Dünyada Nesli Tehlike Altında Olan 10 Kuş Türü Kızılırmak Deltası'nda Yaşıyor

Dünyada Nesli Tehlike Altında Olan 10 Kuş Türü Kızılırmak Deltası'nda Yaşıyor

Bafra Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, Kızılırmak Deltası'nın kuşlar için en önemli doğal yaşam alanlarından birisi olduğunu vurgulayıp, "Küresel ölçekte nesli tehlike altında olan kuş türlerinden 10 tanesi deltada...

Bafra Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, Kızılırmak Deltası'nın kuşlar için en önemli doğal yaşam alanlarından birisi olduğunu vurgulayıp, "Küresel ölçekte nesli tehlike altında olan kuş türlerinden 10 tanesi deltada bulunmakta." ifadeleriyle Kızılırmak Deltası'nın önemine dikkat çekti.

Türk Ocağı Samsun Şubesi tarafından düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, Kızılırmak Deltası'nın Türkiye’nin en büyük deltalardan birisi olduğunun altını çizdi. Deltada, ırmak, göl, sazlık, bataklık, çayır, mera, orman, kumul ve tarım alanları gibi farklı ekolojik karakterlerdeki habitatların bir arada bulunması, besin maddelerince zenginlik ve uygun iklim koşulları Delta’nın eşine az rastlanır ölçüde biyolojik çeşitliliğe sahip olduğunu belirtti.

"Avrupada 773 Türkiye’de 465 kuş türü, Kızılırmak Deltası’nda ise 341 kuş türü tespit edilmiştir. Bu sayı, yüzde 73’lük oranla Türkiye’nin en çok kuş türü tespit edilmiş alanıdır. Bir karşılaştırma yapılacak olursa Kızılırmak Deltası’nda, Batı Palearktik bölge kuş türlerinin yaklaşık yüzde 40’ı bulunmaktadır." diyen Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, "Küresel ölçekte nesli tehlike altında olan kuş türlerinden 10 tanesi deltada bulunmaktadır." sözleriyle deltanın önemini vurguladı.

"DELTA KİMYASAL TARIMIN, KAÇAK YAPILAŞMANIN BASKISI ALTINDA"

Kızılırmak Deltası üzerinde yapmış olduğu akademik ve bilimsel çalışmalar ile birlikte Kızılırmak Deltasını sürekli gündeme taşıyan Prof. Dr. Ali Kemal Ayan konuşmasında şu hususlara dikkat çekti: "Delta, üreyen, kışlayan, göç eden kuş türleri için oldukça önemli barınma, konaklama ve beslenme alanı özelliği göstermektedir. Delta, Mersin balığı başta olmak üzere iç su balıkları için de önemli bir alandır. Değişik ekolojik karakterdeki habitatların varlığı deltayı bitki çeşitliliği yönünden zengin kılmıştır. Kızılırmak deltası bir dünya mirasıdır. Bu miras Samsunumuzun en değerli hazinesi ve turizmde çıkış noktasıdır. Maalesef Samsunumuzun en önemli çıkış noktası olan bu alan halen kimyasal tarımın, susuzluğun, avcılığın, kirliliğin, kaçak toplayıcılığın, kaçak yapılaşmanın ve orman açmasının derin baskısı altındadır."

"Kızılırmak deltasının etrafındaki sahipsizliği Ekolojik okur yazarlık anlayışı içinde bir yönetim birliği oluşturarak hızla çözmeliyiz." diyen Prof. Dr. Ayan, "Kızılırmak deltası etrafındaki tarım alanlarını Ekolojik Tarıma ve turizmi de Ekolojik Turizme yönelik planlayarak hayata geçirmeliyiz.” şeklinde konuştu.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Şube Başkanı Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan ise Kızılırmak Deltası'nın Samsunluların yeterince farkında olmadığı bir değer olduğunu söyledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.