Engelli öğrencilere kapı
Yıllardır ilköğretimi bitirdikten sonra gittikleri liselerin kapısından fiziki şartlarının yetersizliği sebebiyle geri dönen engelliler, sonunda hayallerine kavuşuyor. Bu yıl hayata geçirilen 12 yıllık zorunlu eğitim devlete, bedensel engellilere eğitim için uygun ortamı hazırlama yükümlülüğü getirdi. Yeni eğitim-öğretim yılı öncesi Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye genelinde 1.000'in üzerinde liseyi, engellilerin eğitimine uygun hale getirmek için seferberlik başlattı. MEB'in çalışmaları çerçevesinde dönüştürülen en çok lise, 45 bin engellinin okul çağında olduğu İstanbul'da bulunuyor. 39 ilçede ve mahallede seçilen 340 lisenin giriş ve çıkışlarına bedensel engellilerin ulaşımı için rampalar yapıldı. Bu okullarda tuvalet ve lavabolar engellilere göre yenilendi. Ayrıca sınıfların kapı kolları da engellilere uygun hale getirildi. Bina yapısı uygun olan okullara asansör eklendi. Okulları dönüştürme işlemleri yeni eğitim yılı öncesi büyük oranda tamamlandı. Eksik olanlar da bitirilmeye çalışılıyor. Halen İstanbul'da eğitim veren 59 özel eğitim okulunun sayısı ise 130'a çıkarıldı.
Şartları uygun hale getirilen ilköğretim veya liselerde okumak isteyen engelliler, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde kurulan kayıt komisyonlarına başvurabilecek. Komisyon, engelli öğrenciyi evine en yakın dönüştürülmüş okula yönlendirecek. Dönüştürülen okullara başvuran engelli öğrenci sayısının fazla olması halinde özel eğitim sınıfı açılacak. Öğrenci sayısının az olması halinde ise engelliler, diğer öğrencilerle aynı sınıflarda eğitimlerini sürdürecek. 4+4+4 eğitim sistemiyle ilgili okullardaki düzenleme ve yenileme çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü belirten İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, yeni eğitim yılı başlamadan önce ilk, orta ve lise kademelerinde engellilerin eğitimlerini sürdürebilmesi için uygun ortamın hazırlanacağını söyledi.
Zihinsel engelliye ücretsiz servis
Bu yıl eğitime başlayacak zihinsel engelli öğrencilerin okula ulaşımı için önemli değişiklikler söz konusu. Yeni dönemde zihinsel engelli öğrencilerin okula ulaşımı devlet tarafından ücretsiz olarak sağlanacak. MEB yetkilileri, bu öğrencilerin valiliklerce görevlendirilen servislerce evlerinden alınıp yine evlerine bırakılacağını ifade ediyor. Ancak bu durum, bedensel engelli öğrenciler için geçerli değil. Aynı ayrıcalığın bedensel engellilere de tanınmasını isteyen engelli annesi Fatma Özkan, "Bedensel engelliler okula bin bir zorluklarla ulaşıyor. Ancak devlet zihinsel engellilere servis verirken bizi görmüyor. Oğlumun eğitimini tamamlamasını istiyorum. Ancak ben de hastayım. Her gün 'ya bugün oğlumu okula götüremezsem' korkusu yaşıyorum." diyor. Fatma Özkan'ın 8. sınıf öğrencisi olan oğlu Oktay ise okulunda hayli başarılı. Oktay, yapılan düzenlemelerden memnun olduğunu ancak kendisine servis sağlanırsa okula daha kolay ulaşacağını söylüyor.
ZAMAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.