Dünyada sadece Türkiye'nin bu şehrinde çıkarılan madenin değeri 50 milyar dolar

Dünyada sadece Türkiye'nin bu şehrinde çıkarılan madenin değeri 50 milyar dolar

Türkiye ve dünya ülkelerinde çok sayıda maden işletiliyor. Bazı madenlerin oluşması yüzlerce yıl sürüyor. Türkiye'de öyle bir maden çıkıyor ki bu maden altından bile daha değerli. Söz konusu madenin rezervi 50 milyar dolar değerinde...

Türkiye ve dünya ülkelerindeki maden rezervlerini herkes merak ediyor. Türkiye maden zengini bir ülke olarak dikkat çekiyor. Türkiye'de çıkarılan bu maden ise altından binlerce kat daha değerli. Madenin rezerv miktarının 50 milyar dolar olması herkesi sevindirdi. 

0ba216971graminicikaranihyaoluyorsadeceturkiyedevarobolgedeyasayanlaricinbulunmaznimet237dd4-001.jpg

Dünya'nın oluşumdan günümüze kadar varlığını koruyan birçok değerli maden bulunuyor. Yalnızca Türkiye'de çıkarılan ve elmastan 10 bin daha değerli olan diaspor madeninin ise eşi benzeri yok.Diaspor madeni ışığa göre renk değiştiriyor. Bu değerli madenin Türkiye'de 50 milyar dolarlık rezervi olduğu tahmin ediliyor.

ELMASTAN 10 BİN KAT DAHA DEĞERLİ

Muğla'nın Milas ilçesinde 1997 yılından bu yana diaspor taşının önemine dikkat çekilmeye çalışılıyor. Dünyada sadece Türkiye'de bulunan değerli taşın elmastan 10 bin kat daha nadir olduğu belirtilirken diaspor taşının renk değiştirme özelliği ise en dikkat çekici yanı.

08cb5e620dd1df5fff20559c665210012023b75908ed-001.jpg

YALNIZCA TÜRKİYE'DE ÇIKARILIYOR

Mücevher kalitesindeki diaspor madeni dünya üzerinde sadece Muğla'da bulundu. Taş dünya üzerinde ışığa göre renk değiştirebilen çok az sayıda kıymetli taşlardan birisi. Diaspor taşı, gün ışığında yeşil olurken, mum ışığında da pembe renk alabiliyor. Bu iki renk taşın renk skalasında iki uç noktadan beliriyor. Pembe ve yeşil arasındaki birçok ton gün ışığına, ortamdaki ışığa hatta bazen üzerinizdeki kıyafete değişebiliyor.

50 MİLYAR DOLARLIK REZERV BULUNUYOR

Türkiye'de 50 milyar dolarlık süs taşı rezervi çıkarılmayı bekliyor. Üstelik bu değerli taşlardan 3 türü, sadece Türkiye topraklarında bulunuyor. Diaspor kristali de, dünyada sadece Türkiye'de çıkarılan değerli taşlardan.

DOKUZ FARKLI RENK GEÇİŞİ VAR

Dokuz farklı renk geçişiyle göz kamaştırıyor. Son yıllarda mücevher sektöründe pırlantaya alternatif olarak gösteriliyor. Diaspor kristali, dünyada sadece Muğla'nın Milas ilçesindeki madenden çıkarılıyor.

Madenden yılda ortalama 750 kilogram diaspor kristali çıkarılıyor.