Eğitim ranta kurban edildi

Eğitim ranta kurban edildi
Tanfer Ata, “LGS tercih sonuçları ülke genelinde hayal kırıklığına sebep oldu. Devlet eğitimden elini çekiyor. Özel okullara yönelik bir sistem oluşturuluyor. Eğitim bile ranta kurban ediliyor” dedi

Öğrencilerin merakla beklediği Liseye Giriş Sınavı (LGS) tercihleri açıklandı. Eğitim sistemini yap-boz tahtası haline getiren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından TEOG yerine getirilen LGS’nin sonuçlarının açıklanması ile öğrenciler ve velileri hayal kırıklığı yaşadı. İlk yerleştirmede tercih yapan öğrencilerin yüzde 91'i merkezi sınav puanı ve yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullara dağıtıldı.Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullara 798 bin 926 öğrenci tercihleri doğrultusunda yerleştirildi. Tercih yaptığı halde, 91 bin 687 öğrenci hiçbir tercihine yerleşemedi.

ENDİŞELERİMİZİ BAKANLIĞA İLETMİŞTİK

Sınav sisteminin yanlış olduğunu defalarca dile getirdiklerini, ancak yetkililerin kendilerini dikkate almadığını belirten Türk Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Tanfer Ata, sınav sonuçlarının açıklanması ile karmaşa yaşandığını ifade etti. Yeni sınav sisteminin sonuçlarının açıklanması ile öğrenci ve velilerin hayal kırıklığı yaşadığını sööyleyen Ata, “Milli Eğitim Bakanlığ bu sistemi açıkladığında biz sendika olarak kapsamlı bir rapor hazırladık. Bu raporu bakanlığa teslim ederek endişelerimizi aktardık. Ancak bakanlık bizim raporumuzu dikkate almayarak bugün binlerce kişinin mağdur olmasına sebebiyet verdi” diye konuştu.  Sistemin Türkiye için uygun olmadığını söylediklerini belirten Ata, “Yerleştirme sonuçlarından da gördüğümüz üzere bu sistem ülke için uygun değil. 100 bine yakın öğrenci yeni sistemin mağduru oldu. Daha henüz bazı aileler olayın ciddiyetinin farkında değiller. Yapılacak ek tercihlerle beraber sistemin ne kadar sorunlu olduğunu herkes anlayacak” sözlerini kullandı.

 ÇOCUKLARIN KADERİYLE OYNANDI

Sistemin resmen iflas ettiğini ifade eden Ata, “Sınavdan yüksek puan alanlar seviniyordu. İstedikleri okula yerleşebilecekleri için kafaları da rahattı. Ancak tercih sonuçlarını görünce herkes şaşkına döndü. Yüksek puan alan öğrenciler bile isttedikleri okula yerleşemedi. LGS sistemi ülkemizde iflas etti” şeklinde konuştu. Sistemin olumsuz yanları sebebiyle birçok öğrencinin kaderinin değiştiğini aktaran Ata, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü: “Lise üniversite açısından önem teşkil etmektedir. Bir çocuğun gitmek istediği liseye gidememesi hayatının alt üst olmasına sebebiyet verebilir. Sistemin bozuk olması sebebiyle çocuklar istemedikleri okullara gitmek zorunda kalacak. İstemediği liseye giden bir çocuk üniversitede istediği bölüme de gidemeyecek. Sistem çocukların kaderiyle oynadı.” Eğitim sisteminin yıllardır tutarsız olduğunu söyleyen Ata, “Birçok kıstasın baz alınarak yerleştirme yapılmasından dolayı öğrenci ve veliler ciddi sıkıntıya düştü. Oturtulamayan sistemin bedelini ne yazık ki çocuklarımız ödüyor” açıklamalarında bulundu.

GENÇ İSTİHDAM ÜLKE GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ

Türkiye için genç istihdamın önemli olduğuna vurgu yapan Ata, “Birçok eğitimci ve sendika bu sistemin yanlış olduğunu aktardı. Ancak bakanlık yanlışta ısrar etti. Ülkemiz için genç istihdam stratejik önem arz ediyor. İstediği bölüme gidemediği için hayalindeki mesleğe sahip olamayan gençler ülkenin sosyal dokusuna da zarar verir. Gençler mutlu olursa başarı gelir. Mutsuz bir nesil yetiştirirsek bu ülke için hiç iyi olmaz” ifadelerini kullandı. Adrese dayalı yerleştirmenin de başarısız olduğuna değinen Ata, “Birçok öğrenci evine en yakın okula yerleşemedi. Bu sistemle öğrencilerin istemedikleri okullara yerleştirileceği, birçok ailenin çocuklarını meslek ya da imam hatip lisesi ya da özel okullara göndermek zorunda kalacağı yönündeki kaygılarımız ne yazık ki haklı çıkmıştır” dedi.

EĞİTİMİ RANTA KURBAN EDİYORLAR

Eğitimin her vatandaşa eşit olması gerektiğini, ancak ülke de eğitim eşitsizliğine sebep olan bir sistem oluşturulduğunu belirten At, “Devlet eğitimden elini çekiyor. Özel okullara yönelik bir sistem oluşturuluyor. Eğitim bile ranta kurban ediliyor. Özel okullara yüklü miktarlarda teşvikler vermelerinin sebebi buydu. Eğitim her vatandaşa eşit olmalıdır” şeklinde konuştu. Yeni sınav sistemi ile birçok öğrencinin açıkta kaldığını, sistemin öğrencileri özel okullara yönlendirdiğini söyleyen Ata, konuşmalarını şu şekilde tamamladı: “Her veli çocuğunu özel okula gönderemez. Durumu iyi olanlar, özel okulları araştırmaya başladı. Maddi imkânları el vermeyenler ne yapacak peki? Nitelikli okullara giremeyenlerin ne yapacağına dair sağlam bir bilgi yok. Büyük bir kitlerir maddi durumu belli. Özel okullar çok pahalı. Asgari ücreti ile ev geçindiren bir baba çocuğunu nasıl özel okul göndersin. Çiftçilik yapan bir aile ne yapsın. Bu sistemde ailesi zengin olan çocuklar özel okula gidecek. Binlerce öğrenci kaderi ile baş başa bırakılıyor. Çok sakıncalı bir uygulamayı hayata geçirdiler”. Açıkta kalan öğrenciler ya da yerleştikleri okuldan memnun olmayanlar ise 06-10 Ağustos, 13-17 Ağustos, 27-31 Ağustos ve 3-6 Eylül tarihleri arasında yeniden tercih yapabilecek.

SALİH ACIBADEM

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.