Engelliler, Sesini Tiyatro İle Duyurdu

Engelliler, Sesini Tiyatro İle Duyurdu
Kadrosu bedensel engellilerden oluşan Engellilerin Sesi Sanat Tiyatrosu oyuncuları, yaşadıkları sorunları komediye dönüştürerek izleyicilerle buluştu. Seyircileri de oyuna katarak performanslarını sergileyen engelli tiyatrocular, hem güldürdü...

Kadrosu bedensel engellilerden oluşan Engellilerin Sesi Sanat Tiyatrosu oyuncuları, yaşadıkları sorunları komediye dönüştürerek izleyicilerle buluştu. Seyircileri de oyuna katarak performanslarını sergileyen engelli tiyatrocular, hem güldürdü hem de düşündürdü.

Bedensel engellilerin sahneye taşıdığı ‘engellenemeyenler’ isimli tiyatro gösterisi, Altunizade Kültür Merkezi’nde izleyicilerle buluştu. Performanslarını sergilemek için kimi evinden tekerlekli sandalye ile yola çıktı, kimisi ise felç olduğu için bir başkasının yardımıyla tiyatro salonuna gelebildi. Toplamda 7 kişinin sahne aldığı bedensel engelli tiyatro topluluğu, engellilerin sorunlarını dile getirmek için toplandılar. Kendi deyimleriyle sahnede rol yapmadılar, kendilerini anlattılar. Engellilerin toplumda yaşadıkları sorunları komedi diliyle işleyen bedensel engelli oyuncular, katılımcıları hem güldürdü, hem de düşündürdü.

Oyunculardan Kasım Çağin, bedensel engellilerle tiyatro oyununa 2007 yılında 2 kişi ile başladıklarını söyledi. Çok iyi taklit yapan bir arkadaşıyla sahneye çıkarak oyunlara başladıklarını dile getiren Çağin, “Zaman geçtikçe aramıza farklı engel grubu olan arkadaşlar katıldı. Bugün büyük bir aile gibi ekibiz. Türkiye’nin pek çok şehrinde sahneye çıkıyoruz. Biz fırsat verildiğinde engellilerin sanatsal çalışmalarda ve ekonomik anlamda ülkeye faydası dokunacağını göstermeye çalışıyoruz. Oyunlarımızın gerçek hayatta yaşanmış olaylardan esinlenerek hazırlanıyor. Herhangi bir senaryo yada kurguya bağlı değiliz. Biz fırsat verildiğinde engellilerin bu ülkede yapacağı bir çok şeyin olduğuna göstermeye çalışıyoruz.” dedi.

'SAĞLAM İNSANLAR BİLE ZORLANIRKEN, ENGELLİLER METROBÜSE NASIL BİNECEK?'

Türkiye’de 2014 yılında hala sağlam insanların bile yollarda yürümekte zorlandığını, bu koşullar altında engelli insanların topluma karışmalarının çok zor olduğunu dile getiren Çağin, “Sonra diyoruz ki, ‘engelli insanlar neden çıkmıyor?’, ‘Engelliler neden çıkamıyor?’ sorusunu hiç sormuyoruz. Engellileri suçlamak kolaydır. Neden çıkmıyorlar, neden üretmiyorlar diye suçlamak kolaydır. Sağlam insanlar bile metrobüse binmekte zorluk çekiyor. Metrobüse bir engelli nasıl binecek? Oradaki insanlar inecek, kapak açılacak, engelli binecek daha sonra insanlar metrobüse binecek de o insanlar içeriye girecek. Siz bunu gözünüzde hayal edebiliyor musunuz? İlla o sorunu yaşamanıza gerek yok. Buradan çıktığınızda hiç birinizin engelli olmayacağının da garantisi yok. Ama biz kimsenin engelli olduktan sonra bizi anlamasını istemiyoruz. Bir sorunu anlamak için yaşamak gerekmiyor.” diye konuştu.

Tekerlekli sandalye ile sahnede yer alan Uğur Özaydın, kendisi gibi engelli arkadaşlarına seslendi. Her insanın yapabileceğim muhakkak bir şeyler olduğunu dile getiren Özaydın, engellilerin kendilerini evlerine kapatmamasını istedi. Engellilerin yeteneklerinin, yapabileceklerinin farkına varması gerektiğini aktaran Özaydın, “Hayata katılsınlar, hayattan vazgeçmesinler.” mesajını verdi.

'SAHNEDE ROL YAPMIYOR, KENDİMİZİ OYNUYORUZ'

Adana’dan gelen Melek Tatlıoğlu, yüzde 68 engelli olmama rağmen bir şeyleri başarmak için uğraştığını aktardı. Engelli bayan arkadaşlarına seslenen Tatlıoğlu, “Korkulacak hiçbir şey yok. Yeter ki içinizdeki güveni çıkartın. Evde kalarak, bir yerlere kapanarak kendinizi gösteremezsiniz. İstedikten sonra bir engellinin başaramayacağı hiçbir şey yoktur.” ifadesini kullandı.

Elvan Ekmekçi ise sahnede rol yapmadığını, kendimi oynadığını anlattı. İmkanlar verildikçe engellilerin de neler yapabileceğini göstermeye çalıştıklarını söyleyen Ekmekçi, engellilerin her şeyden önce kendisine inanması gerektiğini, inanmanın başarmanın yarısı olduğunu sözlerine ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.