En büyük sorun yetersiz bağış

En büyük sorun yetersiz bağış

Organ Bağışı Haftası münasebetiyle düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Zeki Tonbul, önümüzdeki 10 yıl içinde böbrek yetmezliği yaşayan hasta sayısının 2 misline çıkabileceğini, sorunun yetersiz..

Organ Bağışı Haftası münasebetiyle düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Zeki Tonbul, önümüzdeki 10 yıl içinde böbrek yetmezliği yaşayan hasta sayısının 2 misline çıkabileceğini, sorunun yetersiz organ bağışı olduğunu söyledi
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesi tarafından “3-9 Kasım 2011 Organ Bağışı Haftası” nedeniyle hastane personeline yönelik “Organ Nakli Paneli” düzenlendi.
Eyyüp Kalaycı Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele Meram Tıp Fakültesi Organ ve Doku Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Şakir Tavlı, Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Tonbul, Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mehmet Erikoğlu, Doç. Dr. Ahmet Tekin, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Kamış, Organ Nakli Koordinatörü Dr. Pelin Taşdemir, öğretim üyeleri, hastane personeli, öğrenciler ve hemşireler katıldı. Panelin açılışını gerçekleştiren Meram Tıp Fakültesi Organ ve Doku Nakli Merkez Müdürü Prof.Dr. Şakir Tavlı, organ naklinin sorunlarla dolu hassas bir konu olduğunu vurgularken, Dr. Pelin Taşdemir, “Organ Bağışı ve Önemi” konusunda katılımcılara bilgi verdi.
Prof. Dr. Zeki Tonbul, "Böbrek Naklinde Güncel Sorunlar'ı anlatarak, “Gelecek 10 yıl içinde böbrek yetmezliği yaşayan hasta sayısının 2 katına çıkması beklenmektedir. En büyük engel organ bağışı yetersizliğidir. Diyalizle yaşayan hastanın nakilden sonra ömrü 2 kat oranında uzamaktadır. Bekleme listesinde 20 binin üzerinde nakil bekleyen hastamız var. 2011 yılının ilk 9 ayında Türkiye genelinde 2 bin nakil yapılmış durumda. Bu oranı artırmak için organ bağışı sayısını artırmamız gerekir” dedi.

KADAVRA NAKİLLERİNİ ARTIRMALIYIZ

Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu da, “Organ Nakli Cerrahisi” konusunda sunum yaparak, “Ülkemizde ve Avrupa ülkelerinde canlı vericiden nakiller de son yıllarda artmaya başladı. Ancak Avrupa'ya göre hem kadavradan, hem de canlı nakillerde çok daha gerilerdeyiz” şeklinde konuştu.
Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ahmet Tekin de konuşmasında, “Organ ve doku nakli bekleyen hasta sayısı her geçen gün artmaktadır. Kalp ve karaciğer nakli yapılmazsa, kişi kısa zamanda yaşamını kaybetmektedir. Ülkemizde 27 karaciğer nakil merkezi bulunuyor. Karaciğer bekleyen 7 bin 500 hastamız var. Ülkemizde kayıtlı hasta sayısı az. Biz sorunu çözmek için organ da hasta da bulamıyoruz. Hastalarımızı kayıt altına alırsak, sorunun çözümüne büyük katkı sağlamış olacağız” diye konuştu.
İHA
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.