Dolar 33 lirayı gördü!

Dolar 33 lirayı gördü!

Dolar bugün 33 lirayı aşarak rekor tazeledi. Seçim sonrası nisan ve mayıs aylarında yatay seyreden kurda haziran ayında artış yaşandı.

Dün günü 32,86'lık gösterge kurla kapatan ve bugün güne 32,94 seviyesinden başlayan dolar/TL'de 33 sınırı aşıldı.

Dolar bugün 33,01'i görerek rekor tazeledi. Euro/TL'de ise bugün 35,44 seviyesi görüldü.

Dolar/TL yerel seçimlerden bu yana geçen üç aya yakın süre yatay seyir izledikten sonra 33 seviyesine doğru yükselişe geçti. TL, haziran ayı başından bugüne dolar karşısında yüzde 2 civarında değer kaybetti.

BU HAFTA TCMB'NİN FAİZ KARARI VAR

Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı, bu hafta öne çıkacak gündem maddeleri arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra gecelik faizlerin dün de dahil olmak üzere dönem dönem politika faizinin altında kalması da piyasada yakından takip ediliyor.

Reuters anketine göre TCMB'nin beklentilerin üzerinde seyreden enflasyonu kontrol altına almak adına en son mart ayında yaptığı sıkılaştırma ardından haziranda da politika faizini yüzde 50'de sabit bırakması bekleniyor.

Geçen haftanın ilk üç işlem gününde Türkiye piyasaları kapalı idi. Kalan iki günde de hacim zayıf kaldı. Bu süreçte gecelik TL faizinin politika faizinin altına inmesi ardından TCMB'nin likidite adımları da yakından izlenmeye başlandı. Gecelik faiz Cuma günü politika faizinin üzerinde idi ancak dün yüzde 49,55 ile bir kez daha politika faizinin altına indi.

TCMB'nin yerel seçimlerden bugüne 78 milyar dolara ulaşan rezerv birikimi başta olmak üzere TL likiditesini genişletici birçok etken bulunuyor. TCMB ise lokal bankalarla yaptığı swapları 10 milyar doların altına çekerek, zorunlu karşılıkları artırarak ve depo ihaleleriyle TL likiditesini kontrol etmeye çalışıyor. Süreçte TL gecelik faizi politika faizinin altına bir iki günden uzun kaldığında TCMB'den yeni adım gelebilir beklentisi oluşuyor.

Dolar/TL bu sabah saat 08.49 itibarıyla 32,93 seviyesindeydi. TL, dolar karşısında nisan ve mayıs ve haziran ayının ilk yarısında yatay seyir izledikten sonra yükselişe geçti. TL, haziranda dolar karşısında yaklaşık yüzde 2 değer kaybetti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.