Dondurma yerken sağlığınızdan olmayın

Dondurma yerken sağlığınızdan olmayın

Uzmanlar, sıcak havaların vazgeçilmez gıdası olan dondurmanın kalitesiz ve hijyenik olmayan ortamlarda üretilmesi halinde insan sağlığını tehdit ettiğini belirtti.Dondurma yerken sağlığınızdan olmayınUzmanlar, sıcak havaların vazgeçilmez gıdası olan dondu

Gıda Mühendisleri Odası Konya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Çelebi, dondurmanın güvenli gıda kurallarına uygun, hijyenik şekilde üretilip satıldığı taktirde oldukça besleyici bir ürün olduğunu belirtti. Ramazan Çelebi, dondurmanın üretilmesinde içine konulan katkı maddelerinin Gıda Tüzüğü'ne uygun olması gerektiğini de dile getirdi.
Dondurma alırken satan yerin ya da satılan dondurmanın Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda izni olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini de dile getiren Ramazan Çelebi, "Tüketilecek dondurmanın Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından üretim izni olup olmadığına bakılmalıdır. İzni olmayan ve son kullanma tarihi geçmiş olan ürünler satın alınmamalıdır. Ambalajlı olarak satılan dondurmalarda şekil bozukluklarının bulunmamasına özellikle dikkat edilmeli, yani erimiş ve tekrar dondurulmuş olmamalıdır. Erimiş haldeki sıcağa maruz kalmış dondurma soğukta muhafaza edilmemiştir ve mikrobiyolojik açıdan sakıncalıdır" şeklinde konuştu.
Porsiyon halinde satılan dondurmalarda riskin daha fazla olduğunu da dile getiren Ramazan Çelebi, "Dondurma sağlıklı koşullarda üretilmiş olsa bile, külaha ya da tabağa koyarken kullanılan kaşığın steril olmaması ve steril koşullarda saklanmaması, kaşığın üzerinde mikroorganizmaların çoğalmasına neden oluyor. Bu mikroorganizmalar da kaşıktan dondurmaya geçerek insan vücuduna girebiliyor. Bu da başta bağırsak ve mide hastalıklarına neden olabiliyor. Bu nedenle servis yapılan kaşıkların mutlaka steril bir ortamda muhafaza edilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.