Eğitimde kötü karne;47. sıraya geriledik!   

Eğitimde kötü karne;47. sıraya geriledik!   

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında öğrenci alacak okulların kontenjanları ve sınav sonuçları açıklandı. Konya, başarı sıralaması bakımından bir önceki yıla göre 41. sıradan, 47. sıraya geriledi

Konya'nın eğitim kalitesi, belli oldu. Konya, LGS başarı sıralaması ile bir önceki yıla göre sınıfta kaldı. Konya'da başarıyı yine en fazla özel okullar yakalarken, devlet okullarındaki vahim sonuçlar ise eğitimin gidişatı sıkıntısı ile ilgili gerekli önlemlerin ivedilikle alınması gerçeğini gün yüzüne çıkardı.  2018 yılında 82 merkez içerisinde 41. sırada yer alan Konya, 2019 yılındaki LGS'de 20 Türkiye 1.'si çıkarmasına rağmen, 47. sıraya kadar geriledi.  Konya, LGS başarı sıralamasında 47. oldu.   Eğitim sendikaları ise Konya'nın başarı sıralamasını Merhaba Gazetesi'ne değerlendirdi. 

16 TÜRKİYE 1.'Sİ ÇIKTI BAŞARISIZLIK YOK

Eğitim Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, başarı sıralamasından ziyade birinci ve sonuncu olan iller arasındaki farkın önemine değindi. Farka bakılınca Konya'nın çok başarısız görünmediğini kaydeden Karlıer, “Konya'da 20 çocuk Türkiye 1.'si oldu. Bu başarıyı kim nasıl görmezden gelebilir? Sıralamanın yapıldığı yerde tabiki birinci ve sonuncu olur. Aradaki farklara bakmak gerek. Sonuçları inceledim. İller arasında çok fark yok. Gönül arzu eder ki, Konya ilk 10 içinde yer alsındı. Ayrıca Konya göç alan bir il. Sınav sonucundaki sıralamanın sosyolojik yapıdan kaynaklı bir durum olduğu da aşikâr. Suçlu aramıyoruz. Önümüzde olan Muğla'nın 8 bin öğrencisi, Tunceli'nin de 583 öğrencisi var. Konya'nın 29 bin 813 öğrencisi var.  Nasıl sağlıklı bir kıyaslama yapılacak? Konya'da 16 çocuğumuzun içinde İmam Hatip'ten 1. olan 3 çocuğumuz var. 20 çocuğumuzun 8'i devlet okullarında eğitim gördü. İmam Hatipler daha başarılı gözüküyor. İmam Hatipler üzerinden algı operasyonu yapılmasını istemiyoruz. Verilerle konuşmak gerekiyor. Atamalarda liyakat olmasını biz de istiyoruz. Bu ülkemizin bir sorunu. İdeolojik bir sıkıntı. İş ehline verilmeli. Devletimizin de zaten bu konuda çabası var” dedi. 

LİYAKATLİ İDARECİLER ATANMALIDIR!

Türk Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Tanfer Ata, Konya'da eğitim ve öğretimin sürekli gerilediğini ifade etti. LGS başarı sıralamasında Konya'nın geçen yıl 41. sırada, bu sene ise 47. sırada yer aldığını hatırlatan Ata, şunları kaydetti: “Üst yöneticilerimiz tehlikenin farkında değiller. Eğitim ve öğretimin özellikle Konya'da iyi gittiğini düşünüyorlar. Ama bilinmelidir ki, öğretmen veli ve öğrenci birlikte hareket ederse başarı kaçınılmaz olur. Ayrıca Konya'da İmam Hatip Ortaokulları çok açılıyor. Sendika olarak biz İmam Hatip Okullarının açılmasına karşı değiliz. Ancak bu okullar da ihtiyaca göre açılmalıdır.  Yani sadece İmam Hatip açmak bazı şeyler için yetmiyor önemli olan kaliteyi artırmaktır. Son yıllarda atama sisteminde de sıkıntılar var. Atamalarda adam kayırmacılık var. Kim olursa olsun okullardaki idareciler, liyakatli olmalıdır. Öğretmenlerimizin üzerinde baskılar var. Okullarda disiplin eskisi gibi sağlanamıyor. Kimse artık gerçekleri görmezden gelmesin.” 

BÖYLE GİDERSE BAŞARISIZLIK ARTAR!

Konya’da okullaşmada velilerin isteklerinin dikkate alınmadığını, bazı dernek ve vakıfların baskısıyla yüzde 60'lara varan İmam Hatipleşme neticesinde velilerin mecburen çocuklarını İmam Hatip okullarına göndermek zorunda kaldığını söyleyen Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit,  “Normal okullarda dahi ders müfredatı ve seçmeli dersler imam hatip müfredatına yakın hale getirilmiştir. Okul yönetici atamalarında liyakat esas alınmayıp yandaşlık tek kriter haline getirilmiştir” dedi. Öğretmenlere yapılan baskıların neticesinde çoğu okullarda öğretmenlerden gerekli faydanın  sağlanamadığına vurgu yapan Başkan Yiğit, ücretli öğretmenlik politikasının okullarda büyük zaafiyete yol açtığını da dile getirdi.  Öğrencilerin sanatsal ve kültürel faaliyetlerden uzaklaştırıldığının altını çizen Yiğit,  “Ayrıca okullarımızdaki rehber öğretmenlerimiz neredeyse dışlanmıştır. Konya’mızda eğitim öğretimde bu anlayışla devam ettiği takdirde daha çok kan kaybetmeye devam edecektir” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum