Eğitimde işin ciddiyeti kaybedilmemeli
Özel Enderun Rehber Öğretmeni Mehmet Doğan, uzaktan eğitim sürecinde yapılması gerekenlerle ilgili hem öğrenci hem de velilere çeşitli uyarılarda bulundu. Doğan, “Ne gariptir ki 13 Mart 2020’ye kadar bilgisayar, cep telefonu tablet gibi şeylerden uzak durulmasını tavsiye ederken şimdi kısıtlanan hayatımıza yön vermek ve yaşantımızı kaliteli hale getirmek için ‘Kullanın!’ demek zorunda kaldık” dedi. Covit-19'un hayatı kısıtladığını söyleyen Doğan, buna karşın eğitimi kısıtlamasını sınırlı tutmaya çalıştıklarını ifade etti. Doğan, “Evde, uzaktan eğitimle eğitimimize devam etmeye çalıştık. Covit-19 salgınından 2020-2021 eğitim-öğretim yılının hangi sürecinde kurtulacağımız belli değil. Salgın hayatımızın bir parçası haline geldi. Yeni normale bir an önce ayak uydurmalı ve salgına rağmen geleceğimizi şekillendirmeliyiz. Zaman su gibi akıp gidiyor. Okula gitmesek de öğrenmemiz gereken konular, çalışmamız gereken dersler, çözmemiz gereken sorular var. Yüz yüze eğitimin ne zaman başlayacağına takılı kalmadan okulumuzun online eğitimlerine ve hocalarımızın tavsiyelerine önem vermeli, kendimizi geleceğe ve hayata hazırlamalıyız. Kendimize bir hedef belirleyip belirlediğimiz hedef doğrultusunda plan yapmalı ve yaptığımız plana uymalıyız. Eğitim ciddi bir iştir, eğitime gereken önemi vermeliyiz ki eğitimde bize geleceğimizi versin” şeklinde konuştu.
UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNDE NEYE DİKKAT EDİLMELİ?
“İlk olarak kendimize bir hedef belirleyeceğiz” diyen Doğan, şunları kaydetti: “İçsel motivasyon için hedef çok önemlidir.(Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez!) ‘Nasıl olsa okul yok.’ diye gecenin ilerleyen saatlerine kadar uykusuz kalmamalı zamanında yatmalıyız ki sabah başlayacak online derslere zamanında ve dinç bir şekilde katılabilelim. Eğitimimizin kaliteli ve sağlıklı olması için evimizi okul formatına sokmalıyız. Bu konuda ailemizden yardım almalıyız. Online dersimiz başladığında ise okul ciddiyetine bürünmeliyiz. Sabahları okula gidecekmiş gibi erken kalkarak Online dersimiz başlamadan mutlaka kahvaltı yapmalıyız. Okuldaki kuralları evde de uygulamalıyız. Pijamaları çıkarmalı ve ders ciddiyetine uygun bir kıyafetle dersimizi dinlemeliyiz. Çalışma alanımızı belirlemeli, evin bir odasını veya bir köşesini sınıf haline getirmeliyiz. Online eğitim başlamasına 5 dakika kala bilgisayarın başında olmalı ve dersimize hazırlanmalıyız. (Defter, kalem, silgi vb.) Teneffüslerde evin içinde hareket halinde olmalı, dersin vermiş olduğu yorgunluğu üzerimizden atmalı ve dinç bir şekilde diğer derse hazırlanmalıyız. Ders aralarında bilgisayarda oyun oynamamalı, sosyal paylaşım sitelerine girmemeliyiz.”
