Eczacılar tahsildar değil!

Eczacılar tahsildar değil!

Konya Eczacı Odası Başkanı Cemil Karakap, “Muayene ücretleri ile uğraşan eczacının, işlerinde aksama oluyor. Veresiye defteri tutmaya başladık. Biz tahsildar değiliz. Vatandaşın, bize olan güveni zedeleniyor. Sırtımızdaki ağır yük kaldırılmalı” dedi

31 Aralık 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan habere göre Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nın ; hasta muayene ücretlerine yüzde 20 ile 65 oranında zam yaptığı belirtildi. Devlet hastanelerine gidenlerin muayene ücretleri; 5 liradan 6 liraya, özel hastaneye gidenlerin muayene ücretleri ise 12 TL'den 15 TL'ye yükseltildi. Yeni yıl öncesi muayene ücretlerini kaldırmaya yönelik çalışma başlatacaklarını belirten hükümet yetkilileri, yayınlanan haberin ardından vatandaşları hayal kırıklığına uğrattı. Vatandaş ve Eczacı; muayene ücreti derdinden kurtulmak isterken, yapılan zamla yeni bir yükümlülüğün altına sokuldu. Muayene ücreti tahsil etmekten, kendi işini tam anlamı ile yapamayan Eczacılar, bu sıkıntının bir an önce giderilmesini talep etti. Ayrıca  sözleşme şartlarında da değişikliğe gidildi. Yılbaşında  yürürlüğe giren uygulama ile hastalardan fazla para tahsil eden hastaneye, aldığı paranın 5 katı ceza kesilebilecek.

ÜCRETLER 11 YILDIR SIRTIMIZA YAMANDI

Eczacı Odası Başkanı Cemil Karakap, 2005 yılında SGK reformu yapıldığını; Emekli Sandığı, Bağ-kur ve SSK'lıların tek çatı altında toplandığını belirtti. O dönemlerde muayene ücreti alınmadığını söyleyen Karakap, bu uygulamayı desteklediklerini de dile getirdi. “Daha sonra getirilen sistem ile ve bu sistemin aksatılmaması adına 11 yıldır bizim sırtımızdan muayene ücretleri temin ediliyor” diyen Karakap, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Anayasanın 105. maddesine dayanarak, muayene ücretlerinin kaldırılmasına yönelik dava açtık. Bu dava, yaklaşık 9 yıldır devam ediyor. Muayene ücretlerini Eczacıların takip etmesi öyle bir hal aldı ki, işin içinden çıkamaz olduk. Bu işe kafa yormaktan, ilaç danışmanlığı hizmeti veremez olduk.”

ECZACILARIN GÜVENİNİRLİLİĞİ ZEDELENİYOR

Özel hastanelerde 150-200 TL'ye varan muayene ücretlerinin de alındığını kaydeden Karakap, devlet hastanelerine gidenlerin muayene ücretlerinin 5 liradan 6 liraya, özel hasteneye gidenlerin muayene ücretleri ise 12 liradan 15 liraya yükseltildiğini hatırlattı. Karakap, “Vatandaş, sıkıntılı. Bizim sıkıntımız ise iki kat daha fazla. Muayene ücreti kurulacak elektronik sistem ile takip ve temin edilebilir. Biz Eczacılar, tahsildar değiliz. Vatandaşlara karşı büyük sorumluluklarımız var. Güveninirliliğimiz zedeleniyor. 3 liralık ilaç gelmeye gelen vatandaşların, alacağı ilacın kat ve kat fazlası muayene ücreti çıkıyor. Bu, ücreti dile getirmekten biz de yorulduk, vatandaşlarımız da” şeklinde konuştu.

İPTAL EDİLMEYEN RANDEVU ÜCRETİ ÖDENECEK

Yeni muayene ücretlerinin, Şubat ayının reçetesine yansıyacağını vurguluyan Karakap, vatandaşlara bir de kötü haber verdi. Karakap, daha sonra şunları kaydetti:  “Hastaneye gitmek için telefondan randevu alan vatandaşlar, hastaneye gitmemesi durumunda muayene ücreti ödeyecek. Tekrardan arayıp, gidemeyeceğini belirtirse bu ücreti ödemez. Bakın, defterlerimiz veresiye defterine döndü. Biz, sorumluluklarımızı yerine getirmek için yemin etmiş insanlarız. Gece nöbetlerinde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Normalde ilaç almak için birikmiş muayene ücretinin olmaması gerekiyor. Öyle acil durumda olan hastalar oluyor ki, ilacı vermemek mümkün olmuyor. Kanunlarda da durum böyledir. Sağlık hizmeti ücretsiz olur. Şimdi, üç ilaçtan sonraki her bir kutuya 1 lira ücret çıkıyor. 2014 yılından beri haberi olmadan muayene ücreti birikmiş hastalar oluyor. Bu vatandaşa hangi kanıt gösterilerek o para alınabilir? İşimize vakit ayıramıyoruz. Sıkıntımız derhal giderilmeli.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum