Egzersiz yapmayı ihmal etmeyin

Egzersiz yapmayı ihmal etmeyin

Arazi Tıp Merkezi Osteopat Fizyoterapist Tuğba Arıncı, her 10 kişiden 9’unun bel ağrısı yaşadığını belirterek, “Bel ağrısı yaşamamak için kilolarınıza dikkat edin ve düzenli egzersiz yaparak vücudunuzu güçlü tutun” dedi

Bel ağrısı günümüzün en yaygın problemlerinden biridir. 10 kişiden 9’u hayatının bir döneminde bel ağrısı nedeniyle sorun yaşıyor.  Endüstrileşmiş toplumlarda kas iskelet sistemi problemleri artarak sorun haline gelmeye başladı. Hem bireysel iş gücü kaybına neden olurken, hem de tedavi maliyetleri bakımından devlete ve bireye yük oluşturuyor.  Arazi Tıp Merkezi Osteopat Fizyoterapist  Tuğba Arıncı,  “Çocuk yaştan itibaren sporu yaşamımızın bir parçası haline getirebilirsek bu tür sorunları en başından önlemiş oluruz.   Eskiden bel boyun problemleri orta yaştan itibaren omurga dejenerasyonuyla beraber başlayan rahatsızlıklardı (35-55 yaş). Günümüzde alt sınır neredeyse lise çağlarına kadar indi. Buna sebep olan faktörlerden en önemlileri; hareketsizlik, yanlış beslenme ve yanlış günlük yaşam alışkanlıklarıdır. Bel ağrısının sebeplerine değinecek olursak: Disk hernisi, lumbal spondiloz, spinal stenoz, spondilozistezis, kas spazmları, stres, kifoz, skolyoza bağlı ikincil ağrılar, Obezite ve buna bağlı karın sırt kaslarında zayıflama kronik kabızlık, sigara, alkol ve kafein bağımlılıkları, basit karbonhidrat, yoğun şekerli gazlı içecekler (fast-food türü beslenme) hareketsiz yaşam temizlik hastalığı neticesinde sürekli temizlik yapmak, ağır kimyasallara maruz kalmak, masa başında veya ayakta uzun süre sabit pozisyonda kalmak, uzun süreli topuklu ayakkabı giymek ve ağır yük taşımak” dedi.

MUTLAKA BİR UZMANA DANIŞIN

“Bacaklarınızda, kalçanızda ağrı, uyuşma veya güçsüzlük; ayak bileğini çekmekte zorlanma ya da belde hareket kısıtlılığı ve ağrı problemleriniz varsa mutlaka bir uzmana danışın” önerisinde bulunan Arıncı, şunları söyledi: “Probleminize teşhis konduktan sonra kişiye özel yapılacak değerlendirme ve egzersiz programı için fizyoterapistinizden yardım alın. Bel ağrısının tedavisinde artık modern yöntemler kullanılmaya başlandı. Kişilere ağrı eğitimi, kişiye özel egzersiz programı, manuel terapi, bantlama vb. uygulamalar sayesinde iyileşme süreci hızlanıyor. Kalıcı bir iyileşme için hasta bedenini doğru kullanmayı öğrenmeli, beslenmesini düzenlemelidir. Eğer ciddi bir şikayetiniz varsa tv ya da internette gördüğünüz, spor salonlarında sağlıklı bireylerin yaptığı her hareketi uygulamayın. Unutmayın ki spor salonlarında yapacağınız ağır egzersizler şikayetlerinizin daha fazla artmasına sebep olabilir. Fizyoterapist tarafından hazırlanan kişiye özel egzersiz programına uymalısınız. Egzersiz yapmak, bazı negatif alışkanlıklarınızı değiştirmek, yaşam kalitenizi yükseltir ve hastalıkların tekrarlamasını engeller.”

DÜZENLİ OLARAK EGZERSİZ YAPIN

Fizyoterapist Tuğba Arıncı, bel ağrısını en aza indirmek için şu önerilerde bulundu: “Yatak seçiminize dikkat edin, omurganızı orta hatta tutacak şekilde, çok sert veya çok yumuşak olmayan, sabahları ağrılı uyanmadığınız bir yatak seçin. Yataktan çıkmadan germe hareketlerinizi yaparak güne daha esnek başlayın.  Yüzükoyun yatmayın. Yan yatışta dizlerinizin arasına yastık koyabilirsiniz.  Uzun süre ayakta kalmanız gerekiyorsa ayağınızın altına küçük bir destek alın. Sırayla ağırlık değiştirerek ağırlık aktarın.  Uzun süre oturarak çalışmanız gerekiyorsa 40dk da bir ayağa kalkıp tur atın. Çalışma sandalyeniz bel ve boyun destekli olsun.  Çalışma aralarında boyun ve bel için normal eklem hareketi dediğimiz öne, arkaya, yanlara eğilme hareketini ağrı sınırında 10 tekrarlı yapın. Kronik kabızlık probleminiz varsa acilen çözüm bulun. Core stabilizasyonu omurga için çok önemlidir. Spor yapacak vaktiniz yoksa bile karın sırt kaslarınızı evde düzenli egzersiz yaparak güçlü tutun. Obezite probleminiz varsa diyetisyenle görüşün. Karın çevresinin yağlı olmaması vücudun denge merkezi açısından önemlidir.  Yük taşıyacaksanız gövdenize yakın taşıyın. Saat başı bir bardak su içmeyi alışkanlık haline getirin.Beslenme biçiminizi değiştirerek beslenmenizden katkılı, paketlenmiş gıdaları çıkararak alkali beslenmek için yediğiniz yeşillik, salata, C vitamini içeren gıdaların tüketimini arttırın.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.