ÖNCELİK ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM ALMAYI İSTEMESİDİR
Önemli olanın sağlanan imkânların okul-veli-öğrenci işbirliğiyle verimli şekilde kullanılması olduğunu aktaran Özel Enderun Rehber Öğretmeni Mehmet Doğan, şu ifadelerle konuşmasını noktaladı: “Yoksa bütün bu imkânlar öğrenmede kavram yanılgıları olan, kalıcılığı sağlanamayan, anlaşılmayan konuların çözümlenmediği, sistemli olmayan bir sürece dönüşebilir. Bu nedenle ders çalışmada öncelikli olan öğrencimizin eğitim almayı istemesidir. Daha sonra öğretmenini canlı olarak görüp onunla iletişim kurup dönüt ve düzeltme sağlaması, yıllık çalışma programına uygun şekilde sistemli bir biçimde, her daim öğretmen desteği ile eğitim hayatına en iyi şekilde yön vermeyi amaçlamasıdır. Unutmayalım ki çocuklarımız yaşı kaç olursa olsun sosyal varlıklardır. İletişim kurmak isterler. Öğrenme sürecinde de en sağlıklı iletişimi öğretmenleri ile kurabilirler. Öğretmen, öğrencisine sadece temel bilgi ve becerileri öğretmekle kalmaz; maneviyatını ve kültürümüzü de öğreten bir rol model olmaya çalışır. Bu aşamada öğrencilerimizle öğretmenlerimizin sanal da olsa iletişimi ve birbirlerini görmeleri çok büyük önem arz etmektedir. Çocuklarımızın geleceğini şekillendirdiğimiz önemli bir eğitim-öğretim dönemi maalesef böyle bir sürece denk gelmiştir. Dünyada beşeri sitemlerin birçoğu çökmüş ve eğitim sistemi de bundan payını almıştır. Gelişmiş ülkeler salgın sürecinde yüz yüze eğitim sistemleri geliştirmeye çalışmaktadır. Ülkemizde de bu sistemler üzerinde çalışmalar Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde devam etmektedir. Umuyor ve bekliyorum ki öğretmen ve öğrencilerimiz en kısa zamanda tekrar, seyreltilmiş de olsa yüz yüze eğitime başlayacaklardır. O zamana kadar Online eğitimlerimizle öğretmenlerimiz ve okulumuz siz değerli veli ve öğrencilerimizin her daim yanında olacaktır. Online eğitim sistemimiz birçok özelliği ile öğrencilerimize her konuda yardımcı olmak için hazırlanmıştır. Bu süreci en kısa zamanında ve en verimli bir biçimde atlatmak temennisiyle hepinize sağlıklı günler dilerim.”
ENDERUN’DA BAŞARI KAÇINILMAZDIR!
Covit-19 salgını, sokağa çıkma kısıtlamaları ve daha pek çok olumsuz süreci yaşadığımız bu dönem, her alanda olduğu gibi eğitim alanında da kendini olumsuz bir biçimde gösterdi. 25 yılın verdiği tecrübe ile bizler Özel Enderun Fen ve Anadolu Lisesi olarak bu süreci hızlı ve verimli bir şekilde öğrencilerimizin lehine dönüştürdük. 23 Mart’tan itibaren aralıksız devam eden online eğitimlerimiz, online deneme sınavlarımız, sıkı bir danışmanlık takibi, yine aralıksız devam eden rehberlik desteği, öğrenci grupları aracılığı ile günün her saati öğretmenleriyle uzaktan birebir soru çözüm imkanı, Kanal 42’de gerçekleştirdiğimiz canlı yayın ders anlatımları, düzenli veli bilgilendirmeleri sayesinde bu süreci en sağlıklı ve başarılı bir biçimde atlattık. Bugün elde ettiğimiz YKS 2020 başarısı kesinlikle bir tesadüf değildir!
9.sınıftan itibaren başlayan zorlu eğitim öğretim yolculuğumuz 2020 YKS başarısıyla taçlanmıştır. Bu dönemi en iyi biçimde yönetebilmemizde bize destek olan başta Enderun ekibine, katkılarını hep hissettiğimiz değerli velilerimize, azmi elden bırakmadan ilerleyen kıymetli öğrencilerimize teşekkür ederiz. Öğrencilerimizi tebrik eder; başarılarının daim olmasını temenni ederiz.
HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.