Domuz gribi hortladı mı?

Domuz gribi hortladı mı?

Şanlıurfa’da bir hastaya domuz gribi teşhisi konulunca Türkiye’nin de gündemine oturan domuz gribi için yetkililer hastalığın ‘mevsimsel’ olduğunu, bir salgının söz konusu olmadığını açıkladı

2009’da tüm dünyayı etkisi altına alan domuz gribi virüsü (H1N1); Norveç, Yemen ve Filistin’deki ölümlerin ardından yeniden sağlık kamuoyunun gündemine geldi. Şanlıurfa’da da bir hastaya teşhisi konulan hastalık için Türkiye’de bir salgın tehlikesi olmadığını belirten yetkililer, hastalığın mevsimsel karakterde seyrettiğini söyledi. Yetkililer, “Sonbahardan beri yapılan grip aşıları H1N1’e karşı da etkili” diyerek özellikle riskli gruplar için aşı yaptırılması uyarısında bulundu.

Norveç’te 14 yeni vaka
2009’da Meksika’da domuz, kuş ve insanların taşıyıcısı olduğu grip türlerinin genetik alışverişiyle ortaya çıkan ve dünya genelinde çok sayıda ölüme neden olan domuz gribi (H1N1), yeniden gündeme geldi. Norveç’te geçen hafta 11 yaşındaki çocuğun domuz gribinden hayatını kaybetmesinden sonra, 14 yeni H1N1 vakasına daha rastlandığı açıklandı. Filistin’de de domuz gribi nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 11’e çıktı. Yemen’in başkenti Sana’daki iki hastanede da H1N1 virüsünden 5 kişinin ölmesi üzerine Yemen Sağlık Bakanlığı harekete geçti.

‘Yüzde 40 karşılaştı’
Hastalığa Türkiye’de de rastlandı. Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü, 1 kişiye H1N1 teşhisi konulduğunu açıkladı. Ankara’ya gönderilen numunelerden hastalığı teyit edilen kadın hasta Şanlıurfa’da tedavi altına alınırken, il genelinde bir salgın tehlikesi olmadığı açıklandı. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “2004’ten beri grip türlerini yakından inceliyoruz. Bu virüs (H1N1), insandan insana geçer bir virüs haline geldi. 2009’dan beri toplumun yüzde 30-40’ı hastalıkla karşılaştı ve hastalığa karşı antikor geliştirdi” dedi.

‘Herhangi bir salgın riski yok’
Türkiye’de görülen belli başlı 3 grip türünden birinin H1N1 olduğunu, ancak 2009’daki gibi bir salgın riski bulunmadığını belirten Torunoğlu, “Türkiye’de 11,5 milyon kişi gripten etkilendi, 656’sı hayatını kaybetti. Ancak şu anda tamamen mevsimsel grip olarak görülüyor. Sonbahardan beri yapılan grip aşıları H1N1’e karşı da etkili. Riskli grupların aşı olması lazım” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.