Dyp: Dershaneleri Kapatmak Anayasa Mahkemesi’nden Döner

Dyp: Dershaneleri Kapatmak Anayasa Mahkemesi’nden Döner

Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkanı Çetin Özaçıkgöz, hükümetin dershaneleri kanun yolu ile kapatması halinde Anayasa Mahkemesi’nin bu kanunu iptal edeceğini söyledi.

Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkanı Çetin Özaçıkgöz, hükümetin dershaneleri kanun yolu ile kapatması halinde Anayasa Mahkemesi’nin bu kanunu iptal edeceğini söyledi. Özaçıkgöz, "Dershaneler ‘bilgi’ satar. Bilginin satışı da yasak değildir. Nasıl ki karpuz, kalem, masa gibi ürünlerin satışını yasaklayamazsanız bilgi satışını da yasaklayamazsınız." dedi.

Çetin Özaçıkgöz, dershane kapatmasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 'yine ülke sorunları konuşulmasın’ diye dershaneleri kapatacaklarını açıkladığını ve herkesin bunu konuşmaya başladığını belirtti. Özaçıkgöz, “Dershaneler eğitim kurumu olduğu kadar ticarethanedir. Yasal bir mal veya hizmet satılan ticarethanelerin kanun yolu ile kapatılması Anayasa’ya aykırıdır. İsteyen istediği mal veya hizmeti alır, satar. Nasıl ki bakkallar, tamirhaneler, pastaneler yasaklanamazsa dershaneler de yasaklanamaz. Eğer hükümet TBMM’deki sayısal üstünlüğüne güvenip de bunu kanun yolu ile yasaklamaya kalkarsa Anayasa Mahkemesi bu kanunu iptal eder.” açıklamasında bulundu.

“DERSHANELER ‘BİLGİ’ SATAR, KAPATILAMAZ”

Dershanelerin aynı zamanda ticarethane olduğunu unutarak ‘dershaneleri kapatalım’ demenin başlı başına bir komedi olduğunu vurgulayan Özaçıkgöz, şunları dile getirdi: “Satışı yasaklanmış bir mal veya hizmet dışında isteyen istediği ürün veya hizmeti satar. Satışı yasaklanmış maddeler de bellidir. Dershaneler ‘bilgi’ satar. Bilginin satışı da yasak değildir. Nasıl ki karpuz, kalem, masa gibi ürünlerin satışını yasaklayamazsanız, bilgi satışını da yasaklayamazsınız. Bütün bunlara rağmen hükümet bu şekilde bir kanun çıkartırsa, tarafsız bir Anayasa Mahkemesi bu kanunu ‘aykırılıktan’ bozar.”

Türkiye’de haddinden fazla dershane açılmaya başladığına da işaret eden DYP Genel Başkanı Özaçıkgöz, “Çoğu on metrekarelik sınıflarda 20-30 öğrenciye ders veriyor. Bunları kapatmak yerine bir düzenleme yapılarak dershanelere belirli standartlar ve kontroller getirilerek daha sağlıklı eğitim verilmesi gerekir.” şeklinde sözlerini tamamladı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.