Engellilere kış engeli

Engellilere kış engeli

Hava sıcaklıklarının düşmesi ve kar yağışının arttığı son günlerde engellilerde sokağa çıkmada zorlanır duruma geldi

Hava sıcaklıklarının düşmesi ve kar yağışının arttığı son günlerde engellilerde sokağa çıkmada zorlanır duruma geldi. Yolların ve kaldırımların buz olması sebebiyle engelli vatandaşlar zorunlu olmadıkça sokağa çıkmıyor.

Birçok engelli insan evinde havanın düzelmesini beklerken birçoğu da mecburen yollara düşüyor. Soğuk hava şartlarının herkes gibi kendilerini de etkilediğini söyleyen Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı, zorunlu olmadıkça engelli vatandaşlarının sokağa çıkmamalarını söyledi. Hava şartlarının engellileri normal insanlara göre iki kat daha fazla etkilediğini dile getiren Mıhçı, “Bu hava şartları normal insanları etkilediği gibi daha fazla oranları bizleri de etkilemiştir. Normal insanlar dahil bu havada sokağa çıkmaktan korkar. Bizler ise adım atarken hep korku ve kaygı içinde atarız adımlarımızı. Bu havalarda da basacağımız yere hep kaygı ile basarız. Acaba buz kırılır mı yada ayağımız kayarda bir şey olur mu diye. Bu kaygı bütün engelli vatandaşlarımızda vardır” dedi. Soğuğun engellileri sokağa çıkmada engellemediğini ifade eden Mıhçı, kar ve buzlanmanın engel olduğunu söyledi. Engellilerin evde durmayı sevmediğini söyleyen Mıhçı, akülü arabalar çıkana kadar engellilerin eve kapanık yaşadığını fakat akülü arabaların çıkması ile hayata atıldıklarını belirtti.
Mıhçı, “Pazartesi günü yoğun kar yağışı olduğu için resmi kurumlarda çalışan engelli vatandaşlarımızın mağdur olmaması amacıyla vali beyden izin talep ettim. Vali beyde bizleri kırmayarak o gün engelli vatandaşlarımıza izin verdi. O şartlarda birçok engelli vatandaşımız işe gelip gitmekte baya zorlanacaktı. İzinli olmaları birçok engelli vatandaşımızı mutlu etti. Ben inanıyorum ki bu kardeşlerimiz çalışmaları ile bir günlük kaybı giderecektir. Vali beye de isteğimizi geri çevirmediği için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
KARLAR KALDIRIM KENARINA YIĞILMASIN
Kar kürüme işlemi yapan belediye ekiplerinden de istekte bulunan Ahmet Mıhçı, “Kar kürüme araçları yolları kürürken kaldırım kenarlarına kar yığıyorlar. Bu yüzden alçak mesafeli kaldırımlara engelli vatandaşlarımız çıkmakta zorlanıyorlar. Kar kürüyen belediye işçileri buna dikkat ederse birçok kişiyi mağdur etmekten kurtarmış olurlar. Konu hakkında buradan belediye yetkililerine sesleniyorum” ifadelerini kullandı. Ahmet Mıhçı hava şartları düzelene kadar engelli vatandaşların evlerinde oturmaları noktasında tavsiyede bulundu. Çıkma zorunluluğu olanların ise dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Mıhçı, “Sokağa çıkacak olanlar, tekerlekli sandalye ve koltuk değneklerinin kaymaması için insanlardan yardım alsınlar. Bu hava şartları en çok dikkat edilmesi gereken dönemlerden biridir” dedi.
İBRAHİM ÇİÇEKÇİ
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.