük bir gizlilikle yürüttüğü McDonall Şirketini satın alıp Türkiye’ye taşıma girişimi, uluslararası derin yapıları korkuttu. Harekete geçen küresel savunma lobisi, Türkiye’de 28 Şubat Darbe Planı yaparken, öte yanda büyük uçak firmalarını Mc Donall Douglas’ı satın almak için harekete geçirdi. Boing firması, McDonall’ı satın alarak merg denilen birleşmeyi gerçekleştirdi.

Erbakan’ın yerine, seçimsiz bir şekilde post modern darbe ile iktidara getirilen Anasol-D (Yılmaz, Ecevit-Sezgin) Hükümeti, bütün bu çalışmaları tarihin tozlu raflarına kaldırdıktan sonra THY için 4.5 Milyar Dolarlık 54 adet uçak alım işini yabancı firmalara verdi. O günden beri Türkiye, yolcu uçaklarını da, savaş uçaklarını da Batılılardan alıyor. Modernizasyonunu İsrail’e yapıyor. Bu uçaklar da patır patır düşüyor. 

“28 Şubat çıktı, fırsat kaçtı”

O günlerdeki çalışmaları titizlikle yürüten Başbakan Erbakan’ın Teknoloji Başdanışmanı Doç. Dr. Sedat Çelikdoğan şöyle anlattı:  “Mc Donald Douglas Firmasına, milli sivil uçak üretmek için teklif verdik. Çok önemli bir fırsattı ama kaçtı. Biz F4, F5 modernizasyonunu Türkiye yapar diye ortaya çıktık. Kendi milli takımımızı kurduk. Havelsan, Aselsan, TAİ gibi ekiplerle Bakanların da bulunduğu yüksek bir komitenin karşısında bütün üyelerimiz biz bunu yaparız dediler. Bugün Türkiye’nin yapmak istediği sivil uçağı Refahyol döneminde yapmak istedik. Off-Set anlaşmalarını yaptık. Çok ilerledik, imza noktasına geldik. 28 Şubat çıktı. Kaldı. Fırsat kaçtı.”

Mete Gündoğan: Devam Etseydi, Uçağı Yapmıştık

“Geniş gövdeli MD 90’ları üretmeyeceklerini anlayınca devreye girdik. Biz o zaman Mc Donalds Douglas’ın başındaki adama dedik ki, “Gelin bu MD 90’ı biz satın alalım. Burada Türkiye’de üretmeye devam edin, 5 sene sonra da komple bize devredin.” Onlara, artık üretilmeyecek olan MD 90 uçağını biz satın alalım ve Türkiye’de üretimini yapalım teklifinde bulunduk. Halbuki sivil bir uçak ama geniş gövdeli uçak üretimine başladığımız zaman bu önemliydi. Şu anda ‘Avacs’ hava takip sistemlerinden tutun da, havada ikmal sistemleri, bombardıman uçakları gibi bu grubun hepsini üretecek kabiliyet kazanacaktı Türkiye. Şöyle olacaktı. Eğer Refahyol’daki o çalışmalar devam etseydi. Bombardıman uçağı, havadan takip Avacs türü uçaklar, havadan yakıt ikmali yapabilecek uçakların hepsini yapabilecek bir ekip oluşturacaktık. Erbakan Hoca bunları görünce, bunun üzerine çok büyük bir hassasiyetle yürüdük. Ve araya hiç kimseyi sokmamaya çalıştı. Ama Türkiye kendi ayağını sağlam tutarken, o taraf enternasyonal bir ayak, herkesin haberi oluyor. Zaten şu anda dinlemelere bakınca kevgire döndüğünü görüyoruz. Demek ki bilgileri alıyorlardı.”

Erbakan’ın F-4 Sırrı

Bütün paraları, her şeyini vereceğiz. Komple bütün mühendisinden çaycısına kadar, gelecekler bizim Türkiye’de gösterdiğimiz yere, fabrikayı oradan söküp buraya takacaklar. 5 yıl içerisinde adım adım, oradaki çalışan Amerikalılar ayrılacak, onların yerine sırayla yetişmiş olan Türkler girecek. 5 sene sonra o fabrikayı geliştiren, uçak üreten bir kadro yetişmiş olacak.

35 yılda 13 uçak düştü

Boeing’in Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişkisi McDonnell Douglas’ın ilk F–4 Phantom savaş uçağının teslimatını gerçekleştirdiği 1970’li yıllara dayanıyor. Bugün Türkiye’nin envanterinde halen kullanmakta olduğu 157 adet F–4 savaş uçağı bulunuyor. 1980’li yıllarda Türk Ordusu ilk McDonnell Douglas Harpoon gemi savar füzelerini teslim almış ve sonrasında da ek Harpoon füzesi ve destek sistemleri alımlarını ve yenilemelerini sürdürdü. İstatistiklere göre, Suriye’nin düşürdüğü uçak dahil son 35 yılda çeşitli nedenlerle toplam 13 adet F-4 tipi uçak düştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum