Düğün pilavı yakmasın!

Düğün pilavı yakmasın!

Ramazan ayının geçmesi ile birlikte artan düğün yemekleri kalp sağlığını tehdit ediyor. Sıcakların da etkili olmasıyla birlikte artan tehdide karşı vatandaşları uyaran Dyt.Atilla Zeyrek, “Pilavda ölçüyü kaçırmayın” dedi

Ramazan ayının geçmesiyle birlikte Konyalıları yoğun bir düğün trafiği bekliyor. Evlatlarının en mutlu günlerinde dostlarına Konya’da geleneksel hale gelen düğün pilavı ikram etmek isteyen vatandaşlar Ramazan ayının geçmesini bekledi. Düğün salonlarında yoğunluk yaşanıyor. Vatandaşlar ayrıca yaklaşmakta olan Kurban Bayramı’na kadar düğünlerini yapmak istedikleri için bu aylarda düğünlerini yapmak için uygun vakti arıyor. Artan sıcaklarla birlikte düğünlerde ikram edilen geleneksel düğün pilavı, aşırıya kaçılırsa sağlığı tehdit ediyor. Uzmanlar yenilen ağır yemeklerin kalp krizi riskini artırabileceğini ifade ederek yaşlıların ve kalp hastalarının düğün pilavlarında ölçülü beslenmesi gerektiğini bildirdi. Düğün sezonunun başlaması ile birlikte düğün yemeklerinin vazgeçilmezleri pilav üstü et, bamya yemeği, yoğurt çorbası, irmik tatlısı ve zerdenin düğün masalarında yerini aldığını belirten Uzman Diyetisyen M.Atilla Zeyrek, “Aslında ölçüyü kaçırmadan tükettiğimizde normal kişilerde zararsız olan bu geleneğimiz özellikle yaz aylarında korkutucu sağlık sorunlarına yol açan bir durumu da beraberinde getiriyor. Aşırı yağlı yapılan yemekler bolca tüketilmesi insan sağlığını tehdit eder nitelikte.  Düğün yemeklerinde aşırıya kaçtığınız takdir de özellikle mide yanması ve hazım şikâyetleriyle birlikte insülin direncine bağlı obezite ve bunun sonucunda da kalp damar rahatsızlıkları bizleri bekliyor olacak” dedi.

KADINLAR DAHA DİKKATLİ OLMALI

Konya kültürünün bir parçası olan aşırı yağlı ve kırmızı et tüketiminin düğün yemekleri ile doruk noktasına ulaştığını ifade eden Zeyrek, konuşmasına şöyle devam etti: “Kadınlar erkeklere nazaran daha dikkatli olmalılar çünkü erkeklerin kas kitlesi yani enerjiyi yakabilen hücre sayısı fazla olmasına bağlı erkek metabolizması daha hızlı ve daha hareketli olduğundan yediklerini daha çabuk bir şekilde yakabilmekteler. Kırmızı et ile yapılan pirinç pilavı ve bamya çorbası, doymuş yağ içeriği yüksek olduğundan özellikle kalp damar sağlığımız için tehlikeli.. Etin yağsız kırmızı bölümünden, bamyanın üzerindeki yağını kaşıkla ayırarak en fazla 5-6 kaşık yemekte fayda var. Çükü bu yemekler zaten aşırı yağlı servis ediliyorlar. Zerde veya irmikten bir tanesini tercih edip karıştırmadan, yemek sonunda ağzımızı tatlandırmak amaçlı 2-3 kaşık tadına bakarak final yapılabilir. Tabi birkaç düğün gezecek olanlar ev sahibi kırılmasın diye ille de sofraya oturacaklarsa bu porsiyon miktarlarını daha da azaltarak düğün yemeğinden yiyebilirler. Sonrasında gelecek olan yemekleri daha az yiyebilmek için midede hacim oluşturduğundan dolayı yağını ayırdığımız bamya ve yoğurt çorbası öncelikle tercih edilmeli. Yemeklere çorba ile başlamak hem mideyi rahatlatacak hem de daha az yememize neden olacaktır.”

PİLAVA YÜRÜYEREK GİDİLEBİLİR

Konyalılar’a düğün pilavlarına dair önerilerini paylaşan Zeyrek, şöyle konuştu: “Yenilen yağlı ve karbonhidrat içeriği yüksek düğün yemekleri sonrası besinlerin hazmını kolaylaştırmak için düğünlere yürüyerek gidip gelinebilir. Doygunluğumuz ölçülerle değil hormonlarımızla oluştuğu için yavaş yemek, lokmalarımızı en az 10-15 kere çiğnemek midemizde rahatlatıcı bir etkiye sahip olacaktır. Özellikle diyabet hastaları bu sofralardan uzak durmalı, sofrada bulunmak zorunda kaldıklarında ise düğün yemeğinden en az 1 saat önce meyve ağırlıklı bir ara öğün almalı ve yemeklerin her birinden en fazla 2-3 yemek kaşığı alarak yetinmeliler. Hiçbir besinin diğerine karşı üstünlüğü olmadığı gibi vücudumuzun tüm besin maddelerine de ihtiyacı olduğunu kesinlikle unutmamalıyız. Yeterli ve tüm besin gruplarını içine alan dengeli beslenmeyi, vücudumuzun ihtiyacı olan düzenli egzersiz ve uykuyu hayatınıza bir yaşam tarzı biçimi olarak oturtmanız sizi daha sağlıklı yapacak ve yüzünüzde gülümseme hiçbir zaman eksik olmayacaktır.”

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum