Elektirikli otomobiller bekliyor
Konya'da satışa sunulan elektrikli otomobiller şarj dolum istasyonları olmadığı için henüz satılmadı. Başka illerde ise elektrikli otomobillerde daha çok kurumsal satışlar gerçekleştiriliyor
Türkiye'nin ilk yüzde 100 elektrikli otomobili Renault Fluence Z.E, Konya'da satışa sunuldu ancak otomobilin hareket etmesini sağlayan şarjı için dolum tesisinin bulunmaması müşerilern bu araçlardan uzak durmasına neden oluyor. Bursa Oyak Renault Fabrikaları'nda üretilen motorlu Fluence'in 2011 yılında başlayan kamu kuruluşlarına satışının ardından 5 Mayıs itibari ile de tüketiciye ulaşmaya başladı. Konya'da elektrikli Fluence Z.E serisini satan Konya Motorlu Araçlar Sanayi Renault Mais Yetkili Satıcısı Satış Müdürü Bülent Tutar, aracın özelliklerini bizimle paylaştı. Aracın diğer araçlara göre daha çevreci olduğunu dile getiren Bülent Tutar, “Çevreye saygılı, sessiz ve teknolojik bir devrim olan bu değişimde öncü marka olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Elektrik motorlu araçların Renault gamında ilk adımı olan Türkiye’de Bursa Renault Fabrikaları’nda üretilen Fluence Z.E.’yi, erişilebilir fiyatlara Konya’da satışa sunuyor olmaktan mutluluk duyuyoruz.
Bu araç yüzde 3 ÖTV ve MTV’siz olarak satışa sunuluyor” dedi. Aracın teknik özellikleri hakkında da bilgi veren Tutar, “Fluence Z.E.'nin elektrikli motoru 95 beygirlik bir güç üretiyor. Aracın azami hızı 135 km/saat ile sınırlandırıldı. Elektrikli araç, evdeki bir priz sayesinde 6 saatte şarj edilebiliyor. Otopark, alışveriş merkezleri gibi mekânlarda kurulacak şarj istasyonlarında bu süre hızlı şarjla 1 saate inecek.. Ama şu anda şarj istasyonları Konya'da kurulmadığı için bu araçların Konya'da henüz satışını gerçekleştiremedik. Diğer illerde de kurumsal olarak satışlar yapılıyor. Daha çok belediyeler ve kurumlar bu araçları tercih ediyor” diye konuştu. Yükselen akaryakıt fiyatlarının yanında elektrikli otomobillerin daha tasarufflu olduğuna dikkat çeken Tutar, “Aynı model dizel aracın deposu şu anda 240 TL'nin de bir fiyata dolarken, elektrikli otomobilimizin bir depo maliyeti 3 TL'ye geliyor. Bu da günümüz şartlarında 150 kilometre yolun diğer araçlada mümkün olmayan hali ile 3 TL gibi bir fiyatla gidilebileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı. Elektrikli araçların evlerde de şarj olabileceğini belirten Satış Müdürü Bülent Tutar, “Elektrikli otomobilimiz Renault Fluence Z.E. Serisi şarjı, evde şarj ünitesi olan ve elektrik sayacı gibi duvara monte edilen bir kutu halinde olan Wallbox ile gerçekleştiriliyor. Wallbox ile aracın tam şarj süresi 6-8 arasında oluyor. Bunun yanısıra opsiyonel olarak sunulan, 220V duvar tipi prize bağlanan bir kablo ile tam şarjı da 10-12 saat arasında gerçekleştiriliyor” dedi.
Birçok araç tutkununun aradığı zengin ekipmanların elektirikli otomobilde de bulunduğuna dikkat çeken Satış Müdürü Bülent Tutar, “Elektrik motorlu Fluence’ın tek donanım paketi olan “Dynamique” versiyonunda zengin standart ekipman seviyesi bulunuyor. ABS, ESP, sürücü ve yolcu ön hava yastıkları, göğüs hava yastıkları, ön ve arka yan hava yastıkları, immobilizer, çift yönlü otomatik klima, radyo-CD MP3 çalar müzik sistemi, ısıtmalı yan aynalar, 16” jantlar, gövde rengi çıta, kapı kolları ve aynalar, Fluence Z.E.’de standart olarak sunuluyor. Bunların yanında alüminyum alaşım jantlar, park sensörü, dokunmatik ekranlı MP3 radyo-CD çalar, sürücü koltuğu yükseklik ayarı, kol dayama ve arka cam gölgelik standart donanımlar arasında yer alıyor. Ayrıca Fluence Z.E. müşterilerine, batarya kira süresi boyunca eksiksiz ve ücretsiz yol yardım hizmeti de sunuluyor” diye konuştu.
merhabahaber.com MUSTAFA ÖZÇELİK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.