"Eğitim Dershanelere İhtiyaç Duyulmayacak Şekilde Yeniden Yapılandırılmalı"

"Eğitim Dershanelere İhtiyaç Duyulmayacak Şekilde Yeniden Yapılandırılmalı"

CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, Türkiye'de eğitim sisteminin dershanelere ihtiyaç bırakmayacak şekilde yeniden yapılandırılmasına gereksinim olduğunu söyledi.

CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, Türkiye'de eğitim sisteminin dershanelere ihtiyaç bırakmayacak şekilde yeniden yapılandırılmasına gereksinim olduğunu söyledi. Özgümüş, "Bugünden yarına, altyapısı hazırlanmadan, 'çalışan öğretmen ve personelin ne olacağı' düşünülmeden bir gün veya yılda dershanelerin kapatılması sistemde yeni yaralara yol açar. Eğer bugünden yarına polis zoruyla kapatırsanız bu bir intikam aracına döner." dedi.

    Gelinen noktada dershanelerin neredeyse okullara alternatif kurumlar haline geldiğini savunan Özgümüş, okullarda eğitim zayıfladıkça dershanelerin güçlendiğini kaydetti. Paralı olduğundan okullardaki iyi öğretmenlerin dershanelere kaydığını anlatan Özgümüş, "Okulların eğitim sistemi zayıfladı. Böylelikle birbirini besleyen süreçler haline geldi. Sistemi yeniden kurmak gerekir. Bugün 'ben karar verdim, dershaneleri kapatıyorum' demek doğru bir karar değil. Çünkü dershaneler özel okul haline gelsin demek de kolay değil. Bunlar incelenmeden, altyapısı oluşmadan ve tartışmadan 'ben yaptım, oldu' şeklinde verilen bir karardır. Türkiye'de eğitim sistemini dershaneye ihtiyaç bırakmayacak noktaya getirip, süreç içerisinde bu işi ortadan kaldırmak lazım." diye konuştu.

    Eğitim-öğretim dershanelere ihtiyaç bırakmayacak şekilde yapılandırıldığında zengin, fakir aileler arasındaki fırsat eşitsizliğinin de ortadan kalkacağını aktaran Özgümüş, günümüzde dershaneye gitmeden üniversiteyi kazanmanın mümkün olmadığını belirtti. Özgümüş, şöyle devam etti: "Böyle olunca dershanelere gidenler ile gidemeyenler arasında fırsat eşitsizliği meydana getiren bir sistem haline geldi. Ama yine söylüyorum, 'bugünden yarına ben yaptım oldu' diyerek kapatmak doğru değil. Süreç içerisinde doğru bir planlama ile eğitimi dershanelere ihtiyaç olmayacak şekilde yeniden yapılandırmak gerekir. Bu işin rehabilitasyonu bugünden başlarsanız 8-10 sene sürer. Eğer bugünden yarına polis zoruyla kapatmaya kalkarsanız bu bir intikam aracına döner. Bu şekilde bir siyasi çekişme çocuklar üzerinden olmamalı. Ben sadece öğrenciler açısından bakmıyorum. Orada istihdam edilen on binlerce öğretmen ve personel var. Onlar içinde bir altyapı oluşturmadan, sisteme nasıl entegre edileceği planlanmadan bugün yarını verilecek karar, yeni sorunları neden olur." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.