Eğitimde değişim şart!
MÜSİAD Konya Şubesi Cuma Toplantısında Eğitimde ‘4+4+4’ sistemi konuşuldu. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ve Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik’in konuşmacı olarak katıldığı programa ilgi yoğun oldu. MÜSİAD Konya Şubesi Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, AK Parti 22. ve 23. dönem Konya Milletvekili Hasan Angı, Konya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, AK Parti Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun, İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Muhittin Okumuşlar, Eğitim Bir Sen Konya Şube Başkanı Latif Selvi, Konyaspor Başkanı Ahmet Şan ile çok sayıda davetli katıldı.
Konferansın oturum başkanlığını yapan MÜSİAD Konya Şubesi Başkan Vekili Mehmet Ali Korkmaz, Türkiye’nin son dönemde önemli değişim içerisinde bulunduğunu belirterek, Milli Eğitim’de yapılan son düzenlemenin ülke geleceği için önemine değindi.
500 BİN KALİFİYE ELEMANA İHTİYAÇ VAR
Açılış konuşmasının ardından konferansa geçildi. Konferansta ilk olarak sözü alan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, “28 Şubat sürecinde irtica ve eğitim sistemi ile ilgili korku senaryoları ile her gün haberler yapılırdı. Muhalefet, sendikalar, iş dünyası aynı korkudan bahsederek senaryo sahiplerine bilerek, bilmeyerek hizmet ettiler” dedi. 8 yıllık eğitim sürecine geçişle ilgili tarihi hatırlatmalarla konuşmasına devam eden Orhan Erdem, “Kaybettiğimiz zaman sürecinde de görülüyor ki sekiz yıllık zorunlu ve kesintisiz eğitim bu haliyle gelişen değişen dünya şartlarının çok gerisinde kalmış, okumak isteyen öğrenciler polis-asker zoruyla okullarda aynı sınıflarda toplanmıştır. Ülkemiz açısından zorunlu eğitim süreci meslek liselerine büyük darbe vurmuştur. Bu nedenle Türkiye’de işsizlik oranı yüksek olmasına rağmen son yıllarda kalifiye işçi yetiştirmede büyük sorunlar yaşanmış ve 500 bin kişilik kalifiye personel ihtiyacı ortaya çıkmıştır” diye konuştu. Dünya’da 200 kadar ülkenin kademeli eğitim sistemini uyguladığını belirten Bakan Yardımcısı Erdem, “Günümüz eğitiminde şu dört eğilim hâkimdir: demokratikleşme, özelleşme, yerelleşme ve teknolojik gelişme. Türk eğitimi, bu değişime göre süratle kendini yenilemek zorundadır” ifadelerini kullandı.
EĞİTİM SİSTEMİ NEDEN DEĞİŞTİRİLİYOR?
Daha sonra sözü alan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik de yeni sistemin gerekliliğini anlattı. Çelik, toplumumuzdaki her bireyi yapabileceği işlerde değerlendirerek ve üretime dâhil ederek uluslararası rekabet gücümüzü en üst noktaya taşımamız bir zorunluluktur” dedi. Bilgi toplumuna dönüşen bir Türkiye için eğitim sisteminin yenilenmesinin gerektiğini belirten Çelik, “Türkiye eğitim sisteminde okul öncesinden yüksek öğretime kadar, yaygın eğitimi de kapsayacak şekilde, hayat boyu öğrenme yaklaşımı ile 12 yıllık zorunlu eğitim yapılandırılması gerçekleştirilmiştir. Amacımız temel eğitimi her Türk vatandaşına fırsat ve imkan eşitliği içinde sunmaktır” dedi. Teklifle ikinci kademenin yeniden eğitim sistemine gireceğini belirten Çelik, “Burada amacımız öğrencilerin daha özgür bir birey olarak sivil toplum ve demokratik devlet anlayışı gereğince eğitim süreçlerinde özgür ve karar değiştirme hakkına sahip olmalarına fırsat vermektir. Yeni kademeli sistemde ilkokul, ortaokul ve lise olarak bölümler ayrılacak. İkinci dört yılda seçmeli paketler oluşturacak. İsteyen fen, isteyen spor, isteyen sanat, isteyen din eğitim paketlerinden birini seçme hakkına sahip olacak ve öğrenci bu paketlerde değişiklik yapmak istediğinde bir sonraki yıl bunu yapabilecek. Bu eğitim modelinde sınavlar araç olarak kullanılacak hiçbir zaman amaç olmayacak. Sınavlar, liseye geçişlerde şehirlerarasındaki eğitim farkının ölçümü konusunda fikir verecek, başka temel bir amacı olmayacaktır” dedi.
Toplantı sonunda MÜSİAD Konya Şubesi Başkan Vekili Mehmet Ali Korkmaz, günün anısına Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ile Milli Eğitim Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik’e tablo hediye etti.
HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.