Ebru sanatıyla terapi

Ebru sanatıyla terapi

Ebru sanatı insanı rahatlatıyor. Fiziksel sorun yaşayan için ebru terapi amaçlı kullanılabiliyor.

Sakarya'dan Konya'ya gelen ebru ustası Sıddı Zübeyde Atan Bülbül “Bu sanatı dipsiz bir kuyu benzetiyorum. Uğraşan kişiyi daldıkça derinlere indiriyor” dedi. Ebru sanatı, engelli bireylere psikolojik ve sosyal destek sağlamak, öz güvenini ve benlik saygısını artırmak, bireyin kişisel gelişimine katkı sağlamak için uğraş alanı oluyor. Su üstünde, özel hazırlanmış boyalarla oluşturulan, desenlerin kağıt üzerine geçirilmesi ile yapılan süsleme sanatı ebru, stresi de azaltıyor. Kişinin sosyal işlevselliğini de artıran ebru sanatı, günlük tedavi kullanımının örnekleri arasında yer alıyor. Ebru sanatının nasıl yapıldığını ve kendisi için neler ifade ettiğini belirten ebru ustası Bülbül, 1998 yılından beri sanat ile ilgilendiğini belirtti.

2-1.20160216091638.jpg

Sanatın özellikle ebru sanatının kişiye kendisini rahat bir şekilde ifade edeceği özerk bir alan sunduğunu dile getiren Bülbül, “Bu sanata başlama ve devam ettirme sürecinde kendim ile ilgili olan şeyleri aşmaya çalıştım. Kişinin kendini rahat bir şekilde ifade edebilmesi için sanatın bir alanında yer alması gerektiğini düşünüyorum. Hat sanatı ile başladım sanat hayatıma. Sonrasında ise hocamın yönlendirmesi ile ebru sanatı ile yakından ilgilenmeye başladım. Ebru sanatı ile sadece stres atmıyorum. Bunun yanı sıra yaşama bağlanma ve mutluluk yolunda da emin adımlar ile ilerliyorum.  Estetik değerlerin varlığı ve estetik duyguların gelişmesini sağlamak, tedavi sanatının da bir parçasıdır. İnsanların duygularını günlük yaşantısına yansıtması önemli. Ebru sanatı aslında kolay olduğu kadar alt yapı gerektiren bir çalışmayı bünyesinde barındırır. Kaliteli bir ebru sanatı ürünü ortaya koymak isteniyorsa boyaların ezilmiş olması  lazım. Su üzerine atılan boyanın kaliteli yani toprak boya olması gerekli.

Metal oksit veya kimyasal herhangi bir şey ürün oluşturulurken kullanılmamalı. Taraklar aracılığı ile farklı yüzey alanları oluşturulur. Bunların hepsi istenilen bir ürünün ortaya çıkması için var olması gereken şeyler arasında yer alıyor. Yaptığım eserlerle yurt dışına açılma imkanı buldum. Birçok eser ürettim. Ama bunlar içinde beni en çok etkileyeni büyük bir beğeni alan “41 Besmele” koleksiyonum oldu” dedi.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.