DSİ Genel Müdürlüğü: Konya'da AHİ Kanalı tamamlandı! Su verildi

DSİ Genel Müdürlüğü: Konya'da AHİ Kanalı tamamlandı! Su verildi

“Fırat'ın suyu Mardin ve Urfa'ya aktı! Göksu'nun suyu Konya'ya gelmedi” başlıklı haberimizle ilgili DSİ'den açıklama geldi. Açıklamada; “125 kilometre uzunluğundaki AHİ Kanalı tamamlanmış olup, kanalın tamamına 2018’de su verilmeye başlanmıştır” denildi.

“Fırat'ın suyu Mardin ve Urfa'ya aktı! Göksu'nun suyu Konya'ya gelmedi” başlıklı haberimizle ilgili Devlet Genel Müdürlüğü (DSİ) Genel Müdürlüğü’nden açıklama geldi. Habere konu olan Apa Hotamış İletişim (AHİ) Kanalı ile ilgili DSİ Genel Müdürlüğü’nden gelen açıklamada 125 kilometrelik kanalın ve Hotamış Depolaması’nın tamamlandığını ve kanalın tamamına 22 Nisan 2018 tarihinde su verilmeye başlandığı kaydedildi. Açıklamanın devamında kanalın ilk 33 kilometrelik kısmında performans testleri ve yükleme testlerinin başarıyla tamamlandığı da belirtildi.

ahi-kanali-1.webp

OVA’YA KAPALI SİSTEMLE SU TAŞINACAK

Açıklamada Konya Ovası’na kapalı sistem borulu şebeke ile su taşınması için çalışmaların başlanacağı belirtilerek, şunlar kaydedildi: “Konya Ovası Projesi kapsamında devam eden KOS 1-2-3 ve APA Hotamış 1-2-3 sulama ile toplam 522 bin 780 dekar arazinin kapalı sistem borulu şebeke ile sulanması hedeflenmektedir. Bu kapsamda inşaat süreçleri hızla devam etmektedir.

ahi-kanali-1.jpg

2023 yılı sonu itibariyle 340 bin 870 dekarlık alanın sulama şebekesi tamamlanmıştır. Öte yandan Mavi Regülatöründen çevrilen suyun Hotamış Depolaması’na aktarılmasını sağlayan 125 km uzunluğundaki Apa Hotamış İletim (AHİ) kanalı tamamlanmış olup, AHİ Kanalının tamamına 22.04.2018’de su verilmeye başlanmıştır. Kanalın ilk 33 kilometrelik kısmında performans testleri ve yükleme testleri başarıyla tamamlanmıştır. 72 bin 650 dekarlık kısmı tamamlanan KOS 123 sulamalarına su verilerek 2022 yılında deneme sulaması yaptırılmıştır.”

KURAKLIK NEDENİYLE 2023 VE 2024’TE SU VERİLEMEDİ

Kuraklık nedeniyle son iki yıldır AHİ Kanalı’na su verilemediği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: “Bölge genelinde yaşanan kuraklık sebebiyle 2023 ve 2024 yıllarında sisteme su verilememiştir. Kuraklık bölgede etkisini ciddi şekilde hissettirmektedir. DSİ olarak Beyşehir Gölünden Çumra’ya uzun yıllar ortalamasına göre 400 milyon m3 su verilmekte ilen; ilk defa 2023 yılında su verilememiştir. Yukarıdaki bilgilerden de anlaşılabileceği gibi DSİ Genel Müdürlüğü olarak ekonomik ve teknik imkanlar dahilinde tek bir damlanın bile boşa gitmemesi adına Konya Ovası’nda çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettirmektedir.”

ahi-kanali-4.jpg

DSİ’NİN KONYA’DA YAPTIĞI YATIRIMLAR

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2003-2024 yılları arasında Konya’da yapılan yatırımlarla ilgili şu bilgilere yer verildi: “DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Konya’da 95 milyar 281 milyon 921 bin 963 TL yatırım yapılarak 328 adet tesis hizmete alınmıştır. Bu tesislerin; 2 adedi içme suyu tesisi, 25 adedi baraj, 34 adedi gölet, 6 adedi yeraltı depolaması, 7 adedi his, 76 adedi sulama tesisi, 24 adedi arazi toplulaştırma tesisi, 150 adedi taşkın koruma tesisi ve 4 adedi ise HES’tir. 2003 yılından bugüne kadar 25 baraj, 41 gölet ve 6 adet yeraltı depolaması tamamlanmış olup, toplamda 1 milyar 851 milyon metreküp biriktirme hacmine ulaşılmıştır. Konya şehrimiz DSİ Genel Müdürlüğü’nün en çok yatırım yaptığı illerin başında gelmektedir. Konya iline kurumumuz tarafından 2023 yılında 4,8 milyar TL tutarında yatırım yapılmıştır. Konya-Çumra 3. merhale projesi ile Yukarı Göksu Havzası’nın Akdeniz’e boşalan sularının yıllık 414 milyon metreküpü inşa edilen üç adet baraj ve Mavi Tüneli vasıtasıyla Konya Kapalı Havzasına aktarılacaktır. Proje muhtevasında Bağbaşı, Bozkır, Afşar Barajları, Mavi Tüneli ve HES’ten oluşan Göksu Derivasyonu, Apa-Hotamış İletim Kanalı ve Hotamış Depolaması tamamlanmıştır. Bu tesisler Konya’nın çok uzun zamandır beklediği dev projelerdir ve bu tesisler tamamlanmıştır. Bağbaşı Barajı’ndan bugüne kadar içme suyuna 511 milyon metreküp, sulamaya da 675 milyon metreküp su verilmiştir. Verilen su ile 1 milyon 227 bin dekar arazi sulanmış olup, 12 milyar TL net gelir artışı sağlanmıştır. Hadimi Tüneli’nin 2026 yılında tamamlanması ile bu kapasite 170 milyon m3 arttırılarak 414 milyon m3’e çıkarılacaktır. Konya Ovası Projesi kapsamında devam eden KOS 1-2-3 ve APA Hotamış 1-2-3 sulama ile toplam 522 bin 780 dekar arazinin kapalı sistem borulu şebeke ile sulanması hedeflenmektedir. Bu kapsamda inşaat süreçleri hızla devam etmektedir.”

HABER MERKEZİ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
21 Yorum