Eğitimcilere “orff-schulwerk Yaklaşımı” Eğitimi
“Müzik ve Hareket Eğitimi” olarak bilinen Orff-Schulwerk eğitmeni Nuran Barut, Çankayalı öğretmenlere müzik ve hareket uyumu ile ilgili uygulamalı seminer verdi.
Türkiye’nin, 11 kreş ile en kapsamlı kreş hizmeti veren yerel yönetimi olan Çankaya Belediyesi, çocukların eğitimi için öğretmenlerin kendilerini geliştirmelerine imkan sunuyor. Geçtiğimiz hafta sonu Çankaya Belediyesi Umut Etüt Merkezi’nde, “Müzik ve Hareket Eğitimi” olarak bilinen Orff-Schulwerk eğitmeni Nuran Barut’un uygulamalı seminerine katılan öğretmenler, çocuk eğitimi için yeni yöntemler öğrendiler.
İnsanın çok yönlü algısına uygun olarak, öğrenme sürecinde mümkün olduğunca fazla duyuya hitap eden Orff-Schulwerk yöntemi ile müzik eğitiminin önemine dikkat çekilen seminerde, öğretmenler yeni bir yöntemi öğrenmenin heyecanını yaşadılar. Çocukların okul öncesi eğitiminin çok önemli olduğunu belirten Çankayalı öğretmenler, öğrendiklerini uygulamanın sabırsızlığını yaşadıklarını da sözlerine eklediler.
ORFF-SCHULWERK YAKLAŞIMI NEDİR?
Orff Yaklaşımı “Müzik ve Hareket Eğitimi” olarak da tanımlanmaktadır. Yaklaşımın belkemiği sayılan elementer müzik yapma, her insanda zaten var olan ritim oluşturma, ritme uyma, ritme ve müziğe bedenle ayak uydurma eğilimlerinin harekete geçirilmesine dayanmaktadır. Orff-Schulwerk Yaklaşımı çerçevesindeki “Müzik ve Hareket Eğitimi”, insanın çok yönlü algısına uygun olarak, öğrenme sürecinde mümkün olduğunca fazla duyuya hitap eder. Bu amaçla kullandığı en temel araçlar; görsel, işitsel, dokunsal duyular, bedenin duruşu ve dengenin fark ettirilmesidir. Amaç ise birlikte üretmek, uyumun sağlanması, bireysel yaratıcılık ve estetik anlayışın geliştirilmesidir. Bu kapsamda erken müzik eğitimi, çocukların çok yönlü gelişmesinde ve yaratıcılıklarının ortaya çıkmasında önem kazanır.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.