"Doğalgazdan daha değerli hale gelecek"
Bu sayede gerek yeni çözümleri ile duvarlara değer katarken, gerekse geliştirdiği ürünlerle sektörün gelecek vizyonuna katkı sağlıyor. SOWEX Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ata ve Genel Müdür Ercan Bakbak, SOWEX ürünleri hakkında bilgi verdi. Kendini devamlı geliştiren SOWEX, normal kullanım koşulları değerlendirmelerinde yüzde 100 kullanıcı (müşteri) memnuniyeti vurgusuyla ön plana çıkıyor. Geçmişten geleceğe, gelecekten şimdiki zamana taşınabilecek zarif fikirler sunan SOWEX ürünleri ile hayal kurmak ve geleceği tasarlamak daha da kolaylaşacak. SOWEX Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ata, “Çağın sunduğu olanaklarla “çevre dostu” ve ‘’sürdürülebilirlik’’ anlayışıyla geleceğimizi de tasarlamak gibi bir gayemiz bulunmakta. Şeffaf olduğu kadar doğal, verimli olduğu kadar müşteri memnuniyetine önem vermekteyiz. Çünkü bize sürdürülebilir tasarımların önemini hatırlatan SOWEX hem mukavemeti hem de hammaddesiyle ürün kalitesini çok beğendiğiniz ürünler haline gelecektir. Malzeme seçiminin mekân deneyimine ciddi etkileri oluyor. Etrafımız doğal gibi görünmeye çalışan suni malzemelerle dolu. Ama SOWEX belli kontrollerden geçerek kalitesini ispat etmiş bir üründür. Ürünlerimizin hepsinde ayrı bir başlangıç noktası var. Her bir ürünün farklı ilham kaynağı, Motivasyon hikayesi var. Tabi, renklerin insan psikolojisini etkilediği gerçeğiyle beraber doğal malzemelerden elde edilebilecek en ince ayrıntılar düşünülerek hazırlanan bir ürünün markasıdır SOWEX. Patentini alarak kendini kanıtlamış SOWEX ürünlerinin saymakla bitmeyen özellikleri bulunuyor. Bu özelliklerin arasında, kimyasal madde içermemesi, tamamen doğal ve anti bakteriyel olması dikkat çekiyor” dedi.
SOWEX Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ata
DOĞALGAZ REZERVİNDEN DAHA DEĞERLİ OLABİLİR
Dünya ekonomisinin enerji sektörünün üzerinde yükseldiğini dile getiren SOWEX Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ata, şunları söyledi: “Topyekûn ekonomik kalkınmanın bir numaralı hammaddesi olan enerji, stratejik öncelikler arasındaki tartışmasız liderliğini sürdürüyor. Küresel büyüme ve nüfustaki artış devam ederken, enerjiye olan ihtiyaç ve talep de artıyor. Hızla gelişen teknolojinin de etkisiyle, yenilenebilir enerji birim maliyetleri düşerken, hükümetlerin çevreci enerji üretimlerini teşvik edici adımları da dönüşüm sürecini hızlandırıyor. Buna rağmen, dünya genelinde kurulu düzen daha uzun yıllar boyunca fosil yakıtlarla ilerleyecek gibi görünüyor. Bu noktada, başta petrol olmak üzere, fosil yakıt rezervine sahip olan ülkelerde yaşanan gelişmeler enerji fiyatlarına doğrudan etki ediyor. Dünya petrol rezervlerinin önemli bölümünü barındıran coğrafyaların önemli bir kısmı bugün hala sıcak çatışma bölgeleri veya kritik politik süreçlerden geçiyor. Bu durum, arz tarafındaki tahmin başarısını önemli oranda bozuyor. Günümüzde, küresel büyümeyi forse eden gelişmekte olan ülke ekonomileri, enerji talebine de yön veriyor. ABD merkezli EIA’nın tahminlerine göre 2050 yılında küresel enerji talebi, 2018’e kıyasla yüzde 50 artış gösterecek. Sonuç olarak, enerji talebinde küresel eğilimlerin daha “temiz” bir çerçeveye taşınma paydasında birleştiği görülüyor. CO2 salımı ve iklim değişimiyle mücadele konuları ajandanın ilk sıralarını işgal etmeye devam edecek. Öngörülebilir gelecekte fosil yakıtların baskın üstünlüğü devam etmekle birlikte, doğaya verdikleri zararın asgariye indirilebilmesi adına harcanan çalışmalar artacak ve hükümet politikaları ve teşvikleri bu çerçevede şekillenecek” dedi.
