El egzamasına dikkat edin!

El egzamasına dikkat edin!

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Gülay Özel Şahin, toplumda birçok bireyde görülen ellerde çoğu zaman tek başına kuruluk şeklinde seyreden, çatlak yarık kızarıklığında eşlik edebildiği el problemini el egzaması olarak tanımlanacağını bildi

 Dr. Şahin, hastalıkla ilgili şunları söyledi: “Bu hastalık bazen el ve ayağı birlikte etkilemektedir. Ancak ne yazık ki egzamanın alevli dönemleri nemlendirici ve streroid içeren kremlerle yatıştırılırken belli bir zaman sonra tekrar edebilmektedir.  El egzaması daha çok temizlik maddelerini yoğun kullanan ev hanımları ve meslekleri icabı iritan ve alerjik maddelerle temas eden bireylerde sık görülmektedir. İnşaat sektöründe çalışanlarda  çimento ile temas,  endüstriyel sanayide çalışanlarda nikel, potasyum dikromat, mercapto mix, kobal klorit vb. maddeler ellerde egzamaya neden olurken kişisel temizlik ve bakım için kullanılan sabun, şampuan ve kokuların içerisinde bulunan ve fragrans mix denilen maddeler de el ve tüm vücudu ilgilendiren egzamanın durumuna neden olabilmektedir. 

Cildi kuru ve deri florası bozuk bireyler egzamaya daha yatkın olabilmektedir. Ellerde basit kuruluk ile seyreden ‘kuru-skuamlı tip tinea pedis’ dediğimiz el mantar enfeksiyonu yukarıda bahsettiğimiz bireylerin temas ettikleri kimyasallardan daha fazla etkilenmelerine neden olabilir. Ya da tam terside olabilir. Egzama olan bir el mantar enfeksiyonuna daha yatkın olur. Derimizin en üst tabası canlı değildir ve keratin ile doludur. Keratin denilen bu protein bir zırh gibi deriyi dışarıda ki mikrop ve kimyasallardan korur.

Tanımlanmış 1000-1500 mantar türü vardır. Bunlardan 250 tanesinin hastalık yaptığı bilinmektedir.  Toprakta doğada evimize giren sebze ve meyvelerin üstünde mantarlar yaşamaktadırlar. Ellerimiz günlük yaşamda çevreyle en çok temas eden organımızdır ve çevredeki mantarların elimize yerleşip orada keratin ile beslenerek yaşaması çok muhtemeldir. Bu durumda elimizin derisinin keratin yapısı bozulabileceği için çevresel kimyasallardan daha çok etkilenebilir. İnatçı el ve ayak egzamalarında hastaların derilerinin muhtemel ikincil olarak bulaşabilecek mantar vs..mikroplar açısından değerlendirilmesi uygun olacaktır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.