Eğitimdeki sorunlar çözülmedi
Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata, 2017–18 eğitim-öğretim yılının 1. dönemini değerlendirdi. Ata, "Gönül isterdi ki, önemli problemlerin çözüldüğü bir Eğitim-Öğretim dönemi geçirmiş olalım.Maalesef yaşananlardan dolayı bunu söyleyemiyoruz" dedi.
Eğitimde çözülemeyen konuları ve sorunları başlıklar halinde şu şekilde sıraladı: "Sınav Sistemleri ile ilgili değişiklikler: Herkesin bildiği gibi TEOG kaldırıldı, yeni lise geçiş sistemi getirildi; üniversiteye giriş sisteminde önemli değişiklikler yapıldı. Gerek ortaöğretim gerek üniversiteye girişteki değişikler neticesinde nasıl dönütler alacağımızı önümüzdeki süreçte çok daha iyi göreceğiz Öğretmen atamaları: Bu yarıyıl atama bekleyen öğretmenlerin talepleri karşılanmamıştır. Söz verilen ek 10 bin atama talebi yerine getirilmemiştir. Öğretmen açığı yine ücretli öğretmenler eliyle giderilmektedir. 2018 yılında 20 bin öğretmen ataması yapılacak, peki 20 bin atama hangi derde deva olacak? 450 bin atama bekleyen öğretmen varken, bu sayıya her yıl mezun olan 40 bin civarındaki öğretmen eklenirken, öğretmen açığı 65 bine yakın ücretli öğretmen ile giderilmeye çalışılırken, ücretli öğretmenlerin bir kısmı iki yıllık meslek yüksekokulu mezunu iken, pedagojik formasyona sahip değilken, norm kadro açığı 110 bine yakınken, Milli Eğitim Bakanlığı sadece 20 bin atama ile neyi, nasıl çözecek?
ÖĞRETMENLER ATAMA BEKLİYOR
Sözleşmeli ve mülakatla öğretmen alımı: Sözleşmeli ve mülakatlı öğretmen alımı Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı en büyük hatalardan birisidir. Torpile, yandaşlığa, sübjektif değerlendirmelere dayalı olan, şeffaflıktan nasibini almamış mülakatlı öğretmen alımı birçok öğretmenin hakkının yenmesine neden olmuştur. Sözleşmeli Öğretmenlerin Problemleri: Sözleşmeli öğretmenler ne yazık ki 6 yıl çakılı bir şekilde atandıkları yerde görev yapıyorlar. 6 yıl boyunca tayin isteyememek, adeta kürek mahkûmu olmak, modern, güçlü, büyük bir devletin politikası olmamalıdır. Okullarda Öğretmene yönelik şiddetin artması: Öğretmenlere yönelik şiddet gün geçtikçe artmaktadır. Yıllarını mesleğine adayan, topluma yararlı bireyler yetiştirmek için gece gündüz çabalayan, gerektiğinde öğrencisinin karnını doyuran, cebine harçlık koyan, öğrencilerini çocukları ile bir tutan öğretmenlerimizin vahşi saldırılara maruz kalması, katledilmesi Türk milli eğitimi adına bir utançtır.
ATAMALAR YÖNETMENLİĞE UYGUN OLSUN
Yönetici Atamaları: Mevcut yönetici atama yönetmeliği, bilginin, tecrübenin, liyakatın esas alındığı bir yönetmelik değildir. Aksine torpilli insanların makamlara getirildiği, haksızlıklara yol açan, alın terini, emeği görmezden gelen bir yönetmeliktir. Bu yönetmelikle birlikte okul yöneticiliğine ehil olmayan kişiler getirilmiş, yandaşlar baş tacı yapılmıştır
Normal Eğitime Geçilmesi: 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılının ilk yarıyılı sona ererken; Milli Eğitim Bakanlığı 2019 yılı sonuna kadar tüm okulların tam gün eğitime geçmesi hedefini de gerçekleştirmek için çabalarını yoğunlaştırmaktadır. Ancak bu yapılırken, okul ve derslik sayısı tam gün eğitime geçilmesi hedefi doğrultusunda yeterli sayıda artırılmalıdır. Buradan MEB’i uyarıyoruz:
Değerler Eğitimi: Okullarımız “Değerler Eğitimi” adı altında çeşitli cemaat/vakıf/derneklere teslim edilmektedir. Bu arızalı anlayışın ülkemizin başına nasıl belalar açtığını millet olarak 15 Temmuz’da hep beraber yaşadık. Ancak görüyoruz ki, yetkililer bu durumdan hiçbir ders çıkarmamışlar. Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenine güvenmelidir, her türlü eğitim-öğretim faaliyetleri Devletin Öğretmenleri eliyle yapılmalıdır. Bakanlık bir an önce öğretmenlerimize güvendiğini açıklayarak bu yanlış uygulamadan dönmelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.