Doğalgaza yüzde 5 zam kapıda
Dolar ve petrol bu seviyelerini korursa doğalgaz fiyatlarında yüzde 4-5 oranında bir zam kaçınılmaz görünüyor.
Dolar kuru 2 lira ile tarihi zirveye otururken, doğalgaza da 'kur ayarlaması' gündeme geldi, dolar ve petrol bu seviyelerini korursa doğalgaz fiyatlarında yüzde 4-5 oranında bir zam kaçınılmaz görünüyor.
Botaş ve gaz ithalatçıları yeni döneme uymak için şimdiden hesap kitap yapıyor. Uluslararası konjonktür gereğince hanı petrolde artışın devam edeceği tahminleri yapıldığını aktaran sektör temsilcileri, "Petrol fiyatlarının önce 114 dolara ardından da 118 dolara kadar çıkacağı öngörülüyor. 8u durumda 10 dolarlık bir artış, ithal ettiğimiz her 1000 metreküp doğalgazda 19 dolar artış anlamına gelir. Elbette, bu 9 aylık dönemi kapsayan petrol fiyatlarını içeren bir hesaplama" dedi.
Dolar kurunun hızlı bir yükselişle 2 TL'ye ulaşması, kış için geri sayımın başladığı bir dönemde cepleri yakacak bir maliyet baskısı oluşturdu.
Habertürk Gazetesi'nden Olcay Aydilek'in haberine göre, kurun, 1. 90'lar düzeyinden 2 TL'ye çıkması, dolarla gaz alıp TL ile müşterilerine satış yapan Botaş ve ithalatçıları etkiledi.
Bu artışın doğalgaz üzerinde nihai tüketiciye, 'kur ayarlaması' sonucunda yüzde 4-5 oranında zam olarak yansıyabileceği belirtiliyor. Türkiye, yılda 45-50 milyar metreküp dolayında doğalgaz tüketiyor. Yüzde 97 oranında ithal edilen doğalgaz, başta kentlerin ısınması olmak üzere sanayi ve elektrik üretiminde yoğun olarak kullanılan doğalgazın payı yüzde 50'lere kadar ulaşıyor. Türkiye sanayi ve elektrik sektörü açısından son derece stratejik bir konumu bulunan doğalgaz, ham petrol ve dolar kurundaki hareketlerden doğrudan etkileniyor.
Son dönemde gerek petrol fiyatlarının, gerekse özellikle dolar kurunun artması, doğalgazda maliyetler üzerinde ciddi baskı oluşturdu. Enerji yönetimi ve sektör temsilcileri, artan petrol fiyatlarının doğalgaza etkisini hesapladı.
Buna göre ham petrolde 1 dolarlık artış, Türkiye'nin ithal ettiği her Doğalgazın fiyatı 1.9 - 2 dolar arasında etkiliyor. Kur ve petrol gazda ciddi bir maliyet baskısı meydana getiriyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.