ENERJİ İHTİYACINI KARŞILAYACAK PROJE
Tüm dünya ülkelerinin gün geçtikçe artan enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik çalışmalar yaptığını kaydeden Ata, “Buna paralel olarak da enerji tasarrufu elde edilebilecek her türlü projeye ciddi manada kaynaklar ayırıyor. Doğal gaz ve petrol türevleri yanı sıra kömür ve elektrik enerjisine harcanan bedellerin yarısından çoğu ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarına yönelik. 2019 TÜİK verilerine göre Türkiye'nin enerji ithalatı faturası 41 milyar 184 milyon 553 bin dolar. Bu enerjinin yüzde 48’lik bölümü ülkemizde bulunan yaklaşık 8 buçuk milyon binanın ısıtılması ve soğutulması amacıyla kullanılmakta. Bu da iklim şartlarının olumsuz etkilerinden korunmak için 19 milyar 768 milyon 586 bin doları yalnızca 2019 yılı için ithalata harcadığımız anlamına geliyor. Ülkemizin enerji ithalatına harcadığı bedeller dikkate alındığında ekonomik şartları nasıl zorladığımız ortaya çıkıyor. Ülkemiz, dünya ve hepsinden önemlisi gelecek nesillerimiz için enerji tasarrufuna yönelmemizin kaçınılmaz olduğu gerçeğiyle yüzleşiyoruz. Binalarda ısı kayıpları yapıların mimari özelliklerine göre değişiklik gösteriyor. Genel olarak çok katlı binalarda, toplam ısının yüzde 40’ı dış duvarlardan, yüzde 30’u pencerelerden, yüzde 7’si çatılardan, yüzde 6’sı bodrum döşemesinden, yüzde 17’si de hava kaçaklarından oluşmakta. Tek katlı binalardaki ısı kayıpları ise dış duvardan yüzde 25, çatıdan yüzde 22, pencerelerden yüzde 20, bodrumdan yüzde 20, hava kaçaklarından da yüzde 13 olarak öngörülüyor. Hesaplamalar ise etkin bir yalıtımla yüzde 50’nin üzerinde enerji tasarrufu sağlanabileceğini ortaya koyuyor” diye konuştu.
YAYGIN KULLANIMLA SOWEXİN EKONOMİ VE EKOLOJİYE İNANILMAZ ETKİSİ
SOWEX ürünlerinin ekonomiye ciddi katkı sağlayacağını dile getiren Ata, şunları söyledi: “2016 yılında ARGE çalışmalarına başladığımız 2017 yılında Türkiye ve dünya genelinde buluş patentine müracaat ettiğimiz ekolojik likit duvar kaplama ürünümüz SOWEX sadece ekonomik değil dünyanın ekolojik dengelerini değiştirebilecek özelliklere sahip. Ürünümüz SOWEX i tamamen doğal malzemelerden elde ederken anti bakteriyel ve sürdürülebilirlik mantığıyla hareket ederek hazırladık. Ve asıl gayemiz olan enerji tasarrufu boyutunda 2 mm uygulamalarda yüzde 42’leri bulan mükemmel sonuçlara ulaştık. Bu güzel veriler ile yetinmedik, çalışmalarımız ilerledikçe Ürünümüz SOWEX i A1 seviyesinde yanmazlık, yüzde 35’leri bulan ses izolasyonu, ayrıca nem rutubet ve kötü kokuları gideren ekstra donanımlarla süsledik. Tabi ki 30’u aşkın renk çeşidi ve sınırsız renk kombinasyonları ile her türlü zevke hitap edebilen, insanların hayallerini yaşam alanlarının duvarlarında dekor olarak yansıtabileceği nitelikte bir ürün olarak kullanıma hazır hale getirdik. SOWEX henüz yeni, tam olarak bilinmeyen bir iç cephe kaplama malzemesi olduğu için mesafe kat etmemiz