Epidural anestezi, sezaryenle doğum oranını azaltabilecek mi?

Epidural anestezi, sezaryenle doğum oranını azaltabilecek mi?

Sosyal Güvenlik Kurumu Türkiyede yüzde 45lere ulaşan sezaryenle doğum oranını Dünya Sağlık Örgütü'nün uygun gördüğü yüzde 15 seviyelerine düşürmek için özel hastanelerde gerçekleştirilen epidural a

Sosyal Güvenlik Kurumu Türkiye’de yüzde 45’lere ulaşan sezaryenle doğum oranını Dünya Sağlık Örgütü'nün uygun gördüğü yüzde 15 seviyelerine düşürmek  için özel hastanelerde gerçekleştirilen epidural anestezili doğum (ağrısız doğum) işlemlerinde hastalardan alınabilen ek ödeme yüzdesini artırdı.
Epidural anesteziyle doğum ya da sık bilinen adıyla "ağrısız doğum", ameliyatlarını sezaryen ameliyatlarına alternatif olarak öne süren SGK, ağrısız doğum ameliyatlarından özel hastanelerin SGK’nın ödediği 400 liralık prime ek olarak hastadan aldığı yüzde 70’lik ilave ücreti yüzde 300’e kadar  çıkardı. Böylece özel hastaneler için ağrısız normal doğum ameliyatları avantajlı hale getirildi.
Önümüzdeki dönemlerde normal doğumun ağrılarından kurtulmak isteyen anne adaylarının sezaryenden vazgeçip epidural anesteziye yönelip yönelmeyecekleri merak uyandırıyor. Konya Özel Selçuklu Hastanesi  Anestezi Uzmanı Dr. Sevdanur Yakıcı, meraklı anne adayları için epidural anestezinin ne olduğunu, uygulanış tekniğini ve risklerini anlattı. Dr. Yakıcı, epidural anestezinin doğum eylemi sırasında oluşan ağrıyı gidermek için yapılan özel bir bölgesel anestezi şekli olduğunu belirterek, "Bu yöntemle anne doğum olayına hem fiziksel hem de duygusal olarak katılabilmektedir. Epidural anestezinin bebeğe herhangi bir zararlı etkisi yoktur. Epidural anestezi en basit anlatımla omurilik etrafındaki epidural aralığa bir katater takılmasıdır. Daha sonra kateterden uygun bir lokal anestezik ve narkotik analjezik verilmeye başlanır. Epidural anestezi ağrı hissini ortadan kaldırmada oldukça etkili ve yan etki ortaya çıkma riski de oldukça düşük bir yöntemdir. Ancak epidural uygulamalarının bu konuda yetişmiş ve tecrübe edinmiş anestezi uzmanları tarafından uygulanması gerekir" dedi.
Epidural anestezinin riskleri hakkında da bilgi veren Anestezi Uzmanı Dr. Sevdanur Yakıcı, bebekler için herhangi bir zararlı etkisinin olmadığını, anne adayları içinse yeni gelişen tıp metotları sayesinde eskiye nazaran çok daha güvenilir bir uygulama haline geldiğini ifade etti.
HABER MERKEZİ
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.