Dondurma ve baklavaya dev zam! Fiyatlar bu gerekçeyle yükseldi
Konya’da yazın en çok tüketilen gıda ürünlerinin arasında dondurma bulunuyor.
Dondurmada artan girdi maliyetleri sonrası fiyatları yükselişe geçti.
Konya Pastacılar Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, “Dondurma fiyatları kullanılan malzemeye göre değişiyor. İtalyan usulü dediğimiz bol meyveli dondurmaların fiyatı 300 liraya kadar çıkabiliyor. Dondurma fiyatlarında yaşan artışın sebebi girdi maliyetlerinin artmasından dolayı şeker fiyatları süt fiyatları kira ve eleman giderleri de eklenince de fiyatlar arttı” dedi.
DONDURMANIN GİRDİ FİYATLARI ARTTI
Dondurma üretiminde girdi maliyetlerinin çok arttığını belirten Kadir Kağnıcıoğlu, “Bugün dondurmanın fiyatları kullandığınız malzemelere göre değişiyor. 150 lira ile 300 lira arasında değişen dondurma fiyatları var bunun belirlenmesinde en önemli etken kullandığınız malzeme ile alakalı. İtalyan usulü dediğimiz dondurmaların içerisine çok fazla meyve konuluyor meyve fiyatların yüksek olmasından dolayı fiyatının artmasına sebep oluyor. Bugün dondurma üretmek isteyen bir üretecinin geçen yıllarda 8 liraya aldığı sütün fiyatı 20 lira oldu şeker fiyatları gene aynı şeklide arttı dükkân kirası elaman masrafları derken aşırı derecede artan bir girdi maliyeti ile karşı karşıya kaldı dolayısı bu durum fiyatlara biraz yansıdı. Bugün bir dondurma yapma makinesinin fiyatı 3 milyon lira pastacılar elinden gelerek vatandaşlarımız en uygun fiyata dondurma satmaya gayret ediyor” diye konuştu
KAPI ÖNÜNDE DONDURMA SATIŞLARINA İZİN VERİLMESİN
Belediyelerin kapı önünde açık dondurma satılmasına izin vermemesi gerektiğine dikkat çeken Kağnıcıoğlu bu şekilde satılan dondurmaların hijyen noktasında sağlıksız olduğunu söyledi Kağnıcıoğlu, “Dondurma hiç salep katılmadan da sündürülür. Konya’da pastanelerde üretilen dondurmaların yüzde 80’i kalitelidir ancak dondurmanın kapı önünde steril olmayan ortamda satılmamalı. Dondurmanın kapağı açıldığı zaman içerisine sürekli egzoz gazını içine alıyor. Bizdeki en önemli olayda halkın sağlığına dikkat etmektir. Pastanelerde bizler koyduğumuz kutuları yarım saat-1 saatte değiştiriyoruz. Vatandaşlarımız bu konularda dikkatli olmaya davet ediyoruz. Aynı şeklide belediyelerimiz bu konulara çözüm üretmeli dışarda dondurma satışına izin vermemeli” ifadelerini kullandı
TATLI VE PASTALAR ÜRETİM YERİNDEN ALINMALI
Sağlık ve hijyen açısından pastane ürünlerini sadece imalat yerinden alınması gerektiğini belirten Konya Pastacılar Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, şunları söyledi: “Vatandaşlarımız pastane ürünlerini üretim yerlerinden almalı. Merdiven altı ürünlerden uzak durmalılar. Odamıza kayıtlı üreticilerimiz ile her zaman görüşüyor denetlemelerini en iyi şeklide yaptırırlar hijyen ve sağlığa çok dikkat ederek çalışıyor oda olarak bizde bu konu da oldukça titiz davranıyoruz. Arcak merdiven altı üretimde vergi levhası yok hangi ürünü kullandığından bilgimiz olmuyor bu konuda vatandaşlarımız dikkatli olmalı tatlılar ve dondurmalar üretim yerinden alsınlar”
FISTIK, ŞEKER, YAĞ VE İŞÇİ MALİYETLERİ ÇOK ARTTI
Bu yıl tatlı fiyatlarının yüksek olduğunu ve sadece fıstığın kilosunun 600 lira arttığını belirten Kağnıcıoğlu, “Tatlı fiyatları yerine, içinde kullanılan malzemesine göre değişiklik gösteriyor. Pandemiden en çok etkilenen sektörlerin başında pastaneciler etkilendi hem uzun süre iş yerlerimiz kapalı kaldı hem de girdi fiyatlarının en çok artığı sektör arsında yer alıyoruz. Tatlı fiyatları malzemesine göre 150 lira da, 300 lira da olabiliyor. Ham madde fiyatları çok yükselmiş durumda. Geçen yıl kilosu 200 lira olan fıstık, bu yıl 800 liraya kadar çıktı. Sadeyağın fiyatı 350 lirayı buldu. Şeker bin lirayı buldu bu fiyatlar arsında süt de durum aynı. Bu ürünlerin yanında kiralar ve işçilik giderleri de var. Yüzde 20-30 bir yükseliş yaşanmadı, fiyatların hepsi katlandı. Dolayısı ile fiyatlar buna göre belirleniyor” dedi.
Pastanecilerin üretim ve satış yaparken zorlandıklarını belirten Kağnıcıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Yaz mevsimi geldi pastanelerden kafelerin en çok iş yapacakları zamandayız. Ancak son dönemde artan girdi maliyetleri fiyatlarda değişiklere sebep oluyor. Dükkân kiraları arttı. Pastanecilikte eleman ihtiyacı arttı. Şu anda ara elaman bulamıyoruz. Pandemi döneminde iş yerleri kapalı olduğu için birçok elaman iş değiştirdi daha sonra da geri dönmedi.”
SAİT ÇELİK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.