En temel hijyen sorunu

En temel hijyen sorunu

Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (TOSAGEM) Başkanı Prof. Dr. Nazmi Zengin, Türkiye'de halen sağlıklı, kurallarına uygun tuvaleti olmayan okullar ve yöreler olduğunu söyledi.

 
Nazmi Zengin, Dünya Tuvalet Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sağlıklı tuvaletin kişisel ve toplumsal sağlık açısından öneminin büyük olduğunu belirtti. 
Birçok hastalığın insan dışkısından bulaşabildiğini ifade eden Zengin, ''İnsan ve hayvan dışkıları, hastalıkları taşıyan vektör adını verdiğimiz karasinekler gibi canlıların üremesi ve çoğalması, dolayısıyla da hastalıkları bulaştırması için odak oluşturuyor. İnsan ve hayvan dışkılarından kolera, tifo ve ishalle seyreden sindirim sistemi hastalıkları en sık karşılaşılan hastalıklar arasında. Bu nedenle tuvalet temizliğine önem verilmeli'' dedi. 
Çocukluk çağındaki ölümlerin dünya çapında en başta gelen nedenleri arasında bu hastalıkların yer aldığını söyleyen Zengin, şöyle konuştu: 
''Türkiye'de halen sağlıklı, kurallarına uygun tuvaleti olmayan okullarımız, yörelerimiz var. Bazı ilköğretim okullarının tuvaletlerinin kapalı olduğunu, özellikle doğu bölgesinde birçok okulun tuvaletlerinin olmadığını görüyoruz. Öğretmenlerin bile tuvalet ihtiyaçlarını okul dışındaki bir mekanda giderdiğiyle ilgili haberlerle karşılaşıyoruz. Yetkililer bu konulara da gereken hassasiyeti göstermeli. Bugün kent merkezlerindeki umumi tuvaletlerin çoğu temiz değil, kurallara uygun değil. Bunlar için mutlaka standart belirlenmeli ve buna göre denetim yapılmalı.'' 
Tuvaletlerin temizliğinin hastalıkların bulaşmasının önlenmesi açısından büyük önem taşıdığını belirten Zengin, ''Eller tuvaletten çıkarken mutlaka yıkanmalı. Türk toplumunda tuvalette temizlik için genelde sol el kullanılır. Bu nedenle sol elle kapı kollarına dokunulmamalı. Sol elle musluk açılmamalı, kapatılmamalı. Yıkama sırasında bol su ve sabun kullanılmalı. Sıcak hava püskürterek elleri kurutmaya yarayan cihazlar mikrop yuvasıdır. Bunların yerine kağıt havlu tercih edilmeli'' diye konuştu. 
Zengin, tuvalet kültürünün yaygınlaştırılması konusunda eğitimin çok önemli olduğunu, çocuklara küçük yaşlardan itibaren animasyon filmlerle bu konuda eğitim verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.