'Dokusal Yüzeyler' Sergisi Bursa'da Açıldı
Tekstil üzerine yapılan çalışmaları ve önemli sergileri bünyesinde ağırlamaya devam eden Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, ‘Çağdaş Lif-Tekstil Sanatları Projesi’ kapsamında ‘Dokusal Yüzeyler’ tekstil sergisini ağırlıyor. Üç kuşak sanatçının eserlerinden oluşan sergi, düzenlenen törenle izlenime açıldı.
Serginin açılışına Prof. Dr. Ayten Sürür, Müzeler Şube Müdürü Muhterem Çevik, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez, Kültür Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas, Prof. Hanns Herpich, Prof. Aydın Uğurlu, Öğr. Gör. Servet Senem Uğurlu ve sanatseverler katıldı. Toplam 26 eserin bulunduğu tekstil sergisi, 20 Kasım-30 Aralık 2014 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.
Serginin açılışında konuşan Küratör Prof. Dr. Ayten Sürür, açılan serginin ‘Çağdaş Lif-Tekstil Sanatları Projesi’nin bir parçası olduğunu söyledi. Projenin ikinci senesine girildiğini hatırlatan Sürür, üç sanatçının eserlerinden oluşan serginin ortak noktasının geleneksel sanattan yola çıkarak çağdaş yorumlar getirilmesi olduğunu ifade etti. Bursa’nın tekstil kültürünün merkezi olduğunu dile getiren Sürür, "Son yıllarda endüstrinin gelişmesiyle tekstil kültürü ve vatandaşın bu bilinci unutulmak üzere. Bizler yeniden bilinci oluşturmak amacıyla ‘Çağdaş Lif-Tekstil Sanatları Projesi’ni başlattık. Bu bilinci oluşturacak sergileri Bursa’ya getiriyoruz." dedi.
Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez ise Bursa’nın artık müzeler şehri olduğunu, Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’nin de önemli merkezlerden biri haline geldiğini belirtti. Tekstil tasarım alanında birçok yeniliklerin olduğuna değinen Erdönmez, bunları sergi haline dönüştüren sanatçıları Bursa’da ağırlamaya devam ettiklerini kaydetti.
Sanatçı Prof. Aydın Uğurlu, serginin uzun geçmişe dayanan tanışmanın bir ürünü olduğunu söyledi. Almanya’da Prof. Hanns Herpich’ten eğitim aldığını, Senem Uğurlu’nun de kendi öğrencisi olduğunu anlatan Uğurlu, sergi fikrinin hocası Hanss’tan geldiğini ifade etti. Herkesin, ülkesinin geleneklerine dayalı ürettiği tekstil objelerini modern çağa uydurduğunu aktaran Uğurlu, "Bu düşünce üzerine sergi başladı. İstanbul’da, Almanya’da ve Polonya’ya sergi açtık. Ayten Sürür vasıtasıyla Bursa’ya getirme imkanı bulduk. Dokuma tekniğini kullanarak yeni objeler hazırladık." diye konuştu.
Prof. Hanns Herpich ise serginin kendisi için iki açıdan önemli olduğunu söyleyerek, “Aydın Uğurlu el ile çalışırken, ben geleneğimiz makineye dayandığı için makineyle çalıştım. Buradaki sergiden çok memnun oldum. Tekstil Sanayi Müzesi’nde çağdaş eserlerimizi sergilemek bizi mutlu etti” dedi. Konuşmaların ardından Kültür Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas tarafından sanatçılara plaket takdim edildi.
CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.