Edremit Körfezi'nin zeytinyağında gıda güvenliğini sağlamak için karekod uygulamasına geçildi

Edremit Körfezi'nin zeytinyağında gıda güvenliğini sağlamak için karekod uygulamasına geçildi

Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı üretiminde önde gelen bölgelerinden Edremit Körfezi'nde, tüketicinin ürünle ilgili detaylı bilgilere ulaşmasını sağlayacak karekod uygulaması başlatıldı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce hazırlanan, cep telefonlarının kamerasıyla zeytinyağı ambalajlarındaki barkodların okutulmasına dayanan "Zeytin ve Zeytinyağı Kimliklendirme Projesi" hayata geçirildi.

Satın alacağı zeytinyağı ambalajının üzerindeki kodu akıllı cep telefonuyla okutan tüketici, "üretici, marka, zeytinin çeşidi, toplandığı bölge ve tarih, parsel, ağaç yaşı, sıkım tarihi, yağ cinsi bilgileri ile tanıtım videosu"na ulaşabiliyor.

Balıkesir'de yaklaşık 13 milyon zeytin ağacı bulunuyor ve yıllık ortalama 200 bin ton zeytin ile 40 bin ton zeytinyağı üretiliyor.

Projeyle zeytin ve zeytinyağının daha fazla tanınması, katma değerinin artırılması, taklit ve tağşişin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Edremit Körfezi'ndeki Balıkesir Büyükşehir Belediyesine ait 250 dönümlük zeytin bahçesinde uygulanmaya başlanan projenin 2024 yılında il genelinde yaygınlaştırılması planlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.