Eğitimde sistem karmaşası var

Eğitimde sistem karmaşası var

Eğitimci Saadettin Alım, “Eğitim sisteminin sürekli değişmesi öğrenciyi umutsuzluğa sürüklüyor. Umudun olmadığı yerde başarı seviyesi de düşüyor” dedi

Türkiye’de son 14 yılda eğitim sistemi defalarca değiştirildi. Eğitim sistemini sürekli değişmesi öğrencileri, velileri ve eğitimcileri olumsuz etkiliyor. Türkiye’de eğitim sistemi sürekli değişiklik gösteriyor. Sistemin sürekli değişmesinin birçok olumsuz etkisi var. Bu etkiyi en kötü şekilde hissedenler ise öğrenciler. Eğitimciler de değişen her sistemin ardından performans kaybı yaşıyorlar. Eğitim sistemindeki tutarsızlık sebebiyle veliler çocuklarının geleceği konusunda kaygıya düşüyor. Sistemin sıklıkla değiştirilmesinin başarısızlığa yol açtığını belirten Karatay Konsept Özel Eğitim Kurumu Eğitmenlerinden Saadettin Alım, “Eğitim sisteminin sürekli değişmesi öğrenciyi umutsuzluğa sürüklüyor. Umudun olmadığı yerde başarı seviyesi de düşüyor. Türkiye’nin dünya eğitim sıralamasında arka planda kalmasının en büyük sebebi budur. Öğrenciden başarı bekleniyorsa tutarlı ve düzenli eğitim sistemi şart” diye konuştu.

İKTİDARLAR İDEOLOJİLERİNİ AŞILAMAYA ÇALIŞIYOR

Tutarsız eğitim sistemi sebebiyle çocukların büyük bir olumsuzluk yaşadığına vurgu yapan Alım, “Türk milli eğitiminin en belirgin niteliği hedefinde küçücük çocukların olduğu delik deşik bir deneme tahtası olmasıdır. Çocukların bu deneme tahtası üzerinde test edilmesi olumsuzlukları doğurmaktadır. Her çocuk kendince sıra dışıdır ancak mevcut eğitim sistemiyle her çocuğu sıradanlaştırmaya çalışıyorlar” sözlerini kullandı. İktidarların eğitim sistemini kendi ideolojilerine alet ettiğini söyleyen Alım, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü: “Türkiye’de iktidarı ele geçiren siyasiler kendi ideolojisini eğitim adı altında çocukların kafasına gelişigüzel doldurmaya çalışmaktadır. Oysa büyükleri bile ikna etmeyecek bir hamaseti çocukların üzerine boca etmeye eğitim denmeyeceğini herkes pekala bilmektedir.”

UZUN SOLUKLU PLANLAMALAR YAPILMALI

Eğitim sisteminin uzun vadeli planlamalar neticesinde değiştirilebileceğinin altını çizen Alım, sistemin öğrenciye uyumlu olmasının önem arz ettiğini belirtti. Alım, “Gelişmiş ülkelerde sürekli değişen bir eğitim sistemine rastlayamazsınız. Eğitim sistemi bir kere düzenlenir ve bu sistem uzun yıllar değiştirilmez. Bizim ülkemizde maalesef sürekli değişen bir eğitim sistemi var. İlkokuldan itibaren öğrenci hangi sistemin içerisinde bulunacağını bilmeli. Küçük yaştaki çocuğu sürekli başka bir sistemin içerisine itersek burada başarısızlık ortaya çıkar” açıklamalarında bulundu. Tercih sonrası birçok öğrencinin istemediği bölüme gittiğini ifade eden Alım, konuşmalarına şu şekilde devam etti: “Eğitim sisteminde yaşanan tutarsızlık öğrencilerin de kaderini değiştiriyor. Birçok öğrenci istemediği bölüme gidebiliyor. Bu yıl 353 bin kişi üniversitede okurken bir daha üniversite sınavına girmiş. Üniversiteye yerleştiği halde adaylar yeniden sınava giriyorsa burada da bir sorun var. Demek ki bu öğrenciler gittikleri üniversiteden veya bölümden memnun değiller. Burada sorunun araştırılarak bulunması önem teşkil ediyor.”

ÜRETİM ODAKLI EĞİTİM SİSTEMİ OLUŞTURULMALI

Eğitim sisteminde yaşanan sorunun istişare yoluyla çözülebileceğini belirten Alım, “Eğitim bir başarısızlık söz konusu. Bu başarısızlığın sebebi açıkça ortada. Sürekli değişen eğitim sisteminin başarısızlığa yol açtığını söyleyebiliriz. Eğitim sistemindeki sorunların çözülmesi için bütün paydaşların görüşünün alınması gerekir. Üretmeye dayalı bir eğitim sisteminin oluşturulması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Çözüm için eğitimcilerin görüşlerinin alınması gerektiğini söyleyen Alım, konuşmalarını şu şekilde tamamladı: “Eğitim ve öğretim bir ülke için stratejik öneme sahip. Eğitim almak bütün insanların hakkıdır. Eğitim sisteminde yaşanan sıkıntıların aşılması için eğitimcilerin görüşlerinin alınması şarttır. Fikir birliğiyle birlikte ülkemize en uygun sistemin oluşturulması gerekmektedir.”

EĞİTİM SİSTEMİ DEFALARCA DEĞİŞTİRİLDİ

Saadettin Alım son 14 yılda Eğitim sisteminde yapılan değişiklikleri ise şu şekilde sıraladı: “2003 yılında katsayı farkı arttırıldı. 2004 yılında eğitim müfredatında değişiklikler yapıldı. 2005 yılında 3 yıllık olan lise 4 yıla çıkarıldı. 2007 yılında Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) yerine 6.7. ve 8.sınıfın sonunda girilen Seviye Belirleme Sınavı (SBS) geldi. 2010 yılında 10 yıldır uygulanan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sistemini değiştirilerek. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sistemlerine geçildi. 2010 yılında 2010: SBS, 3. yılın sonunda tek sınav modeline döndü. 2010 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, yayımladığı bir genelgeyle tüm düz liselerin Anadolu liselerine dönüştürüleceğini açıkladı, uygulama hemen başlatıldı.
2012 yılında İlköğretimde kesintisiz 8 yıllık sistemden vazgeçildi, 4+4+4 sistemine geçildi. 2012 yılında katsayı kaldırıldı. 2012 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan "Dershaneler kapatılacak" açıklaması yaptı. 2013 yılında ilk TEOG sınavı uygulandı . 2017 yılında Erdoğan TEOG'un kaldırılması lazım açıklaması yaptı.”

SALİH ACIBADEM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.