Engelleri kaldıralım

Engelleri kaldıralım

ÖZEV tarafından düzenlenen ‘Engelli Yaşamı ve Toplumsal Duyarlılık’ konulu konferansa katılan Vali Doğan, yapılması gereken tek şeyin engellilerin önündeki engelleri kaldırmak olduğunu söyledi.


Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (ÖZEV) Başkanı ve Emekli Yargıtay Hakimi Saime Toptan’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta engellilerin sorunları ve çözüm önerileri bir kez daha masaya yatırıldı. KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü Engelsiz Yaşam Birimi, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunları Derneği, Kamu Yararına Görmeyenleri Koruma Derneği, Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şubesi ve Konya İşitme Engelliler Derneği ile birlikte düzenlenen, konferansın açılışında konuşan Vali Aydın Nezih Doğan, engellilerin önündeki tüm engelleri kaldırmak için herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini söyledi.
Doğan, “Türkiye’nin bir gerçeği olan engelli arkadaşlarımızın yaşantılarını daha kolay kılmak, onlara her konuda destek olmak için elimizden gelen tüm imkanı seferber ediyoruz. Ancak bu arkadaşlarımızın en büyük sorunları önlerine konulan engeller. Bizler idareciler ve sivil toplum kuruluşları olarak bu engelleri kaldırdığımız zaman engellilerimiz için en önemli görevi yerine getirmiş olacağız. Bu düşünceler ile düzenlenen konferansın hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
KTO Karatay Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu’da konuşmasında üniversite olarak ilk konferanslarının engelliler ile ilgili olmasının kendileri için büyük önem arz ettiğini söyledi. Babaoğlu, “Yakın zamanda kurulan üniversitemizin ilk konferanslarından birisinin engelliler ile ilgili olması bizim sadece bilimsel alanda değil sosyal alanda da herkese göstereceğimiz yaklaşımın bir göstergesidir. Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı’nın böylesine anlamlı bir konferansı bizim aracılığımız ile Konya’da düzenlemesi de bizleri mutlu etti. Engellilerin her türlü fiziksel ve kanuni engelleri kaldırılarak onların kendilerini engelsiz gibi hissetmelerini sağlanmalıdır. Bu konferansında bu amaca hizmet etmesini diler, emeği geçen herkese teşekkür ederim” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Mithat Büyükalim’de konuşmasında belediye olarak engellilere yönelik yaptıkları çalışmaları anlattı.
Protokol konuşmalarının ardından kürsüye gelen ÖZEV Başkanı ve eski Yargıtay Hakimi Saime Toptan, vakfın çalışmalarının yanı sıra engellilerin sorunları ve çözümü için neler yapılması konusunda sunum yaptı.
Ülkemizde engellilerin topluma uyum sağlamalarında zorluklarla karşılaşıldığını belirten Saime Toptan, karşılaşılan zorlukların öncelikle aileden başladığını daha sonra okul hayatı ve sosyal çevre şeklinde devam ettiğini vurguladı. ÖZEV gibi engellilere hizmet veren birçok vakfın engelli eğitimi konusunda aileleri bilinçlendirdiğini ve çocukluktan itibaren engelli çocukların eğitimine destek sağladığını ifade eden Toptan, “Engelliler sosyal ortama adapte edildikçe kendilerini birey hissetmeye başlayacaklardır. Yerel yönetimler ve özel sektör engelli vatandaşlarımıza daha çok destek sağlamalı. Çünkü her engelli bir birey, yaşamını devam ettirebilmesi için sağlıklı bir bireyi engelliyor. Bu nedenle aileler üzerindeki yük ne kadar hafiflerse, engellilerin bakımıyla ilgilenen bireyler de o derece hayata dahil olur” dedi. Engellilerin eğitimine erken çocukluk ve okul öncesi dönemlerde başlanmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Toptan, erken yaşlarda başlanan eğitim sayesinde engellilerin sosyal hayata daha kolay adapte olduğunu ve bu sayede de ileriki dönemlerde eğitimlerini kolayca sürdürebildiklerini dile getirdi.
KTO Salonunda düzenlenen konferansa Vali Aydın Nezih Doğan’ın yanı sıra, ilçe belediye başkanları, daire müdürleri, oda başkanları, sivil toplum kuruluşları, eğitim camiası ve çok sayıda engelli katıldı.

ALİ SAİT ÖGE
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.