Elma üreticisi sıkıntılı

Elma üreticisi sıkıntılı

Suriye'nin gümrükte, Türkiye'den gelen araçlardan ''geçiş ücreti'' almaya başlaması, Karaman'da elma üreticilerini sıkıntıya soktu

Türkiye'nin elma üretiminin yüzde 20'sinin yapıldığı Karaman'da üreticiler, Suriye'nin gümrükte, Türkiye'den gelen araçlardan ''geçiş ücreti'' almaya başlaması nedeniyle zor günler geçiriyor.
     Karaman Elma Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karaman'ın yıllık ortalama 400 bin ton rekolteyle Türkiye'de elma üretiminde ilk sıralarda yer aldığını söyledi.
     Geçtiğimiz yıllarda artış gösteren kara leke hastalığının elma üretimini etkilediğini ifade eden Yıldız, yaptıkları ilaçlama çalışmalarıyla 2011 yılında bu hastalığın büyük ölçüde önüne geçmeyi başardıklarını bildirdi.
    
     -Türkiye'den giden araçlardan 3 bin 500-5 bin dolar geçiş ücreti alıyorlar-
    
     Yıldız, şiddetli donun da etkisiyle 2010 yılında 200 bin tona kadar düşen elma üretiminin 2011 yılında 400 bin tona çıktığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     ''Kentte şu anda 6 milyonu aşkın elma fidanımız var. Bu fidanlardan Ağustos aylarında başlayan hasat, Kasım ayı sonuna kadar sürüyor. Daha sonra hasat edilen ürünler, soğuk hava depolarında muhafaza edilerek, yıl içinde iç ve dış piyasaya pazarlanıyor. 2011 yılında rekolte iyiydi ancak ihracatta Suriye gümrüğünde karşılaştığımız sorunlar nedeniyle ciddi düşüşler oldu. Çıkan olaylar sonrasında Suriye, Türkiye'den gelen elma yüklü nakliye araçlarından 'geçiş ücreti' adı altında ekstra 3 bin 500-5 bin dolar para almaya başladı.''
     Bu geçiş ücretinin sadece Türkiye'den giden nakliye araçlarından alınmaya başlandığını dile getiren Yıldız, bu nedenle elma ihracatının ciddi anlamda düştüğünü bildirdi.
     İhracatın düşmesi nedeniyle ürünün üreticinin elinde kaldığını, soğuk hava depolarının elma ile dolu olduğuna dikkati çeken Yıldız, ''Suriye ve Suriye üzerinden elma ihraç ettiğimiz Ortadoğu ülkeleri önemli pazarlarımız arasındaydı. Suriye'nin uyguladığı bu ek ücret nedeniyle şimdi ihracatımız yüzde 60-70 azaldı. Daha önce haftada 7-8 tır elma gönderdiğimiz Suriye'ye şimdi haftada 1-2 tır ancak gidiyor. Devlet yetkililerinden bu konuya bir çözüm bulmalarını istiyoruz'' diye konuştu.
     Suriye'nin elma üreticileri için iyi bir pazar olduğunu anımsatan Yıldız, ancak Türk üreticilerin bu uygulamayla pazara girişinin zorlaştığını, İranlı üreticilerin pazara hakim olmaya başladığını söyledi.
     Yıldız, elma üretiminde devlet teşviğinin de artırılması talebinde bulundu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.