Domuzgribi önlemleri

Domuzgribi önlemleri
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi çalışanları, dünya kamuoyunda Domuz Gribi hastalığı olarak bilinen H1N1 virüsüne karşı uyarıldı

Eyyüp Kalaycı Konferans Salonu’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına Hastane Başhekimi Doç. Dr. Alper Yosunkaya, yöneticiler ve çalışanlar katıldı. Toplantıda, personele hastalığın bulaşma yolları ve tedavi şekline ilişkin bilgi veren Enfeksiyon Kontrol Komitesi Sorumlusu, Klinik Bakteriyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Erayman, domuz gribinin ilk kez geçtiğimiz Nisan ayında saptandığını ve salgının dünyada hızla yayıldığını belirtti. Kuş ve domuzun yanı sıra insandan insana da bulaşan virüsün özellikle hastane çalışanları açısından riskli olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Erayman, personeli bu konuda daha duyarlı davranmaları konusunda da uyardı.

YÜZDE 88’İ 4 ÜLKEDE
2 Haziran 2009 itibariyle dünyada doğrulanmış olgu sayısının 17 bin 410 olduğunu belirten Erayman, şunları söyledi: “Olguların yüzde 88’i Meksika, Amerika, Kanada ve Kostarika’da görülmüştür. Avrupa’da 573 olgu olduğu bilinmekte ancak ölüm yoktur. Amerika’da 8 bin 975 olguya karşın 15,ölüm, Meksika’da 5 bin 29 olgu ve 97 ölüm, Kanada’da bin 336 olgudan 2 ölüm, Kostarika’da 37 olgu içerisinden 1 ölüm gerçekleşmiştir. Ülkemizde doğrulanmış 7 olgu olup ölüm bulunmamaktadır. Hastanemizde ise, bugüne kadar riskli temas ve olası vaka tanısı alan 3 olgunun testleri negatif çıkmıştır.”
Şuan için dünyada salgının boyutu ve ne zaman sonlanacağının bilinmediğini de vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Erayman, “Ölüm oranları bugün için yüzde 1’in altında. Virüse karşı aşı yok ancak bu yönde çalışmalar sürüyor. Mevsimsel grip gibi bulaşan virüs, öksürük ve aksırma esnasında ortama yayılabiliyor. Domuz gribi virüsü enfeksiyonu olan bir kişi ile yakın temasta bulunduktan sonra virüs 7 gün içinde etkisini gösterebiliyor. Tedavide ise 48 saatlik süreç çok önemli. Tedavide bir takım ilaçlar kullanılabiliyor ve iyileşme 7 gün sürüyor.” dedi.
MASKE, KORUYUCU GÖZLÜK VE ELDİVEN KULLANILMALI
Domuz gribi teşhisi kesin olarak konulduktan sonra hastaların tek kişilik odalara yatırılmasının önemli olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Erayman, “Olası ve kesin vakalar aynı odada yatırılmamalıdır. Sağlık çalışanları için büyük risk taşıyan hastalıktan korunmak için etkin maske, koruyucu gözlük ve eldiven kullanmalıdır. Hastanın odasına girişler mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Sağlık çalışanları hastanın odasından çıktıktan sonra ellerini en az 30 saniye bol su ve sabun ile yıkamalıdır.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.