Eğitimin rolü büyük

Eğitimin rolü büyük

Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar, “İnsan denilen varlık kainatta bir zerredir. Medeniyet inşasında eğitimin rolü büyüktür. Birbirimize karşı merhametli olmamız gerekir” dedi

Tüm Eğitim Yardımlaşma Araştırma Derneği (TEYAD) nin Cuma sohbetlerinde Necmettin Erbakan Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Din Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar, “Medeniyet İnşasında Eğitimin Rolü” üzerinde durdu. Ömer Lütfi Ersöz, Cengiz Numanoğlu’ndan “Daha Kur’ân Ne Desin?” isimli şiiri okuduktan sonra Kur’ân ve Sünnet çizgisinde yeniden inşa edeceğimiz medeniyet anlayışımızda gençlerimizin yetişmesinde ana unsurun eğitim olduğunu belirttikten sonra  Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar, medeniyetin insana ve hayata dair bir anlam yükleme çabası olduğunu, ilk defa mimaride ortaya çıktığını, eğitim yoluyla geliştiğini ifade etti.

İlk gelen ayetin “Oku!” olduğunu belirten Okumuşlar, okumanın metne anlam yüklemek olduğunu, Yaratan Rabb’imiz adıyla okumamız gerektiğini söyledi: “Rabb, tanımlayandır. Firavun da kendisini Rabb ilan etmişti. Bir varlık yaratıcı değilse tanım yapma hakkına sahip değildir. “Peygamberimizin evlenme, boşanma, savaş, barış gibi konularda Rabb’inin tanımladığı eylemleri yaptığını, Müslümanlar Mekke’ye geldiklerinde ellerindeki malzemeyle dört duvarı çevirerek bir mabet yaptıkları üzerinde duran Okumuşlar, birçok dünya medeniyetinin kendi inandıkları Rabb’lerinin yüklediği anlamalar doğrultusunda inandıklarını açıkladı. “Yaratan Rabb” kısmı İslâm medeniyetini diğerlerinden ayıran bir özelliktir.

İNSAN, KAİNATTA BİR ZERREDİR

Okumuşlar, eğitimin bir süreç olduğu için ilerleme kaydettiğini söyleyerek “İki günü eşit olan zarardadır.” Anlayışa sahip olmamız gerektiği üzerinde durdu: “İnsan denilen varlık kainatta bir zerredir. Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabb’inize kulluk edin, buyrularak insanlara sesleniliyor. İnsan; tür ve kavramdır. ‘İnsanlıktan nasibini almamış’ denilerek insanın erdem yönüne vurgu yapılır. Rabb;  köle olunandır, kölelik bağımlılıktır. Kimileri ineğe taparak onları Rabbleştirir.”

“O, sizin için yeryüzünü bir döşek, gökyüzünü bir bina kıldı. Bol yağmurlar  yağdırdık, nehirleri de altlarından akar yaptık.”  âyetine  atıfta bulunan Okumuşlar, bize bu nimetleri verenin Allah olduğunu, isteğimiz dışında Rabb’imizin kölesi olduğumuzu, yaşayabilmek için nefes yoluyla hava aldığımızı ancak konuşmayı, harcamayı kendimiz seçebileceğimizi ifade etti.

EN MÜKEMMEL KÖLE PEYGAMBERİMİZDİR

Allah’a, bile bile eş değerleri tutmamamız gerektiğini belirttikten Okumuşlar; “En mükemmel köle peygamber efendimizdir. Peygamberlik elde edilmez, özel bir durumdur. Koyun ve domuz eti arasında Allah bize koyun eti yememizi uygun görmüştür. Biz koyun etini tercih ederek köleliği kabul ediyoruz.” Aklımız gönüllü köleliği kabul ettiğini, Müslüman olmanın insan olmanın yolu olduğunu açıkladıktan sonra peygamberimizi mükemmel yapan unsurlara değindi. Konuşmasını bir örnekle açıklayan Okumuşlar, Arap ülkesine eğitim için giden genç ilk derste dersin İngilizce değil de Arapça olmasından dolayı okuldan ayrılmak istemesi karşısında Hristiyan olan hocanın “Senin peygamberin zorluklara nasıl göğüs gerdi, sen ise en küçük zorlukta yılgınlık gösteriyorsun.” demesi üzerine mahcup olan genç okulunu tamamlamaya karar verdiğini belirtti.

SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜMÜNÜ ALLAH BİZE GÖSTERİYOR

Herkesin eğitimden yana dert yandığını belirten Okumuşlar, çok katlı binanın taşıyıcı kolonlarının kesildiğini ancak 20. kattaki dairenin dayalı döşeli yapıldığını Beled suresindeki “Biz ona iki göz, bir dil, iki dudak vermedik mi; iki apaçık yolu göstermedik mi?” âyetiyle Allah’tan başkasına köle olmamamız gerektiğine vurgu yaptı. Birbirimize sabrı tavsiye ederek insanlara köle olmaktan kurtulmalıyız. Okumuşlar; İnsanların dünyadaki çeşitli Müslüman toplulukların sorunlarına ilgi duyarken yanı başımızdaki insanımıza sahip çıkmadığımızı, birbirimize karşı merhametli olmamız gerektiğine dikkat çekerek “Kendimize yapılmasını istemediğimizi başkasına yapmamalıyız. Temelden bir inşaya ihtiyacımız var, yarının ne olacağını bilemeyeceğimiz için medeniyet inşasını eğitimle ortaya koymamız gerekir.”dedi. TEYAD Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Lütfi Ersöz ve İbrahim Arısu tarafından Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar’a günün hâtırasına dernek plaketi  takdim edildi.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.