Dünyanın gözü Erdoğan ile Putin'de

Dünyanın gözü Erdoğan ile Putin'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin arasında bugün yapılacak zirve tarihi nitelik taşıyor.

Erdoğan ile Putin arasında bugün yapılacak zirve, ABD ve AB'nin darbe girişimi karşısında Türkiye’yi yalnız bırakmasının hemen ardından gerçekleşmesi bakımından tarihi nitelik taşıyor. Zirve, ekonomide yüz milyar dolarlık hedefin yanında Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Teşkilatı ile yakınlaşmasının gündeme gelmesi açısından da önemli. Suriye krizi ve Rus uçağının düşürülmesiyle son otuz yılın en ağır krizini yaşayan Türkiye ve Rusya, ilişkilerde yeni bir sayfa açmaya alışıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Putin arasında bugün St. Petersburg'da yapılacak zirve, ABD ve Avrupa Birliği'nin 15 Temmuz darbe girişimi karşısında Türkiye'yi yalnız bırakmasının hemen ardından gerçekleşmesi bakımından tarihi bir nitelik taşıyor. İki liderin görüşmesi, sadece Türkiye ve Rusya'da değil, dünya genelinde en önemli konu haline geldi.

15 Temmuz'da Türkiye'yi iç savaşa sürüklemeyi amaçlayan müdahalede ABD ve AB'nin demokrasiden yana tavır almaması ve darbe girişimini destekliyor görüntüsü Türkiye ile Batı arasında ciddi güven bunalımı oluşturdu. Bugünkü zirvede verilecek mesaj sembolik önem taşıyor. İki ülke, uçak kriziyle ilgili sorunları aşmayı, Suriye'de çözüm ve işbirliği yaklaşımlarını ortaya koymayı, ekonomik ilişkileri yeniden zirveye taşımayı hedefliyor. Batı'dan Rusya'ya yönelen tehditler, Türkiye'nin adeta çevrelenmesi Ankara ve Moskova'yı yakınlaşmaya zorluyor. Ekonomide yüz milyar dolarlık hedefin yanında Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Teşkilatı ile yakınlaşması da gündemde.

FETÖ izi bulunan 24 Kasım 2015'te patlak veren uçak krizi sonrası Türkiye ile Rusya arasında kopma noktasına gelen ve yeniden rayına girmeye başlayan ekonomik ilişkiler St. Petersburg'taki ilk ana gündem maddesi. Enerji alanındaki işbirlikleri, dış ticaret, turizm, inşaat ve doğrudan yabancı yatırımları içeren 50 milyar doları bulan ekonomik ilişkilerin hacminin geliştirilmesi sadece iki ülçe açısından değil uluslararası siyaset dengeleri açısından önemli bir alan olarak öne çıkacak. Görüşmede uçak krizi öncesinde belirlenen "100 milyar dolarlık ticaret hacmi" hedefinin de tekrar gündeme getirileceği belirtiliyor.

İlişkilerdeki yumuşama sinyalleri, Erdoğan'ın Putin'e yazdığı ve uçak düşürülme olayına ilişkin üzüntülerini ilettiği mektupla somut bir barış adımına evrilmişti. Ardından ikili ilk temas Soçi'de Dışişleri Bakanları nezdinde gerçekleştirilmişti. İlişkileri sağlamlaştıracak asıl adımlar için gözler Erdoğan-Putin görüşmesine çevrilmişti. Erdoğan'ın görüşmede Putin'e FETÖ'nün askerlerinin yaptığı ortaya çıkan uçak düşürme olayına ilişkin bilgi vermesi bekleniyor. Görüşme özellikle Suriye'de taşların yerine oturması beklenen bir dönemde gerçekleşmesi açısından da önemli.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.