Doğu Akdeniz’deki sondaja müzakere arası…“Önkoşulsuz ara verdik”

Doğu Akdeniz’deki sondaja müzakere arası…“Önkoşulsuz ara verdik”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Yunanistan’la bir diyalog zemininin oluştuğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Yunanistan’la bir diyalog zemininin oluştuğunu söyleyerek, “Son NAVTEX yayınlandığında Yunanistan çok aşırı bir tepki verdi. Sanki biz gidip hemen Meis Adası’nı işgal edecekmişiz gibi, böyle bir şey söz konusu değil. Cumhurbaşkanımız, ‘Madem bu müzakereler devam edecek, bir görelim önümüzü, bir müddet bekletelim’ dedi. Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde biz önkoşulsuz bir şekilde Yunanistan’la konuşmaya hazırız” diye konuştu.

“YUNANİSTAN, ÖNEMLİ BİR SINIR KOMŞUMUZDUR”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Yunanistan’la yaşanan NAVTEX geriliminde Almanya Başbakanı Merkel’in arabulucu olduğu yönündeki haberlere ilişkin, bu süreçte Merkel’in yapıcı bir rolü olduğunu ve olmaya da devam ettiğini dile getirdi. Yunanistan’ın Türkiye’nin önemli bir sınır komşusu olduğuna işaret eden Kalın, “Yunanistan’la bir diyalog zemini var. Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde biz önkoşulsuz bir şekilde Yunanistan’la bütün bu konuları; Ege, kıta sahanlığı, adalar, hava sahası, arama tarama çalışmaları ve Doğu Akdeniz, diğer bütün ikili konuları konuşmaya hazırız” karşılığını verdi.

ARAMA YAPILACAK YER MEİS’E 180 KM MESAFEDE

* “Son NAVTEX yayınlandığında Yunanistan tarafı çok aşırı bir tepki verdi” diyen Kalın, “Sanki biz gidip hemen Meis Adası’nı işgal edecekmişiz gibi, böyle bir şey söz konusu değil. Oruç Reis’in arama tarama yapması planlanan yer Meis Adası’na 180 kilometre mesafede. Buna rağmen Cumhurbaşkanımız, ‘Madem bu müzakereler devam edecek, bir görelim önümüzü, bir müddet bekletelim’ dedi. Şimdilik Oruç Reis’in arama tarama çalışmalarını bir müddet bekletebiliriz” dedi.

Yunanistan ile bir diyalog zemininin oluştuğunu ifade eden Kalın, “Son NAVTEX yayınlandığında Yunanistan tarafı çok aşırı bir tepki verdi. Sanki biz gidip hemen Meis Adası’nı işgal edecekmişiz gibi, böyle bir şey söz konusu değil. Oruç Reis’in arama tarama yapması planlanan yer Meis Adası’na 180 kilometre mesafede. Buna rağmen Cumhurbaşkanımız, ‘madem bu müzakereler devam edecek bir görelim önümüzü, bir müddet bekletelim’ dedi. Şimdilik de bir müddet bekletebiliriz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN Türk’te katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Yunanistan’la yaşanan NAVTEX (Denizcilere Duyuru) geriliminin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel’in arabulucu olduğuna ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine, bu süreçte Merkel’in yapıcı bir rolü olduğunu ve olmaya da devam ettiğini dile getirdi. Yunanistan’ın Türkiye’nin önemli bir sınır komşusu olduğuna işaret eden Kalın, “Buradaki temel sorun Ege’de, adalar ve Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığı ile ilgili, ekonomik münhasır ekonomik bölge ile ilgili boşluklar var. Bununla ilgili bir uluslararası hukuki tanımlama yok. Uluslararası Denizcilik Hukuku ihtilaflı konuların ülkeler arasında ikili şekilde çözülmesini öngörüyor.” diye konuştu.

YUNANİSTAN İLE DİYALOG ZEMİNİ DEVAM EDİYOR

Meis Adası’nın Türkiye’ye yakın mesafede bulunduğuna dikkati çeken Kalın, Yunanistan’la bir diyalog zemini olup olmadığına ilişkin soruya, “Var, şu anda bir diyalog zemini devam ediyor. Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde biz önkoşulsuz bir şekilde Yunanistanla bütün bu konuları; Ege, kıta sahanlığı, adalar, hava sahası, arama tarama çalışmaları ve Doğu Akdeniz diğer bütün ikili konuları konuşmaya hazırız” karşılığını verdi. Buna paralel olarak yürümesi gereken bir diğer sürecin de Kıbrıs’ta KKTC ile Rum kesiminin ihtilaflı bölgeler üzerine müzakerelere başlaması gereği olduğunu vurgulayan Kalın, “Doğu Akdeniz’in bir çatışma alanı olmaktan bir barış denizine dönmesi için hiçbir ön koşul, şart koşmadan buna hazır olduğumuzu ifade ettik” dedi.

NAVTEX DEĞİŞİK DÖNEMLERDE YAYINLANDI

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sismik araştırma çalışmalarının 1 ay durdurulması ya da ertelenmesinin söz konusu olup olmadığına ilişkin soru üzerine Kalın, NAVTEX’in değişik dönemlerde yayınlandığına işaret etti. Türkiye’nin yaklaşık 10 yıldır bunu yaptığını anımsatan Kalın, şöyle konuştu: “Son NAVTEX yayınlandığında Yunanistan tarafı çok aşırı bir tepki verdi. Sanki biz gidip hemen Meis Adası’nı işgal edecekmişiz gibi, böyle bir şey söz konusu değil. Oruç Reis’in arama tarama yapması planlanan yer Meis Adası’na 180 kilometre mesafede. Yani yanında falan, kıta sahanlığında değil. Buna rağmen Cumhurbaşkanımız, ‘madem bu müzakereler devam edecek bir görelim önümüzü, bir müddet bekletelim’ dedi. Şimdilik de bir müddet bekletebiliriz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.