Domuz gribine karşı okullara öneri

Domuz gribine karşı okullara öneri

Dünyayı etkisi altına alan domuz gribi ile ilgili okullarda bilgilendirme çalışmaları sürüyor. Dün Özel Enderun Okulunda Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi Baş Hekimi Dr. Kutsi Öncü tarafından Domuz Gribi ve Korunma Yolları konulu bir seminer düzenlendi.

 Verilen seminerde idareci, öğretmen ve öğrencilere domuz gribi hakkında bilgilendirildi. Domuz gribinin A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Kutsi Öncü,  “Bu yeni virüs insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır. Bu virüse “ domuz gribi” denmesinin sebebinin domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzerlik gösterilmiş olmasıdır” dedi.
Kutsi Öncü şunları söyledi: “Domuz gribinin belirtileri, insanlarda görülen grip belirtilerine benzerdir. Bunlar; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme ve yorgunluk gibi belirtileri içermektedir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir. Domuz gribi A(H1N1) virüsü bulaşıcıdır ve insandan insana geçmektedir. Domuz gribinin de yine mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir. Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir.”
Domuz gribinden korunma yolların da temel unsurun sağlıklı ve dengeli beslenme olduğuna dikkat çeken Öncü “Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız. Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz.  Bulunduğunuz mekânı sık sık havalandırınız” tavsiyelerinde bulundu.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.