gereken yollar olduğunu biliyoruz. Tüm Türkiye'de ve dünyada yaygın olarak kullanımı zaman alabilir, alacaktır. Bu süreyi ne kadar kısaltabilirsek, ülkemiz ve dünya için verimliliğini o kadar artırmış olacağız. Burada Konya'mız başta olmak üzere Türkiye'miz için çalışan, yetkili kurum ve kuruluşların, belediye başkanlarının, inşaat sektöründe söz sahibi iş adamlarının, ürünümüz SOWEX i ekonomik ve ekolojik özellikleri itibarı ile değerlendirmeye almaları gerekliliğine dikkat çekmek istiyorum. “
SOWEX’İN HİKAYESİ
Ata, SOWEX in ortaya çıkma hikayesini ise şu şekilde anlattı: “Biz beş kişinin kurucu ortağı olduğu bir firmayız. Her birimizin elbette kendi özelinde farklı farklı hikayesi var. Bizi, bir araya getiren ve bir arada tutan en büyük nedenin beşimizin de ülkemize ve dünyaya kalıcı bir eser bırakma isteği, arzusu, gayesi ile dolup taşıyor olmamız diyebiliriz. Ülkemizde birçok kişi evinin duvarlarını boyamak için eline fırça almış tabiri caizse iyi, kötü boyaya bulaşmıştır. Tabi aramızda bu işi geçmişinde meslek olarak yapan arkadaşlar var. Boyanın rahatsız edici kokusunun yanı sıra nefes almayı zorlaştırdığı durumlar yaşanabiliyor. Buradan hareketle daha 2002 yılında iken “Sağlıklı bir boya var mı?” diye araştırmaya başladık. En sağlıklı denen boyalarda bile kimyasal bileşen gerçeği ile yüzleşmek zorunda kaldık. Gel zaman git zaman doğal malzemelerden kendimiz boya elde edelim diye kafa yormaya başladık. Sonrasında ise bir evin asıl ihtiyacının boyadan çok, sağlık huzur ve buna paralel olarak da tasarruf edebilme gerçeğiyle yol almaya başladık. Bu bağlamda ısı yalıtımını, enerji tasarrufu gerekliliğini ve bunlarla ilgili madenleri araştırdık. Elde ettiğimiz veriler bizi fazlasıyla motive etmeye başladı. Volkanik, madeni ve mineral taşların insan sağlığı ve psikolojisine etkilerini biliyoruz. Bu olağanüstü etkileri ürünümüz SOWEX’le herkese hissettirmeyi istedik.
Bu çalışmalarımızı ve depoladığımız verileri defalarca yenileyip güncelledik. Ve 2016 yılında duvar kaplama ürünümüzün ilk halini duvarlara uygulamaya başladık Bu arada TSE ve TÜBİTAK gibi kurumlarda ürünlerimizin testlerini yapabilecek yeterli laboratuvar olmadığı ya da prosedür gereği istediğimiz ölçümlerin yapılamayacağı gibi zorluklarla karşılaştık Tabi ki vazgeçmedik, ürünümüzün anlattığımız tüm özelliklerini Avrupa Birliği ülkelerinde kabul gören Eurolab laboratuvarlarında testlerimizi yaptırdık ve aldığımız güzel sonuçlarla gururlandık Her geçen gün ürünümüzü daha üst seviyelere taşımak için çalışmaya devam ediyoruz. Sürekli yenilenen ürünlerimizi geliştiren, tüm dünyada adından söz ettiren bir marka olma azmiyle gece gündüz mücadelemizi sürdüreceğiz. Bir duvar, bir oda, bir ev, bir ofis, bir okul, bir hastane diye başladık. Allah'ın izniyle dünyada her bir evin en az bir duvarında olabilmeyi hedefliyoruz.”
İBRAHİM BÜYÜKEKEN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.