Enerji Hatlarının Tehlikeye Girmesi Nato’yu Harekete Geçirdi

Enerji Hatlarının Tehlikeye Girmesi Nato’yu Harekete Geçirdi

NATO’nun açıkladığı sonuç bildirisini ve zirvede yaşanan gelişmeleri değerlendiren Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Zirve Üniversitesi Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd. Doç. Dr....

NATO’nun açıkladığı sonuç bildirisini ve zirvede yaşanan gelişmeleri değerlendiren Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Zirve Üniversitesi Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, İŞİD’in bölgede özellikle enerji hatlarını ciddi şekilde tehdit eder bir konuma gelmesinin ardından NATO’nun önlem alma gereği hissettiğini açıkladı.

NATO’nun genellikle bölgesel nitelikli bu gibi olaylarda ani ve sert kararlar almadığını belirten Dede, "NATO genel itibariyle bu tür konularda çok net tavır almaz ancak Irak’taki İŞİD tehdidi giderek önlenemez bir noktaya ulaştı. Bu tehdit özellikle enerji hatlarıyla birlikte insan güvenliğini de tehlikeye attığı için NATO olaylara top yekûn müdahale etme gereği hissetti." dedi.

NATO’nun Irak Hükümetine olan desteğini özellikle silahlanma noktasında devam ettireceğini söyleyen Dede, "Amerika ve belli başlı Avrupa ülkeleri bir süredir zaten Irak’a silah desteği sağlıyorlardı. NATO ise bunu toplu olarak yapma kararı aldı ve gerektiğinde askeri destek de sağlayacağını vurguladı. Aslında karadan askeri destek şuan için pek mümkün ve olağan görünmüyor. Bu destek daha çok hava kuvvetleri ile olacaktır çünkü NATO kuvvetlerinin karasal harekata ilk etapta girebileceğini sanmıyorum." diyerek olası kara harekatının şimdilik olma ihtimalinin bulunmadığını açıkladı.

"BÖLGEDEKİ ETNİK ÇEŞİTLİLİK ŞİDDETİ TETİKLİYOR"

İŞİD’in bölgedeki mezhepsel ve etnik çeşitliliği kullanarak nefret ortamını şiddetlendirdiğini vurgulayan Dede, şu bilgileri verdi: "İŞİD bölgedeki mezhepsel ve etnik çeşitliliği kullanarak toplumlar arasındaki nefret algısını giderek arttırıyor. Bu durum bölgedeki suların durulmasının önündeki en temel etken. Çünkü İŞİD yoluyla ekilen bu nefret tohumları belli bir süre sonra halklar nezdinde karşılık buluyor ve istenmeyen iç çatışmalar ortaya çıkıyor. Bu nedenle daha fazla gecikme olmadan İŞİD’e gerekli müdahalelerin yapılması gerekiyor."

"TÜRKİYE SÜRECE DOĞRUDAN DAHİL OLMAMALI"

Bu süreçte Türkiye’nin olaylara çok müdahil olmaması gerektiğini ifade eden Dede, Türkiye’nin zaten bu sürece başından beri dolaylı yollarla dahil olduğunu söyledi. Amerika’nın, Türkiye, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin özellikle sürece doğrudan dahil olmasını istediğini de aktaran Dede, başta Türkiye olmak üzere bu gibi ülkelerin sürece dahil olmasının olayları daha üst noktalara taşıyacağını ve bu ülkelerde de sıkıntılara neden olabileceğini açıkladı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.