Emlakçılar ne yapsın?

Emlakçılar ne yapsın?

Reina terör olayı zanlısının Konya’da bir stüdyo dairede kalması gözleri günübirlik kiralanan dairelere ve stüdyo dairelere çevirdi.

Yılbaşı gecesi İstanbul’da bir gece kulübünde 39 kişiyi öldüren teröristin 22 Kasım’da Konya’ya geldiği ve burada bir stüdyo dairede kaldığı açığa çıktı. Konya’da emlakçı aracılığıyla aylık bin 100 TL kira ödeyerek stüdyo daire kiralayan terörist, 3 aylık kira parasını peşin vermiş. Teröristin Bosna Hersek Mahallesi’ndeki stüdyo evi kiralarken ‘iş bulmak amacıyla Konya’ya geldiğini’ söylediği öğrenildi. Olay sonrası gözler stüdyo dairelere ve günübirlik kiralanan dairelere çevrildi. Aynı şekilde bu tip kiralanan daireler Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) firarileri tarafından da kullanılmış. Bazı üst düzey komutanlar kiraladıkları stüdyo dairelerde yakalanmıştı. Geçtiğimiz Kasım ayında yapılan düzenleme ile günlük kiralanan daireler ile ilgili çeşitli adımlar atıldı. OHAL kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile, günübirlik kiralanan evlerde de kimlik bildirimi zorunlu hale getirildi. Bu evleri kiralayanlardan, genel kolluk kuvvetlerinin terminallerine bağlanmayanlara 10 bin lira, anlık veri göndermeyen veya gerçeğe aykırı kayıt tutanlara 5 bin lira idari para cezası verilecek.

BİLDİRİM YAPMAYANA CEZA VAR

678 sayılı KHK kapsamında, günübirlik ev kiralayanlara da kimlik bildirimi zorunlu hale getirildi. Buna göre, 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu'nun ikinci maddesinin birinci fıkrasına, "bekar odaları" ibaresinden sonra gelmek üzere "günübirlik kiralanan evler" ibaresi eklendi. Söz konusu düzenleme ile kanunun ikinci maddesinde sayılan özel veya resmi her türlü konaklama tesisleri, tüm kayıtlarını bilgisayarda günü gününe tutmak, genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanarak mevcut bilgi, belge ve kayıtları genel kolluk kuvvetlerine anlık olarak bildirmek zorunda. Genel kolluk kuvvetlerinin terminallerine bağlanmayanlara mülki idare amirlerince 10 bin lira, anlık veri göndermeyen veya gerçeğe aykırı kayıt tutanlara 5 bin lira idari para cezası verilecek. Bu fiillerin tekrarı halinde işletme ruhsatları iptal edilecek. Ayrıca bu maddeye göre verilen idari para cezaları, tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenecek.

KİRACININ SİCİLİNİ BİLEMEYİZ

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, kiralanan dairelerde kalanların kontrolü noktasında emlakçıların yapabileceği bir şey olmadığını belirterek, “Konya’da günübirlik kiralanan daire çok yok zaten. Odamız üyeleri arasında günübirlik kiralama işi yapan emlakçı yok. Stüdyo dairelerde genel olarak 3-6-12 aylık kiralama yapılıyor. Kiralama yapılan kişiden nüfus cüzdanı, iletişim bilgileri ve kefil istiyoruz. Sicilini bilemeyiz. Bunun dışındaki kontrol bizim elimizde değil” dedi. içişleri Bakanlığı’nın yeni yaptığı düzenleme ile günübirlik dairelerde bir terörist kalırsa kiralayanın da sorumlu olacağını belirttiğini söyleyen Altınay, şöyle konuştu: “Konya’da bu tür stüdyo daireler İstanbul firmaları tarafından kiralanıyor. Sözleşme firma ile imzalanıyor fakat bu firmanın değişik elemanları kalıyor. Girip çıkanı emlakçı kontrol edemiyor. Yaşanan başka bir sıkıntı ise evi kiralayan kişinin başka kimselere de kiraya vermesi. Emniyetin bunları takip etmesi lazım. Amaç dışı kullanılan günübirlik daireleri de herkes biliyor. Reina teröristi Konya’da 3 aylık parasını peşin vererek stüdyo daire tutmuş. Bunu emlakçı nereden bilebilir? Vatandaşa uyarımız; Korsan emlakçılarla çalışmayın. Konya Ticaret odası üyesi, Emlakçılar Odası’na bağlı emlakçıları tercih edin.”   

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.