Elektrikli araç piyasasında en güçlü ülke belli oldu

Elektrikli araç piyasasında en güçlü ülke belli oldu
Dünya genelinde elektrikli araç sayısı hızla artıyor. Bu piyasanın en güçlü ülkesi belli oldu.

Dünya genelinde elektrik otomobil sayısı hızla artıyor. Bu piyasada en güçlü olan ülke belli oldu. Yıllardan bu yana özellikle elektrikli ev aletlerinde “Made in China” etiketini görmeyeniniz yoktur. Peki, elektrikli araçlar piyasasında Çin’in şu anda yeri ne?

Ekonomim Gazetesi yazarı Ussal Şahbaz “Otomotiv sektörünü Çin çarpacak mı?” başlıklı yazısında tam da bu sorunun cevabını verdi.

arj.jpg

İşte o yazıda ilgili bölüm;

“…Avrupa’da en çok ARGE harcaması yapan şirketler Volkswagen ve Daimler (Mercedes). Çin’in otomobil sektöründeki hızlı yükselişi nedeniyle, şu an rekabet gücü en çok tehlikede olan şirketler de bunlar. Düşünün 10 yıl önce Çin arabasına binmek kimin aklına gelirdi? BYD’nin Türkiye’ye yatırım kararı ve yatırım anlaşmasındaki teşviklerden sonra biz de bu muhabbetin parçası olduk…”

“Dünyadaki 10 elektrikli araçtan 6’sı Çin’de satılıyor. Yani elektrikli araç sektörünün ana pazarı hep Çin oldu. Aynı zamanda Çin, elektrikli araç üretim üssü haline gelmiş durumda. Bu üretimi sadece kendi pazarı için yapmıyor, bu araçları dünyaya da ihraç ediyor. 2020’de Çin’de üretilen elektrikli araçların küresel ölçekte pazar payı %10 iken bu oran 2023’te %26’ya çıkmış. Çinlilerle rekabet etmek çok zor. Neden? Çünkü Çin, 2015’ten beri elektrikli araç sektörüne inanılmaz büyüklüklerde destekler verdi. Bir yandan ucuza kredi vererek, doğrudan yatırım yaparak, ARGE harcamalarını fonlayarak vergi teşvikleriyle ve doğrudan nakdî desteklerle arzı artırdı.”

“Diğer yandan ise kamu alımları ve sübvansiyonlarla sektörün ihtiyaç duyduğu talebi üretti. Bir ara Çin’in her vilayetinde bizim TOGG’a benzer şirketler kurulmuştu. Şimdi devlet bunları birleştirip dünya devleri kuruyor. Benzer destekleri batarya sektörüne de veriyor. Böylece elektrikli araç üreticileri, üretim maliyetinin ana kalemlerinden biri olan bataryayı da ucuza alabiliyor. Otonom sürüş teknolojisi geliştirmek istediğinizde ise devlet, yapay zekâ sistemlerinizi eğiteceğiniz veriyi dünyanın en kalabalık ülkesinin sokaklarından toplayıp veriyor.”

"Çin’de araba fiyatları çok düşük. O nedenle ortalama kâr araba başına 1.300 avro. AB’de ise 14.300 avro. Yani Çinli şirket Çin yerine AB’ye satınca 13.000 avro fazladan kazanıyor. %30 vergi koysanız bu fark 4.300 avroya iniyor. Yani AB’nin Çinlileri durdurabilmesi için aslında %50 civarı vergi koyması gerekirdi. Yani Çin arabalarını durdurmak çok zor iş…"

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.