Elmaya, devlet desteği talebi

Elmaya, devlet desteği talebi

KTSO Başkanı Toktay: -''Uluslararası pazarda rekabet şansımızın olabilmesi için, elma ihracatına geçmiş yıllarda yapılan ihracat teşvikinin yenilenmesi zaruret haline gelmiştir''

Karaman Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Mustafa Toktay, yaş meyve ve sebze için düşünülen ve genelde narenciye grubu ürünlere çıkarılan ihracata yönelik devlet desteklerinin elma için de acilen verilmesi ve sürekli hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
     Toktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fidan sayısı ve elma üretiminde yıllardır ilk 3 arasında olan Karaman'da, elma üretiminin kentin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu ifade etti.
     Bir kentin organize sanayi bölgelerindeki fabrikalarında çalışan işçilerin fazlalığının o kent için ekonomik anlamda ne kadar önemliyse Karaman'da da elma bahçelerinin kent için o derece önemli olduğunu ifade eden Toktay, şöyle konuştu:
     ''Üretim boyunca titizlikle her türlü özveriyi gösteren elma üreticisi elmasını satarken karşılığını alamamaktadır. Şu an itibariyle Karaman'ın soğuk hava depolarında elma stoku 50 bin ton olarak tespit edilmiştir. Bu elmaların tamamına yakını ihracat edilebilecek standartlara sahip elmadır.''
     Mustafa Toktay, elma üreticisinin depolardaki elmayı iç pazara satmasının oldukça zor olduğunu, diğer illerde de tüccarın elinde iç pazara sunulmak için bekletilen binlerce ton elma olduğunu vurguladı.
    
     -''Irak pazarını kaybetmiş durumdayız''-
    
     ''Uluslararası pazarda rekabet şansımızın olabilmesi için, elma ihracatına geçmiş yıllarda yapılan ihracat teşvikinin yenilenmesi zaruret haline gelmiştir'' diyen Toktay, şöyle devam etti:
     ''İhracata yönelik devlet desteklemesinin yapıldığı bundan önceki yıllarda pazar payımızın arttığı aşikardır ama içinde bulunduğumuz günlerde en büyük dış pazarımız durumunda olan Irak pazarını kaybetmiş durumdayız. İran'ın ihracattaki düzenlemeleri, maliyetteki ucuzluğu nedeniyle elma pazarında ciddi olarak önümüzü kesmektedir. Ayrıca körfez ülkelerine Suriye üzerinden ihracat yapılmaktaydı. Eskiden Suriye'ye giren her tırdan alınan para 2 bin 500 lira civarındaydı. Şimdi bu ücret Suriye tarafından 6 bin 500-7 bin dolar seviyelerine çıkarıldı. Şoförlerin can güvenliği yok. Bunlar da ihracattaki rekabet gücümüzü kırmaktadır. Bunun sonucunda, modern teknoloji ile donatılan elma bahçelerinin, bundan sonraki yıllarda atıl bırakılması sorunu da gündeme gelmektedir.''
    
     -Kilogram maliyeti 80 kuruş-
    
     Bu durumun, sektörle iç içe olan ilaç, gübre, bakım, budama, sulama ve depolama işi yapan esnaf ve işçileri de zor durumda bıraktığını dile getiren Toktay, üreticinin elmasını satamayınca borçlarını ödeyemediğini bildirdi.
     Soğuk hava tesislerine konulan en kötü elmanın kilogram maliyetinin 80 kuruş olduğunu dile getiren Toktay, sözlerini şöyle tamamladı:
     ''Birinci sınıf elmanın maliyeti 1 lira 30 kuruşu bulmaktadır. Fakat en iyi elmayı 80 kuruşa satmakta zorlanıyoruz. Yaş meyve ve sebze için düşünülen ve genelde narenciye grubu ürünlere çıkarılan ihracata yönelik devlet destekleri elma için de acilen verilmeli ve sürekli hale getirilmeli. Bu elma üreticisi açısından olmazsa olmaz bir şarttır. Bu destekleme sayesinde hem ihracatımız artacak, üreticimiz nefes almış olacak hem de elma üretimi kayıt altına alınmış olacak'' diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.