Doktordan önemli korona uyarısı!

Doktordan önemli korona uyarısı!
Çin'de uzun süre koronavirüsle bizzat mücadele eden Prof. Dr. Wang Yuguang beslenme konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs salgınında en ön safta yer alan Beijing Çin Tıbbı Hastanesi Solunum Bölümü Başkanı ve Akciğer Hastalıkları Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Wang Yuguang, virüse karşı beslenme konusunda uyarılarda bulundu.

Çini doktor Yuguang “Beslenme konusunda dana eti, koyun eti ve zor sindirilen yağlı yemekleri daha az yemelisiniz. Bu yemekler nemli patojene yol açıyor” dedi.

Çin’in salgını iki ayda kontrol altına aldığını belirten Wang Yuguang, “Erken tanı, erken teşhis, erken karantina ve erken tedavi ilkesi ortaya kondu. Wuhan’da salgının en ciddi döneminde, tıbbi kaynaklar son derece kısıtlı olduğunda kabin hastaneleri zamanında hizmete girdi, mahallelerde giriş çıkış sınırlanması gibi katı tedbirler de alındı. Tedbirler Wuhan’la sınırlı kalmadı, Çin genelinde sıkı tedbirler hayata geçirilerek salgının en kısa zaman içinde kontrol altına alınması hedefine ulaşıldı. Şu an Çin’in çoğu bölgesinde hayat normale dönüyor. Şu aşamada Çin için en büyük sorunu yurt dışından gelen vakaların yeni bir salgın dalgası başlatmasını önlemek” ifadelerini kullandı.

İspanya, İtalya ve ABD gibi ülkelerin salgını en başta yeterince önemsemediklerini söyleyen Yuguang, şöyle konuştu:

“Salgın patlak verdikten sonra vaka sayısı ve durumu ağır hasta sayısı fazla olduğu için tıbbi kaynakları yetersiz kaldı. Bu durum ocak ayındaki Wuhan’a çok benziyor. Kovid-19 hastalığı çok karmaşık. Çin’in mücadele deneyimlerine göre, vakaların yüzde 80’inin durumu hafif. Ağır vakalar genellikle temel hastalıklara sahip olan yaşlılarda görülüyor. Bu hastalık çok bulaşıcı, sağlık personeli sıkı önlem almaya önem vermeli. Gençler ise insanlarla az temasta bulunarak, mümkün olduğunca evde kalarak, maske takarak ve sık sık ellerini yıkayarak virüsten korunabilirler.”

Salgının merkezinin artık ABD ve Avrupa olduğunu ve ne zaman sona ereceğinin belli olmadığını belirten Yuguang, Türkiye’nin bir süre önce Çin’den durumu ağır vakalar için aldığı Favipiravir adlı ilaç hakkında da bilgi verdi.

Yuguang, şunları anlattı:

“Çin’deki klinik çalışmalar Favipiravir’in virüsün vücutta yayılmasını engelleyebildiğini, semptomaları iyileştirebildiğini kanıtladı. Çin-Batı tıbbı birleşimi durumu hafif olan vakalar için çok etkili, saf Çin tıbbı da hafif vakaların tedavisinde etkili oluyor. Örneğin, Lian Hua Qing Wen adlı bir Çin tıbbı ilacı ile Batı tıbbının birleşimi, ateş, halsizlik ve öksürük gibi semptomları giderme oranını artırdı, tedavide normal Batı tıbbıyla bu oran yüzde 82.4 iken, bu ilaç ve Batı tıbbının birleşimi bu oranı yüzde 91.5’e çıkardı. Batı tıbbıyla klinik semptom gösterme süresi 10 gün iken, bu ilaçla klinik semptom gösterme süresi yedi güne indi. Normal tedavi yöntemiyle ise bu süre ortalama 12 gün oluyor. Bunun yanı sıra Çin’in koronavirüse karşı aşı geliştirmesi de iyi gidiyor, hemen klinik denemesine başlanacak.”

Salgına karşı “etkili önlem” alınması gerektiğini belirten Yuguang, bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli beslenme, iyi dinlenme, iyi uyku ve paniğe kapılmamanın önemine dikkat çekti.

Çin tıbbına göre Kovid-19 virüsünün özelliğinin “nemli patojen” olduğunu söyleyen Yuguang’a göre uzak durulması gereken gıdalar şöyle:

“Beslenme konusunda dana eti, koyun eti ve zor sindirilen yağlı yemekleri daha az yemelisiniz. Bu yemekler nemli patojene yol açıyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum