Düzenli beslenme ihmal edilmemeli

Düzenli beslenme ihmal edilmemeli

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Gürel, "Çocukluk yaş gurubunda yetersiz beslenme, bağışıklık sistemi bozukluklarına neden olabilir" dedi

Özel Konya Farabi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Gürel, "ez gelişmiş ülkelerde açlık ve yetersiz beslenme sonucu çok zayıf görülen çocuklar ve onların erken ölümü herkesin bildiği bir durumdur. Dünyadaki çocuk ölümlerinin yüzde 5' ye yakını yetersiz ve beslenme sonucu gelişen enfeksiyonlara bağlıdır" dedi. Uzm. Dr. Mehmet Gürel, "Sağlıklı bir çocuk yılda 8-9 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir, bu nedenle çocuğun normal gelişimine etki olmaz" diye konuştu.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLENDİRİLMELİ

Uzm. Dr. Gürel, "Yetersiz beslenen bir annenin bebeği sorunlu bir bağışıklık sistemi ile doğabilir, yada ailesel olarak bağışıklık sistemi bozukluğu görülebileceğini ifade eden Uzm. Dr. Gürel,”Bu durumda olanlar ile doğduktan sonra yetersiz beslenen bebekler bozuk bağışıklık sistemleri dolaysıyla yılda 8-9 kereden fazla solunum yolu enfeksiyonları geçirirler. Ayrıca tekrarlayan otit ve idrar yolu enfeksiyonları, sepsis, menenjit, dirençli kandi da enfeksiyonu, kronik ishal, iyileşmeyen yaralar, hemotolojik bozukluklar da rastlanabilir" ifadelerini kullandı. Gürel, bu durumların gelişme geriliklerine ve ölümle sonuçlanabilen enfeksiyon hastalıklarına neden olabileceğini söyledi.

Kötü beslenen çocukların bağışıklık sistemlerinin etkilenmesiyle kanda lökosit sayısı ve kalitesi bozulabileceğine vurgu yapan Uzm. Dr. Gürel,” Bu durum nedeniyle mikroplarla baş edebilme gücü azalmış olduğundan antibiyotik tedavisi verilse bile iyileşme güçleşmektedir. Bu nedenle görülen ağır hastalıklardan kurtulmak için zorlu bir tedavi süreci ve hastanede yatış gerekebilmektedir. Tedavi yetersiz kalırsa ölüm ve sakatlıklar olabilmektedir” diye konuştu.

DENGELİ BESLENMEYE ÖNEM VERİLMELİ

Uzman Doktor Mehmet Gürel, "Dengeli beslemeyen çocuklarda, gelişme gerilikleri, zihinsel bozukluklar, bel ve omurga eğrilikleri, cilt hastalıkları da görülür. Sonuç olarak sağlıklı olabilmenin önemli bir şartı yeterli ve dengeli beslenebilmektir. Bu durum bebek daha anne karnında iken annenin iyi ve dengeli beslenmesi ile olur. Doğum normal zamanında ve kilosunda olduğunda bebek anne sütüyle beslenerek ve ek gıdalar vaktinde geçilirse sağlıklı büyüme görülür. Büyüme döneminde enfeksiyonlara karşı yapılan aşılarla da güçlenen bağışıklık sistemleriyle hastalıklara direnebilen sağlıklı  bireyler olabilecekler" dedi.


İBRAHİM BÜYÜKEKEN
 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.