Enerjide Serbest Piyasanın Avantajlarından Yararlanan Çok Az

Enerjide Serbest Piyasanın Avantajlarından Yararlanan Çok Az

Almanya’da 1998 yılına kadar büyük enerji dağıtım şirketlerinin elinde tekel olan enerji piyasasında bu tarihten sonra başlayan serbestlik avantajlarından halkın yeterince yararlanmadığı ortaya çıktı. Önceleri Almanya’nın dört büyük...

Almanya’da 1998 yılına kadar büyük enerji dağıtım şirketlerinin elinde tekel olan enerji piyasasında bu tarihten sonra başlayan serbestlik avantajlarından halkın yeterince yararlanmadığı ortaya çıktı.

Önceleri Almanya’nın dört büyük enerji dağıtımcısı olan EnBW, e-on, RWE ve Vattenfall şirketleri enerjiyi doğrudan nihai müşteriye satıyordu. Bu konudaki tekelin sona ermesiyle bu dört büyük şirketten enerji alarak nihai müşteriye arz eden yaklaşık 1200 şirket kuruldu. Almanya’da elektrik borsasının bulunduğu Leipzig’de elektriğin fiyatı haftalık ya da aylık işlem hacmine göre şekilleniyor.

Tekel döneminde özellikle elektrik ve gaz fiyatlarında herhangi bir değişiklik görülmezken, 1998 yılından itibaren nihai müşteriler enerji fiyatlarındaki değişimi de yakından takip edebiliyor. Ancak istatistiklere göre enerji konusunda tekelin kırılması ve piyasaya giren yüzlerce şirketin sunduğu uygun fiyatlardan Almanya’da her 10 kişiden sadece 3’ü yararlanıyor.

MF Energie mit System Enerji Firması yetkilileri bunun nedenleri arasında halkın bu konuda yeterli bilgi sahibi olmamasını veiyi niyetli olmayan şirketlerin de piyasaya girmiş bulunması sonucu yaşanan olumsuz tecrübeleri gösterdi. Enerji tüketiminin en tabii ihtiyaçlardan olduğunu dile getiren MF Enerji Firması yetkilileri, bu avantajdan tüm müşterilerin yararlanmasını tavsiye ediyor.

Bu konuda bazı önemli noktalara da dikkat çeken yetkililer şu açıklamalarda bulundu: “Müşteriler öncelikle tercih edecekleri enerji şirketini çok iyi araştırmalı. Bu alanda internet portalları oldukça çoğaldı. Ancak bu portalların şartları ve güvenilirlikleri çok iyi araştırmalı. Zira bazı portallar üzerinden yapılan sözleşmeler sonucunda hiç istenmeyen sürprizler de karşılarına çıkabiliyor.”

Elektrik ve gaz aboneliği ile ilgili şirket değişikliği yapmak, doğru şirket tercihi söz konusu olduğunda çok ciddi tasarruflar sağlayabiliyor. Sadece özel konutlar değil elektrik sarfiyatı çok fazla olan ticari ve sanayi işletmeler de elektrik ya da gaz aldıkları şirketleri değiştirebiliyor. Enerji şirketi değişikliği işlemleri ise oldukça basit şekilde yapılabiliyor. Eski aboneliklerden çıkma işlemlerinin neredeyse tamamı yeni şirketler tarafından üstleniliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.